ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν,

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και σήμερα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και επιβεβαιώνεται από τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων. Παρά τις εκκλήσεις από όλες τις πλευρές για εκεχειρία και επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η απεμπλοκή δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς και οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν και  πολιτικά την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών τους. 

Το Αζερμπαϊτζάν έκανε χρήση του πυροβολικού, όλμων και μικρών όπλων, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στα σύνορα παραμένει τεταμένη». Στις χθεσινές συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους δεκάδες στρατιωτικοί και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες και μεταξύ των αμάχων. Τουλάχιστον 49 Αρμένιοι και 50 Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσαν το Γερεβάν και το Μπακού, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων βομβαρδίστηκαν και πολιτικές υποδομές σε πόλεις χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα ή τραυματισμοί αμάχων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν «να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τυχόν εκκρεμή ζητήματα μέσω διαλόγου και να εφαρμόσουν προηγούμενες συμφωνίες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει σήμερα το βράδυ την νέα σύρραξη.

Παρεμβάσεις για εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αργότερα είχε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αζέρο ομόλογό του, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τόσο με τον Πασινιάν όσο και με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ. Οι ΗΠΑ έχουν ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή, είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Η ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε να μεταφερθούμε από τη θερμή σύγκρουση πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η αρμενική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ζητήσει επίσημα βοήθεια από τη Ρωσία στο πλαίσιο της συνθήκης φιλίας μεταξύ των χωρών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα της Αρμενίας, αλλά πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι «ο πρόεδρος Πούτιν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι