Ασφυκτική πολιορκία του Azovstal ζήτησε ο Πούτιν – Ακυρώνεται η επίθεση
21/04/2022Συνεχίζεται η πολιορκία του βιομηχανικού συγκροτήματος Azovstal στη Μαριούπολη, από τις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, με τη Μόσχα να δίνει εντολή για ασφυκτικότερο κλοιό. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Πούτιν-Σοϊγκού, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδεται από τα ουκρανικά. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία και για την κατάληψη της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, πλην της περιοχής του συγκροτήματος Azovstal.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Σοϊγκού για «την επιτυχημένη επιχείρηση στη Μαριούπολη» σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Πούτιν διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο Azovstal να ματαιωθεί, ενώ έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν οι εγκαταστάσεις, ώστε να μην περνάει τίποτε», ούτε μύγα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο και η μεταχείρισή τους θα δείχνει σεβασμό. Σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο στο εργοστάσιο παραμένουν περίπου 2.000 στρατιώτες, Ουκρανοί και ξένοι, ενώ άλλοι 1.400 έχουν παραδοθεί.
Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζονται κανονικά απάντησε σήμερα το Κρεμλίνο, τονίζοντας μάλιστα πως έχει μπερδευτεί με τις δηλώσεις Ζελένσκι ότι «το Κίεβο δεν έχει δει ή ακούσει για ένα υποτιθέμενο έγγραφο που η Ρωσία λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία σε σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». Τονίζεται επίσης ότι «η Μόσχα περιμένει απαντήσεις στις ρωσικές προτάσεις». Όσον αφορά την πρόταση Ζελένκσι για ανταλλαγή αιχμαλώτων που να περιλαμβάνει στρατιώτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο του Azovstal, το Κρεμλίνο σημειώνει πως «οι μαχητές του Azovstal έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν μέσω ασφαλών διαδρόμων».
Το Κίεβο είχε ζητήσει χθες ειδική διαπραγμάτευση για τη Μαριούπολη, κάτι που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα.
⚡️#Putin called the storming of #Azovstal's industrial zone in #Mariupol unreasonable and ordered its cancellation. pic.twitter.com/ieGFVIqqEr
— NEXTA (@nexta_tv) April 21, 2022
Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν χθες από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Οι προσπάθειες εκκένωσης αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα. Η Βερεστσούκ κάλεσε τις ρωσικές αρχές να επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών μαχητών από το Azovstal, χωρίς όμως να έχει πάρει απάντηση από την άλλη πλευρά.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει δώσει στο Κίεβο ένα κείμενο συνολικής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, στο οποίο η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει και πρόσθεσε: «Είναι ένα κείμενο σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο και πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κιέβου». Δεν έθεσε πάντως χρονικό περιθώριο για το πότε πρέπει να απαντήσει η ουκρανική πλευρά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι δήλωσε ότι δεν έχει τέτοιο κείμενο στα χέρια του και εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμα εξαπολύσει πλήρως την επίθεση που σχεδιάζει στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει έναν «ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων» με τη Ρωσία στην πολιορκημένη Μαριούπολη χωρίς όρους, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Yes. Without any conditions. We’re ready to hold a “special round of negotiations” right in Mariupol. One on one. Two on two. To save our guys, Azov, military, civilians, children, the living & the wounded. Everyone. Because they are ours. Because they are in my heart. Forever.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) April 20, 2022
Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κυριλένκο, είπε ότι πολύ λίγα λεωφορεία από αυτά που ήταν προγραμματισμένα μπόρεσαν να μεταβούν στη Μαριούπολη χθες. Ως αποτέλεσμα, δεν απομακρύνθηκαν πολλοί άνθρωποι όπως ήλπιζαν οι αρχές της πόλης. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε νωρίτερα ότι ελπίζει ότι 90 λεωφορεία θα μπορούσαν να μπουν στην πόλη και να βγάλουν έξω περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα σημεία συνάντησης χτυπήθηκαν από πυροβολικό, σύμφωνα με το NBC News.
On Mariupol humanitarian corridor, @ErinNBCNews: “There had been an agreement…to evacuate 6,000 women, children & elderly…There are some local media reports, however, that the meeting points…had been hit by artillery…effectively collapsing the corridor” #AMRstaff
— Andrea Mitchell (@mitchellreports) April 20, 2022
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Business Insider που επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ η Ρωσία επιδιώκει έστω μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στρατηγός Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία, προκειμένου να πετύχει μία νίκη. Προστίθεται ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.
Το εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου και αναφέρει ακόμη ότι ειδικά στην περιοχή του Ντονμπάς και γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων περαιτέρω αύξηση των επιχειρήσεων, αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη διαπιστώσει κάποια σημαντική αύξηση στην αποτελεσματικότητα των μαχών. Στρατηγικός στόχος του Ρώσου προέδρου, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η καταστροφή των οικονομικών υποδομών της Ουκρανίας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψει την πρόσδεση της Ουκρανίας στη Δύση και να πετύχει τη συνθηκολόγησή της.
Επίδειξη δύναμης από Μόσχα
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου Sarmat. Πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας όπλο, για το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αντάξια όπλα. Προηγουμένως είχε ενημερωθεί το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον, κάτι που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Σε συνάντηση που είχε χθες στο Κρεμλίνο με ομάδα μαθητών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι η «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία στοχεύει στην ειρήνη και την ασφάλεια των κατοίκων του Ντονμπάς». Δεν είναι ένας επιθετικός πόλεμος είπε ο Πούτιν και συγκατένευσε στην παρατήρηση μίας 12χρονης μαθήτριας πως «χάρη στη Ρωσία θα επιτευχθεί η ειρήνη στην Ουκρανία». O εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Πολισούκ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επανέλαβε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο και τόνισε ότι θα τερματιστεί όταν πάψει η απειλή για τους κατοίκους του Ντονμπάς και η απειλή ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Στο προσκήνιο επανεμφανίστηκε ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Interfax τόνισε ότι το Azovstal «θα τεθεί σήμερα Πέμπτη υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, λίγο πριν ή λίγο μετά από το μεσημεριανό γεύμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως αυτή τη φορά να δίνει φωτογραφίες ή βίντεο των στρατιωτικών του μονάδων στη Μαριούπολη.
Νέα έκκληση Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τον συναντήσουν για να συζητήσουν μέτρα για την επίτευξη ειρήνης. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι επιστολές παραδόθηκαν στις μόνιμες αποστολές της Ρωσίας και της Ουκρανίας το απόγευμα της Τρίτης ζητώντας από τον Πούτιν να δεχθεί τον Γκουτέρες στη Μόσχα και τον Ζελένσκι να τον δεχτεί στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες. Νωρίτερα ο Γκουτέρες είχε απευθύνει έκκληση για εκεχειρία ενόψει Πάσχα.
Η ΕΕ θα οργανώσει διεθνή διάσκεψη δωρητών στις 5 Μαΐου για την Ουκρανία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες στο Κίεβο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο Μισέλ και διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα οργανωθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των 27 κρατών-μελών και άλλων διεθνών παραγόντων.