Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν – ο Μπόλτον στα χνάρια του Κίσινγκερ
29/06/2018Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου –
“Είμαι σίγουρος ότι ο Τζον Μπόλτον θα φέρει την παγκόσμια ειρήνη, προτού καταφέρει να τα βρει ο ίδιος με τους New York Times” είχε δηλώσει πριν 13 χρόνια ο διαβόητος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ για τον Μπόλτον, όταν ο τελευταίος ανέλαβε πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ το 2005. Στις 27 Ιουνίου ο Τζον Μπόλτον, με την ιδιότητα του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, επισκέφθηκε τη Μόσχα θέτοντας σε εφαρμογή το λιώσιμο των «πάγων» ανάμεσα στις δύο χώρες, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του ίδιου του Τραμπ με τον Πούτιν στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου.
Είναι πράγματι ο Μπόλτον αυτό που είπε ο Κίσινγκερ πριν 13 χρόνια; Φαίνεται πάντως πως ο Μπόλτον άφησε καλές εντυπώσεις στη Μόσχα, όπως και ο γηραιός Κίσινγκερ. Ο Κίσινγκερ ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και υπουργός Εξωτερικών την ψυχροπολεμική δεκαετία του 1970 ήταν εκείνος που ήταν συνυπεύθυνος τόσο για τους βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ όσο και για την προσέγγιση με την κομμουνιστική Κίνα. Ήταν οι εποχές που Δύση και Ανατολή είχαν διαφορές, αλλά όπως είπε ο Μπόλτον στον Πούτιν ακόμα και τότε “οι ηγέτες των χωρών μας και οι σύμβουλοί τους συναντιόνταν διότι θεωρούσαν ότι ήταν κάτι καλό για τις χώρες τους και για την παγκόσμια σταθερότητα. Ο πρόεδρος Τραμπ το πιστεύει ακράδαντα κάτι τέτοιο».
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δίπλα του την αφρόκρεμα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας: τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον βοηθό του Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ. Ο Μπόλτον συζήτησε στο Κρεμλίνο κυρίως για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Συρίας που βρίσκονται ψηλότερα στην ατζέντα. Ενώ φαινομενικά οι δύο χώρες φαίνονται να διανύουν μια περίοδο διμερών εντάσεων, η προεδρία Τραμπ φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει δυόμιση βασικές στροφές στην πολιτική της στην Ουκρανία, στη Συρία και στην Τουρκία.
Στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ ο Τραμπ το 2014 είχε ταχτεί υπέρ μιας αποφασιστικής στάση απέναντι στη Ρωσία, μετά την εκλογή του άλλαξε θεαματικά στάση. Πολλοί το αποδίδουν στην επιρροή του Κίσινγκερ. Για τον τελευταίο, καθώς και για τον Μπόλτον, η Ουκρανία δεν ήταν αποκλειστικά αμερικανικό πρόβλημα. Όσον αφορά την επέμβαση των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να συμφωνεί και τόσο με τους συνομωσιολόγους και τις κατηγορίες. Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Fox News, το 69% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι η εκλογή Τραμπ ωφελήθηκε από τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.
Ο γερόλυκος Κίσινγκερ έχει ένα χαρακτηριστικό: Δεν κουράζει τον Ρώσο πρόεδρο με συζητήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επικεντρώνεται αποκλειστικά στα συμφέροντα των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ φαίνεται να δίνουν χώρο στους Ρώσους (και στους Κινέζους), ώστε να περάσουν τις πολιτικές τους που αποβλέπουν στη μείωση των δαπανών στον ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Κίσινγκερ «είναι ένας ρεαλιστής. Το σημαντικότερο πράγμα γι’ αυτόν είναι η παγκόσμια ισορροπία και δεν χωρά συζήτηση για ανθρώπινα δικαιώματα ή δημοκρατία» είχε πει πριν δύο χρόνια ειδικός για ζητήματα Ρωσίας από την δεξαμενή σκέψης Cicero Foundation.
Το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας
Στο ζήτημα της Συρίας, το Στειτ Ντιπάρτμεντ νίπτει τας χείρας του για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα νοτιοδυτικά της χώρας. Θυμίζουμε ότι εδώ και μέρες οι δυνάμεις του Άσαντ σφυροκοπούν τους αντάρτες με την ενίσχυση της ρωσικής αεροπορίας. Το μήνυμα της Ουάσινγκτον ήρθε σαν σφυρί στο κεφάλι των ανταρτών. «Κατανοούμε ότι πρέπει να λάβετε αποφάσεις με βάση τα συμφέροντά σας, των οικογενειών και των φατριών σας” αλλά “δεν πρέπει να στηρίζεστε σε τυχόν υποθετική στρατιωτική επέμβαση από εμάς» ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμμάν.
Ωστόσο, η Τουρκία αποτελεί μάλλον ένα μισοφαγωμένο μήλο της έριδος. Ενώ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις περνούν τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, οι ρωσοτουρκικές ενισχύονται αδιατάρακτα και με μεγαλύτερη ένταση μετά τις εκλογές. «Οι πρόεδροι επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την επέκταση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσαν ως προτεραιότητα τα κοινά στρατηγικά ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu και του αγωγού Turk Stream. Ο Πρόεδρος Πούτιν και ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή συνεργασία στην επίλυση συγκρούσεων στη Συρία» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο ταυτόχρονα με τα συγχαρητήρια του Πούτιν προς τον Ερντογάν για την εκλογική του νίκη. Σε ανάλογο πνεύμα και ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας: «Ο τουρκικός λαός πήρε τη σωστή απόφαση».
Θυμίζουμε και τον θαυμασμό που τρέφει ο Ερντογάν για τον Πούτιν. “Μιλώντας για εμπειρία, δύο είναι οι πιο έμπειροι πολιτικοί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών -δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλο- ο πρώτος είμαι εγώ και ο άλλος είναι ο Πούτιν” δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ποιος ξέρει, όμως, ίσως ο Μπόλτον να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το φλερτ. Εξάλλου, μιλώντας για τον ΟΗΕ, είχε δηλώσει πριν χρόνια πως “δεν θα είχε καμία διαφορά αν ανατινάζονταν οι δέκα τελευταίοι όροφοι της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη“. Ότι δεν λύνεται κόβεται, ή παίρνει κυρώσεις.
Αξίζει να παρακολουθήσετε μια 6λεπτη απολαυστική -εκ μέρους του παρουσιαστή- συνέντευξη του Κίσινγκερ το 2014 στο Comedy Central.