Ψυχρό κλίμα στην συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν – Επικοινωνία και με Μητσοτάκη

Καμία δήλωση από Μπλίνκεν-Φιντάν - Ψυχρά βλέμματα μπροστά στις κάμερες,

Με μία χειραψία και ψυχρά βλέμματα μπροστά στις κάμερες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν ξεκίνησαν στην Άγκυρα τις συνομιλίες για τον πόλεμο στη Γάζα, όπου οι δύο πλευρές έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμα και στην εθιμοτυπική χειραψία Μπλίνκεν-Φιντάν δεν αντάλλαξαν ούτε μία κουβέντα. Στην ατζέντα είναι και σειρά άλλων διμερών θεμάτων που εκκρεμούν και επιβαρύνουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, όπως η κοινοβουλευτική επικύρωση της σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ και τα F-16. 

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και δεν έγιναν κοινές δηλώσεις. Ενδεικτική της ψυχρής ατμόσφαιρας ήταν η εικόνα που σχολιάστηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όταν ο Μπλίνκεν πήγε να πλησιάσει τον Φιντάν, αλλά ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήρε αποστάσεις. Ο επικεφαλής του State Department είπε στους δημοσιογράφους τα εξής:

«Η δουλειά συνεχίζεται. Γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Μιλήσαμε για βήματα που θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων. Θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι θα ληφθούν σημαντικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι ένα μεγάλο μέρος βοήθειας θα φτάσει στη Γάζα».

Το Sky News με ανάλυση του Dominic Waghorn, συντάκτη διεθνών σχέσεων επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις κινήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και το κατά πόσο πέτυχε τους στόχους του μετά το μπαράζ επαφών που είχε σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη, Κύπρο, Ιράκ και Τουρκία. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ο Μπλίνκεν δεν φάνηκε να πήγε καλά. «Η διπλωματία του κ. Μπλίνκεν κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται ανίκανες και κατά κάποιο τρόπο αδέξιες», λέει ο αρθρογράφος.

Επικοινωνία Μπλίνκεν-Μητσοτάκη

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε πρώτα το Τελ Αβίβ, στη συνέχεια ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο Αμμάν της Ιορδανίας, πήγε στη Ραμάλα όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετά στην Κύπρο όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Από την Κύπρο το αεροσκάφος του υπουργού πήγε για ανεφοδιασμό στη Σούδα, από εκεί στη Βαγδάτη και συζήτησε τις εξελίξεις στη Γάζα με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Mohammed Shia al-Sudani.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν, κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα, θα έχει συνομιλίες για «την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Μετά την Άγκυρα, ο Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί το Τόκιο, τη Σεούλ και το Νέο Δελχί.

Το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικανού υπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν απομακρύνθηκε, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε χθες από τη γενέτειρά του Ριζούντα ότι θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή, για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα. Να σημειώσουμε ότι η Άγκυρα δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ για το πρόγραμμα περιοδείας του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Τουρκικές πηγές είχαν σπεύσει αρχικά ανακοινώσουν την επίσκεψη. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δεν κάνει καμία αναφορά ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν-Μπλίνκεν

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι