ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχής ενημέρωση: Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: “Πρέπει να αντισταθούμε”

Mε ομιλία Ζελένσκι τα φετινά βραβεία Grammy

Την στιγμή που το Κίεβο βρίσκεται υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων, όπως και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας (αλλά και τα λιμάνια της Μαριούπολης και της Οδησσού) ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο δραματικό διάγγελμα, έκανε λόγο για «δύσκολη νύχτα», κατά τη διάρκεια της οποίας ο ουκρανικός λαός πρέπει να αντισταθεί. Ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το Κίεβο, προμηνύοντας μία νύχτα κόλασης.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν φτάσει μέχρι τα προάστια του Κιέβου, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες από το πρωί της Παρασκευής, και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας βιώνει, ίσως, την πιο κρίσιμη νύχτα της ιστορίας της, την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτή η νύχτα θα είναι η πιο δύσκολη. Ο εχθρός θα μπει παντού. Πρέπει να αντισταθούμε. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά θα έρθει η ανατολή» είπε χαρακτηριστικά σε δραματικούς τόνους. Όπως επιβεβαίωσε, πολλές πόλεις του κράτους δέχονται επίθεση. «Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου, ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο. Δεν μπορούμε να χάσουμε την πρωτεύουσα».

Σφοδρές εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκεται αεροπορική επιδρομή. Για το λόγο αυτό δίνεται εντολή να μεταβούν όλοι στα καταφύγια. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, πως κάποιες από τις εκρήξεις σημειώνονται σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίος φέρεται να έχει καταστραφεί, ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει σε κρίσιμες υποδομές της πόλης προκειμένου να εισβάλει.

Το πρωί της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος (που διέψευσε τις φήμες ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα) δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευτεί εκεχειρία, αποδεχόμενος μέρος των ρωσικών όρων. Αν και ο πρόεδρος Πούτιν άνοιξε αρχικά μία “χαραμάδα” διαλόγου, αυτή γρήγορα έκλεισε, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε οι διαπραγματεύσεις να μην γίνουν στην λευκορωσική πρωτεύουσα Μινσκ (όπως πρότεινε η Μόσχα) αλλά στη Βαρσοβία. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να ανατρέψουν τον Ζελένσκι, την κυβέρνηση των «νεοναζί τοξικομανών», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

ΝΑΤΟ και Φινλανδία

Το ΝΑΤΟ προανήγγειλε ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι για ότι έλεγε ψέματα σε όλες τις διπλωματικές συνομιλίες που προηγήθηκαν. Από την άλλη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για συζητήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Οι χώρες της Δύσης διευρύνουν τον κατάλογο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, Η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Λαβρόφ έχουν λογαριασμούς στη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Λίγο αργότερα κυρώσεις κατά του προέδρου της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Λευκός Οίκος.

Δραματική είναι η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ τουλάχιστον 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ρωσική επίθεση, ενώ νέα προσφυγικά καραβάνια κινούνται προς τα δυτικά, στα σύνορα με τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Εν τω μεταξύ τέθηκε εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, χώρας που έχει την προεδρία στον διεθνή Οργανισμό.

Αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης

«Το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου αποφάσισε να αποβάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος της», δήλωσε ο Ντι Μάιο. «Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο, ως συνέπεια στην απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Εν τω μεταξύ, η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε σε έντονο ύφος την ρωσική εισβολή, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο». Πάντως το Βερολίνο διαφωνεί με την πρόταση του Λονδίνου να αποκοπεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι