Όχι συζήτηση με Ζελένσκι δήλωσε η Μόσχα, υπό πολιορκία το Κίεβο
25/02/2022Υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται το Κίεβο όπως και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας και τα λιμάνια της Μαριούπολης και της Οδησσού. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διέψευσε τις φήμες ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να ρίξουν την κυβέρνηση που αποτελείται όπως είπε από «ναρκομανείς και νεοναζί» και απέρριψε κάθε συζήτηση με Ζελένσκι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο. Το ΝΑΤΟ προανήγγειλε ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι για ότι έλεγε ψέματα σε όλες τις διπλωματικές συνομιλίες που προηγήθηκαν. Από την άλλη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για συζητήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Οι χώρες της Δύσης διευρύνουν τον κατάλογο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, Η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Λαβρόφ έχουν λογαριασμούς στη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Λίγο αργότερα κυρώσεις κατά του προέδρου της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Λευκός Οίκος.
Δραματική είναι η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ τουλάχιστον 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ρωσική επίθεση, ενώ νέα προσφυγικά καραβάνια κινούνται προς τα δυτικά, στα σύνορα με τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το πρωί στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο με την Ουκρανία, φαίνεται πως άλλαξε γνώμη. Ετοιμο για συνομιλίες δήλωνε το πρωι και το Κίεβο, καθώς σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση στον Πούτιν για διαπραγματεύσεις. Εντούτοις αργότερα διέρρευσαν πληροφορίες για σχηματισμό “κυβέρνησης εν εξορία” υπό τον Ζελένσκι και ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να άλλαξε γνώμη.
Κατά πληροφορίες ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε η συνάντηση να μη γίνει στο σημείο επιλογής της Ρωσίας (στο Μινσκ της Λευκορωσίας) αλλά στη Βαρσοβία, ο Ρώσος Πρόεδρος το απέρριψε και έκτοτε ο Ζελένσκι δεν επανήλθε. Πάντως ο Ζελένσκι ανήρτησε βιντεο από το Κίεβο για να διαψεύσει ότι “φυγαδεύτηκε” και δήλωσε «παραμένω εδώ παρότι είμαι ο Νο 1 στόχος». Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, κάλεσε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να ανατρέψουν τους “νεοναζί και τους τοξικομανείς που κυβερνούν την Ουκρανία”.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι το Κίεβο είναι σε συζητήσεις με τη Μόσχα για τον ορισμό χρόνου και τόπου συνάντησης κορυφής. Δεν υπήρξε πάντως επιβεβαίωση από την ρωσική πλευρά. Εν τω μεταξύ τέθηκε εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, χώρας που έχει την προεδρία στον διεθνή Οργανισμό.
Αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης
«Το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου αποφάσισε να αποβάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος της», δήλωσε ο Ντι Μάιο. «Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο, ως συνέπεια στην απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.
Εν τω μεταξύ, η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε σε έντονο ύφος την ρωσική εισβολή, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο». Πάντως το Βερολίνο διαφωνεί με την πρόταση του Λονδίνου να αποκοπεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε την διαφωνία του: «Υπάρχουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματά τους: οι συνέπειες πρέπει να πλήξουν την ρωσική οικονομία», τόνισε. Όπως είπε, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία. Ως «έσχατη λύση» θεωρεί τον αποκλειστό από το σύστημα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι συμφωνίες παράδοσης φυσικού αερίου προς την ΕΕ θα τηρηθούν. Αυτό ισχύει και για τις παραδόσεις μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι είναι σε εντατική διαπραγμάτευση με παρόχους από άλλες χώρες, ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία, Τουρκία, Αλγερία, Νιγηρία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.
ΝΑΤΟ και Σκανδιναβία
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της είναι έτοιμη να αιτηθεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αν απειληθεί η ασφάλειά της. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε ανάρτηση, τονίζοντας ότι κάθε αλλαγή θα είχε συνέπειες. «Θεωρούμε ότι το να παραμείνει συνεπής η Φινλανδία στην πολιτική της, την εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, ειναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφαλείας και σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη. Η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις», αναφέρει η Ζαχάροβα.
Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε: «Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν πρέπει να βασίζουν την ασφάλειά τους εις βάρος άλλων χωρών που πρέπει επισης να αισθάνονται ασφαλή». Σε σχετικό ερώτημα, απάντησε: «Σαφώς και η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρώτα και κύρια μια στρατιωτική συμμαχία, θα είχε σοβαρές στρατιωτικοπολιτικές επιπτώσεις που θα απαιτούσαν απάντηση από τη χώρα μας»,
💬#Zakharova: We regard the Finnish government’s commitment to a military non-alignment policy as an important factor in ensuring security and stability in northern Europe.
☝️Finland’s accession to @NATO would have serious military and political repercussions. pic.twitter.com/eCY5oG23rL
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) February 25, 2022
Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο
Την εμφάνιση τους έκαναν στο Κίεβο τα ρωσικά τανκς. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων, την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών. Στο δραματικό του μήνυμα του ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!»
An armed #Russia's vehicle ran over a civilian car just on the streets of Obolon district in Kyiv.#Ukraine pic.twitter.com/JgbshmBEhN
— Alexander Khrebet (@AlexKhrebet) February 25, 2022
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε νωρίτερα ότι ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στη συνέχεια Ρώσοι στρατιώτες φόρεσαν ουκρανικές στολές και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου από το Ομπολόν, μια συνοικία στην περιοχή Ομπλόνσκι θυμίζοντας τις τακτικές του υβριδικού πολέμου στις οποίες επιδίδεται η Μόσχα από το 2014.
https://twitter.com/brewerov/status/1497115848171044864?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497115848171044864%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1215873%2Feisvoli-stin-oukrania-to-kievo-poliorkeitai-mahes-se-proastia-tis-polis%2F
Προηγουμένως η Ουκρανία ανέμενε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών. Η εκτίμηση αυτή πλέον επιβεβαιώνεται από τις δραματικές εξελίξεις. Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.
Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ σημείωσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη. Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό και για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.
#ÚLTIMAHORA #UcraniaBajoAtaque AVIÓN RUSO FUE DERRIBADO SOBRE KIEV
Un avión ruso derribado por las defensas antiaéreas ucranianas cae sobre áreas residenciales.
Checa la info: https://t.co/uULxwewHxL
Créditos: @Noticias24uk pic.twitter.com/RT4h6H7Zp0— ¡Al chile! (@Alchile_Yucatan) February 25, 2022
Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες». Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.
“Προδομένος” αισθάνεται ο Ζελένσκι
Σε νέο δραματικό διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό το πρωί της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τις αναφορές που υπήρχαν από το πρωί για μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην ουκρανική επικράτεια, οι οποίες δεν στόχευαν μόνο στρατιωτικές υποδομές, αλλά και αμάχους, όπως κατήγγειλε. Στο διάγγελμα του ο Ζελένσκι κήρυξε γενική επιστράτευση, διαβεβαιώνοντας πως ο ουκρανικός στρατός προβάλει αντίσταση στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
«Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», ανέφερε, προσθέτοντας πως «μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους», διαψεύδοντας τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει την χώρα. Ανέφερε πως ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας, όπως ανέφερε και στον κ. Ντράγκι «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2» είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε πως δεν αρκούν οι κυρώσεις που ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος Μπάιντεν, οι ηγέτες της ΕΕ και ο Βρετανός πρωθυπουργός για αναχαιτιστεί η ρωσική επιθετικότητα. Την ίδια στιγμή ζήτησε να διαπραγματευτεί με την Ρωσία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών: «Η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει η εισβολή, όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας», ανέφερε.
Σε προηγούμενο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ο Ζελένσκι, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του γιατί «η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει». Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προσθέσει πως ήταν διατεθειμένος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους όρους παράδοσης που έθεσε νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόθεση που επανέλαβε προ λίγου ο σύμβουλος του Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απάντηση από την Μόσχα.
“Διπρόσωπος” ο Πούτιν για τον Μακρόν
Σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του που είχε χτες το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως “διπρόσωπο” ωστόσο έκρινε πως πρέπει «να παραμείνει ανοικτός ο διάλογος με τη Μόσχα», για να τερματιστεί η επίθεση κατά της Ουκρανίας. Ο Μακρόν ήταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που επικοινώνησε με τον Πούτιν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο. Επιπλέον ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή δικών της, χωριστών κυρώσεων στη Ρωσία, πέραν αυτών που αποφάσισε η ΕΕ. Πιο επικριτικός έναντι της Μόσχας ήταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών που σημείωσε πως «η Ρωσία πρέπει να καταλάβει πως και το ΝΑΤΟ είναι μία πυρηνική δύναμη».