ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα διαμάντια είναι παντοτινά για την Εμινέ Ερντογάν

Τα διαμάντια είναι παντοτινά για την Εμινέ Ερντογάν, Όλγα Μαύρου

Πάλι έγινε θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η σύζυγος του Ερντογάν, η Εμινέ, που ταυτισμένη με την βασιλική νοοτροπία του συμβίου της, θεωρεί εαυτόν υπεράνω αρχών και ηθικών νόμων. Σε βιβλίο που έγραψε για την φτώχεια στην Αφρική και παρουσίασε στις συζύγους των ξένων ηγετών στη Νέα Υόρκη, υπερηφανεύεται ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας ο κόσμος ενημερώθηκε για την φτώχεια των δύστυχων Αφρικανών και ότι η ίδια στήριξε μαγαζιά στην πατρίδα της για να πωλούν χειροποίητα κοσμήματα που κατασκευάζουν Αφρικανές μετανάστριες. Μέχρι εδώ καλά!

Όμως την ημέρα της παρουσίασης, βγήκε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία που δείχνει ότι η ίδια προτιμά σταθερά τα επώνυμα προϊόντα και μάλιστα είδη που οι τιμές πώλησής τους προκαλούν αγανάκτηση. Μετά τον σάλο που ξέσπασε το 2020 για την αξίας 50.000 τσάντα Hermes που κρατούσε, τώρα η ματαιοδοξία της ήρθε πάλι στην επικαιρότητα γιατί επισκέφθηκε πρόσφατα την Αιθιοπία και πήγε σε λαϊκή αγορά φορώντας ρολόι των Ηappy Diamonds, αξίας 30.000 ευρώ. Με το χέρι που έφερε αυτό το ρολόι, περιεργαζόταν με ολοφάνερο θαυμασμό τα χαϊμαλιά που πωλούσαν προς μισό δολάριο οι ντόπιοι.

Η τουρκική αντιπολίτευση έβγαλε τώρα στην φόρα την φωτογραφία με το διαμαντένιο ρολόι, προφανώς γιατί ήθελε το ντοκουμέντο να συμπέσει με την παρουσίαση του βιβλίου στις ΗΠΑ και να τονιστεί το υποκριτικό στοιχείο της όλης υπόθεσης. Το συγγραφικό πόνημα, με τίτλο “Τα ταξίδια μου στην Αφρική”, αναφέρεται στα 23 ταξίδια που έκανε η Εμινέ εκεί συνοδεύοντας τον άνδρα της «στην προσπάθεια να σώσουν όσους μπορούσαν από την εκμετάλλευση και να προβάλουν τον αγώνα επιβίωσης των λαών αυτής της δυστυχισμένης ηπείρου».

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ρωτούν ευθέως, αν επιτέλους αυτά τα πανάκριβα προϊόντα που περιφέρει η Εμινέ είναι “μαϊμού” και αγοράστηκαν παράνομα, ή αν όντως είναι γνήσια και στοιχίζουν συνολικά 80.000 ευρώ. Η εφημερίδα “Χουριέτ” που είναι φιλοκυβερνητική, είχε γράψει ότι η Hermes ήταν απομίμηση και ότι η Εμινέ Ερντογάν δεν αγοράζει ακριβά επώνυμα προϊόντα εκ πεποιθήσεως.

Μαϊμού ή γνήσιο; 

Όμως και το ρολόι είναι “μαϊμού”; Και ρισκάρει η πρώτη κυρία να την τσακώσουν με μαϊμού προϊόντα όταν π.χ. πάει σε σύνοδο πρωθυπουργών με την απομίμηση Hermes παραμάσχαλα; Ti θα απαντήσει λόγου χάριν στον Μακρόν αν της πει «μαντάμ, αυτό είναι απομίμηση και βλάπτει την παγκόσμια οικονομία και την γαλλική ειδικότερα»; Είναι σαν να πηγαίνεις σε εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, παρακολουθώντας στο tablet ταινία σε πειρατικό κανάλι!

Αλλά κι αν ήταν νόμιμο να αγοράζει κάποιος απομιμήσεις, πώς μπορείς από την μία να στήνεις ΜΚΟ στην Τουρκία για να παροτρύνεις τον κόσμο να αγοράζει χειροποίητα αξεσουάρ από μετανάστες (κάτι για το οποίο έλαβε και βραβείο), όταν εσύ έχεις τέτοιο πάθος με σινιέ ρούχα, που αγοράζεις ακόμα και απομιμήσεις, ίσα για να φαίνεται ότι κρατάς κάτι επώνυμο και ακριβό;

Το κατωτέρω tweet μεταφρασμένο στα ελληνικά: «Το βιβλίο “Τα ταξίδια μου στην Αφρική” εμπλουτισμένο με φωτογραφίες…Το ρολόι Chopard Happy Diamonds είναι πολύ ταιριαστό με την φτώχεια στην Αφρική… Αν δεν είναι μαϊμού, στοιχίζει 30.000 ευρώ…»

http://

Η μυστηριώδης Εμινέ

H Eμινέ σπάνια δίνει συνεντεύξεις και προφυλάσσει φανατικά την ιδιωτική της ζωή, κάτι στο οποίο συμβάλλει και ο σύζυγος της. Είναι 65 ετών, παιδί πολύτεκνης και συντηρητικής οικογένειας, που έλκει την καταγωγή της από τις νοτιοανατολικές επαρχίες και την Αραβία. Η ίδια γεννήθηκε στην Πόλη. Μιλάει όμως άπταιστα αραβικά. Πήγε σε νυχτερινό σχολείο για κορίτσια και δεν αποφοίτησε ποτέ.

Υποστηρίζει ότι όταν 15 ετών γύρισε από ένα πάρτι κοριτσιών και ο μεγάλος αδελφός της την χαστούκισε και την υποχρέωσε να φοράει πλέον κάλυμμα στο κεφάλι. Λέει ότι τότε σκέφτηκε ακόμα και να αυτοκτονήσει, γιατί της άρεσαν τα ελεύθερα μαλλιά της, αλλά όταν διάβασε το Κοράνι «κατάλαβε» και μεταπείσθηκε εν τέλει πρόθυμα ότι «αυτό ήταν το σωστό».

Παντρεύτηκε σε ηλικία 23 ετών τον Ερντογάν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Όμως η πεθερά της δεν την ήθελε. Προτιμούσε ο γιος της «να παντρευτεί ένα καλό κορίτσι με τσαντόρ, καλυμμένο από την κορφή μέχρι τα νύχια», λέει μια φίλη του ζευγαριού. Ο Ερντογάν έκανε τελικώς… απεργία πείνας για να αλλαξογνωμήσει η μητέρα του και τελικά παντρεύτηκε την Εμινέ!

Όταν οι δικές τους κόρες πήγαν σχολείο, το κάλυμμα κεφαλής ήταν απαγορευμένο πλέον στα Πανεπιστήμια. Όμως έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Ερντογάν συντηρητικοποίησε ξανά την τουρκική κοινωνία. Η Εμινέ έχει δηλώσει ότι «το χαρέμι ήταν ουσιαστικά ένα σχολείο που προετοίμαζε τα κορίτσια για τη ζωή», στην οικονομική κρίση υποστήριξε ότι οι Τούρκοι πρέπει να μάθουν να ζουν με μικρές μερίδες και να μην αγοράζουν τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα, ώστε να μην πετάνε φαγητό. Εξέδωσε μάλιστα και βιβλία μαγειρικής…

Σμούθι και Hermes

Η ίδια όμως αγαπάει το λευκό τσάι που στοιχίζει 1.800 δολάρια το κιλό (τα συνήθη κάνουν 50-80 ευρώ/κ). O δε δημοσιογράφος που έγινε διάσημος για το άρθρο του για την τσάντα Hermes και θα δικαστεί για τρίτη φορά το Δεκέμβρη, αναφέρεται και στα μενού του προεδρικού: «Ο κόσμος πεινάει και στο προεδρικό διαβάζουμε από την Χουριέτ το μενού της ημέρας για τους καλεσμένους: σούσι με σολομό και τζίντζερ, σμούθι από φρούτο του δράκου (πιτάγια)  με σπόρους Chia, επίσης κοτόπουλο Τσερκέζων, χούμους και σουβλάκια από αρνάκι».

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο αρθρογράφος Endrek İmrek είναι ότι «δεν εκφράσθηκε θετικά για την σύζυγο του προέδρου, αλλά την εξύβρισε» και ο ίδιος είπε ότι «τέτοια κατηγορία δεν υπάρχει σε κανένα ποινικό κώδικα, την εφηύρε ο εισαγγελέας. Από πότε εξυβρίζεις κάποιον επειδή δεν τον παινεύεις; Το άρθρο ήταν πολιτική κριτική για τα αλόγιστα έξοδα της κυβέρνησης με έναν λαό που πεινάει».  Όταν αθωώθηκε, ο Ερντογάν ζήτησε από τον εισαγγελέα να ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης και ο δημοσιογράφος βρέθηκε πάλι κατηγορούμενος.

Ο τίτλος του άρθρου ήταν “Τσίλικη και λαμπερή η τσάντα Hermes”  και το άρθρο αναφερόταν στο κοντράστ νοοτροπίας ανάμεσα σε γυναίκες σαν την Εμινέ και σε μια γιατρό που την ίδια μέρα αντιμετώπιζε 17 χρόνια φυλάκισης για την έρευνά της για βασανιστήρια. Η Εμινέ περιέφερε την τσάντα και γιατρός την πανεπιστημιακή διατριβή της…

«Πήγαν στην σύνοδο των G20 με την καλογυαλισμένη τσάντα τους για να δείξουν πού ανήκει η σύγχρονη Τουρκία. Και οι είκοσι κατάλαβαν πόσο ανεπτυγμένη είναι η Τουρκία χάρη στην λαμπερή τσάντα της πρώτης κυρίας. Όμως η ιστορία δεν έχει επιφυλάξει καλή τύχη σε όσους κόμπαζαν για παπούτσια, ρούχα, γεμάτες ντουλάπες, παλάτια ή τζίντζερ και σολομό στο τραπέζι τους. Τελικά πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία ή όχι;», έγραφε.

Για την Hermes τσάντα είχε γίνει ντόρος όχι μόνον για το κόστος, αλλά και επειδή η Εμινέ κυκλοφορούσε με αυτήν την περίοδο που ο Ερντογάν ζητούσε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν όλα τα γαλλικά προϊόντα! Στην σελίδα της Hermes το πιο φτηνό προϊόν είναι ένα πορτοφολάκι που πωλείται ένα πεντοχίλιαρο και αναρωτιέται κανείς αν έχει νόημα να το αγοράζει κάποιος για τον φυσικό προορισμό του (τα ψιλά) ή σχεδιάστηκε ειδικά για λίρες Αγγλίας! Στην Πόλη, σημειωτέον, εξακολουθούν πολλοί φούρνοι (κυρίως του δήμου) να μοιράζουν ψωμί στους αμέτρητους απόρους που κάνουν κάθε πρωί ουρά για ένα καρβέλι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι