Συσσωρεύονται τα σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία
14/02/2022Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ζήτημα χρόνου. Οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίζονται ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη παραταχθεί κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής, έτοιμος για επιθετικές κινήσεις. Το Κίεβο επιχειρεί να διατηρήσει μία κανονικότητα, διαβεβαιώνοντας ότι μένει ανοιχτός ο ουκρανικός εναέριος χώρος και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες βαίνουν καλώς, αλλά είναι σαφές ότι τα σύννεφα πολέμου συσσωρεύονται.
Η Μόσχα διαψεύδει την πρόθεση να επιτεθεί, ενώ η μία μετά την άλλη οι δυτικές χώρες εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για πόλεμο, απομακρύνοντας τους πολίτες από τη χώρα. Συνολικά, πάνω από 10 κράτη της Δύσης έχουν δώσει εντολή στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Σ’ αυτά προστέθηκε και η Ελλάδα μετά τον θάνατο δύο ομογενών από πυρά ουκρανικής περιπόλου κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης.
Μετά την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αναφερόταν στην Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως πιθανότερη ημερομηνία, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι μπορεί να έχουμε επίθεση «ανά πάσα στιγμή». Εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του CNN “State of the Union”, όπου και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα της ερχόμενης Τετάρτης, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα τώρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων».
Δεν διαλύονται τα σύννεφα πολέμου
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση. Πράγματι, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως και του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμμανουέλ Μακρόν μπορεί να μην ανέτρεψε τα δεδομένα, αλλά έδωσε τον απαραίτητο χώρο στις διπλωματικές διεργασίες.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπάιντεν προειδοποίησε για κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης και ο Πούτιν μίλησε για «δυτική υστερία». Σήμερα θα λάβει χώρα και η τηλεφωνική επικοινωνία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να συναντήσει τον Πούτιν αυτήν την εβδομάδα, ελπίζοντας να επιτύχει εκεί που απέτυχε ο πρόεδρος Μακρόν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γερμανός καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια θέση εξέφρασε και Ουκρανός πρεσβευτής, αλλά αναγκάστηκε να την πάρει πίσω. Όλα αυτά, ωστόσο, είναι ενδεικτικά των δεύτερων σκέψεων που γίνονται σε κάποιες τουλάχιστον δυτικές πρωτεύουσες. Συνειδητοποιούν ότι εάν αφεθεί να κλιμακωθεί η συγκρουσιακή δυναμική, το πρώτο θύμα θα είναι η Ουκρανία και το δεύτερο η Ευρώπη.
Οι στιγμές παραμένουν κρίσιμες, με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας να επιστρέφει εκτάκτως από τις διακοπές του. «Έχοντας επιστρέψει από τη Μόσχα νωρίς το Σάββατο το πρωί και επειδή ανησυχούμε για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ακύρωσα το τριήμερο που είχα σχεδιάσει στο εξωτερικό με την οικογένειά μου και επιστρέφω», ανάρτησε στο Twitter. Μιλώντας στους Sunday Times, έκανε λόγο για «άρωμα Μονάχου». Πρόκειται περί μίας ιδιαίτερα ανησυχητικής αναφοράς, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η συμφωνία του 1938 που δεν απέτρεψε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.