Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα τίμησε φιλοναζί θεωρητικό του ρατσιστικού παντουρκισμού

Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα τίμησε φιλοναζί θεωρητικό του ρατσιστικού παντουρκισμού, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η ονομασία ενός πάρκου προς τιμή ενός Τούρκου φιλοναζί θεωρητικού του ρατσιστικού παντουρκισμού, δεν αποτελεί έκπληξη στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά επιβεβαιώνει ότι η ιδεολογία αυτή βρίσκει απήχηση και στην αντιπολίτευση. Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης με ομόφωνη απόφαση του τίμησε το Νιχάλ Ατσίζ, μετά από πρωτοβουλία του αντιπολιτευτικού εθνικιστικού Καλού Κόμματος, της “λύκαινας” Μεράλ Ακσενέρ και την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ο Nιχάλ Ατσίζ (1905-1975) ήταν ακραιφνής θεωρητικός της ιδεολογίας του ρατσιστικού παντουρκισμού-τουρανισμού, την οποία και προώθησε με τα συγγράμματά του. Είναι μια εθνικιστική, επεκτατική ιδεολογία που εμφανίστηκε στην οθωμανική Τουρκία κατά την εποχή των Νεότουρκων (1908-1918). Ο τουρανισμός πιστεύει στην υπεροχή των Τούρκων και στοχεύει να ενώσει όλους τους τουρκικούς λαούς  από την Ουγγαρία μέχρι τον Ειρηνικό.  Η Οθωμανική Επιτροπή Ένωσης και Προόδου (CUP), η οποία διοργάνωσε την πρώτη φάση της χριστιανικής γενοκτονίας του 1914-1923 ήταν επίσης παντουρκιστική-τουρανιστική.

Το όνομα του Ατσίζ δόθηκε τον Νοέμβριο του 2020 σε πάρκο στην περιοχή Μαλτέπε της Κωνσταντινούπολης. Η πρόταση έγινε τον Μάρτιο από το Καλό Κόμμα και υλοποιήθηκε μετά από δέκα μήνες και αιτιολογούσε ότι ο Ατσίζ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην περιοχή Κονίσι και ότι η πολιτεία όφειλε να τον τιμήσει. Η Ασκενέρ το Δεκέμβριο του 2020 σε tweet της έγραψε: «τιμώ με σεβασμό το Νιχάλ Ατσίζ, έναν από τους πολύτιμους εκπροσώπους της ιδέας του τουρκικού εθνικισμού και μεταφραστής των συναισθημάτων μας, στην επέτειο του θανάτου του».

Ο Ατσίζ έκανε απάνθρωπες αναφορές και για τις μειονότητες και είχε στο στόχαστρό του και τους Έλληνες της Τουρκίας. Για τους Έλληνες έγραψε: «μπορούν οι Έλληνες να θεωρηθούν ως ανθρώπινα όντα;… Οι Έλληνες είναι σαν τον σκορπιό. Ακριβώς όπως ο σκορπιός σκότωσε τη χελώνα που τον βοήθησε να διασχίσει τον ποταμό. Όταν τον ρώτησε για τι το έκανε, αυτός απάντησε, αυτή είναι η φύση μου. Οι Έλληνες διακατέχονται από μια εχθρότητα εναντίον των Τούρκων».

Σε σύγγραμμά του υποστήριζε σθεναρά ότι «η τουρκικότητα είναι προνόμιο, δεν απονέμεται σε όλους, ειδικά σε κάποιους όπως οι Εβραίοι… Αν θυμώσουμε δεν θα εξολοθρεύσουμε μόνο τους Εβραίους όπως οι Γερμανοί, αλλά θα προχωρήσουμε περαιτέρω».(Hüseyin Nihal Atsız, στο περιοδικό National Revolution (Milli Inkılap), 1934).

Ποιός ήταν 

Ο βίος του εθνικιστική διανοούμενου στιγματίστηκε από την ιδεολογία του. Ο Aτσίζ εισήλθε το 1925 στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, αλλά τελικά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Εκδιώχθηκε εξαιτίας των εθνικιστικών του απόψεων και γιατί αρνήθηκε να χαιρετήσει ανώτερο του αξιωματικό, αραβικής καταγωγής. Μετά την αποβολή του, άρχισε να σπουδάζει στο Κολλέγιο των Δασκάλων της Κωνσταντινούπολης και στη Σχολή Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, όπου αποφοίτησε και από τις δύο το 1930.

Στη συνέχεια έγινε βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά επειδή αμφισβήτησε την τουρκική ιστορία απολύθηκε το 1932 από τη θέση του. Κατάφερε να διδάξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μυαλό δεν έβαλε, καθώς αντιμετώπισε και εκεί προβλήματα εξαιτίας των απόψεών του. Μετά τη φυλάκισή του (Δίκες των τουρανιστών-ρατσιστών 1944-1945) δεν ξαναεργάστηκε ως εκπαιδευτικός και από το 1949 μέχρι και το 1969 δούλεψε στη βιβλιοθήκη Σουλεϊμανίγια.

Ο Ατσίζ ήταν επικριτής του Ατατούρκ καθώς οι αρχές του κεμαλικού κράτους που αναγνώριζαν όλους τους πολίτες της χώρας, ως Τούρκους, θόλωναν κατά τη γνώμη του, τις  εθνικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των Τούρκων πολιτών και αποσύνδεαν την τουρκικότητα από το νόημά της, δηλαδή την ονομασία μιας εθνοτικής ομάδας.

Η ιδεολογία του Ατσίζ για τον παντουρκισμό-τουρανισμό προωθείται από τον Ερντογάν. Το γεγονός ότι ο Ατσίζ αμφισβήτησε το κεμαλικό κράτος, εξυπηρετεί τον Ερντογάν, που με τις κινήσεις του (μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί) επιδιώκει να την επιστροφή στις οθωμανικές ρίζες. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται κάθε ιδεολογία για τον παντουρκισμό, συμπεριλαμβανομένης του Milli Gorus και του “Κόκκινου Μήλου”.

Παντουρκισμός και “Γκρίζοι Λύκοι”

Επιπλέον, η συμμαχία του με τον “Γκρίζο Λύκο” τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον κάνει ακόμα σκληρότερο προς τις μειονότητες, ιδιαίτερα προς τους Κούρδους, που επιδιώκει να τους εξοντώσει πολιτικά και στρατιωτικά. Το κίνημα των “Γκρίζων Λύκων” έχει εξελιχθεί και σε μια οργάνωση πανευρωπαϊκής εμβέλειας με την υποστήριξη του Ερντογάν, με στόχο την κινητοποίηση των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη για την προώθηση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων.

Το γεγονός ότι ο δήμος Κωνσταντινούπολης τίμησε τον Ατσίζ δείχνει ότι ο τουρκικός εθνικισμός αποτελούσε πάντα τμήμα της ιδεολογίας κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έχει κατά καιρούς κάνει δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Το 2018 είχε ισχυριστεί ότι τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται υπό την «κατοχή» της Ελλάδας και κατηγορούσε τον Ερντογάν ότι τα «χάρισε» στους Έλληνες και ότι δεν λέει κουβέντα για αυτό. Η Τουρκία διατηρεί μια πάγια στρατηγική προκλήσεων εναντίον των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και έχει κλιμακωθεί τον τελευταίο καιρό από τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της στρατηγικής του να ασκήσει πίεση σε Ελλάδα και ΕΕ.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 5-15 Δεκεμβρίου 2020 σε 81 τουρκικές επαρχίες από την Konsensus Research Company, ο κυβερνητικός συνασπισμός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του εθνικιστικού Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, με την ονομασία “Συμμαχία του Λαού”, προηγείται μόλις τρεις μονάδες από την αντιπολιτευτική “Εθνική Συμμαχία”, που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Καλό Κόμμα και το Κόμμα της Ευδαιμονίας.

Η “Συμμαχία του Λαού” καταγράφει ποσοστό 51,4% και η “Εθνική Συμμαχία” ακολουθεί με 48,4%. Η αντιπολίτευση για να αυξήσει το ερείσματά της στην κοινωνία χρησιμοποιεί τον τουρκικό εθνικισμό. Το κόμμα της Ακσενέρ καταγράφει ποσοστό 10,9%, αν και την πρώτη θέση στην “Εθνική Συμμαχία” καταλαμβάνει το CHP με 23,7%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι