ΘΕΜΑ

Τα ερείπια της Ουκρανίας προσφορά στην Black Rock…

Τα ερείπια της Ουκρανίας προσφορά στην Black Rock..., Δημήτρης Χρήστου

Οι αποκαλύψεις του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού δημοσιογράφου των New York Times Σέημουρ Χερς για το πώς σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση ανατίναξης των δύο αγωγών Nord Stream ιδιοκτησίας(!) της Γερμανίας, που μετέφεραν το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μπορεί να μην έγιναν γνωστές στην κοινή γνώμη των δυτικών χωρών, δεν πέρασαν όμως απαρατήρητες από τη Μόσχα.

Στο δημοσίευμα του Χερς παρουσιάζεται αναλυτικά  η προετοιμασία και τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος, για την ανατίναξη που άρχισε μάλιστα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκτελέστηκε με τη βοήθεια Νορβηγών δυτών. Στη συνέχεια μάθαμε και για την Black Rock. Γράφει ο Χερς για τους αγωγούς Nord Stream: «Το αποτέλεσμα ήταν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νορβηγία έβγαλαν δισεκατομμύρια πουλώντας σε υψηλότερες τιμές το δικό τους LNG. Τα παραμύθια λοιπόν περί “ηρωικής Ουκρανίας” και ανθρωπισμού, περιττεύουν. Όλα έγιναν πάλι για το χρήμα».

Μετά την αποκάλυψη, μάθαμε από την αντίδραση της Μόσχας ότι οι μυστικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου συνεχίζονται, παρά τις φιλοπόλεμες κραυγές που ακούστηκαν στην διάσκεψη του Μονάχου για στήριξη του Ζελένσκι, μέχρι να ηττηθεί ο Πούτιν. Και το μήνυμα απάντησης εστάλη μέσω ρωσικού δημοσιεύματος πως «αν αποτύχουν οι μυστικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε θα δοθεί προθεσμία εκκένωσης 72 ωρών σε περιοχές της Ουκρανίας και στην συνέχεια ο ρωσικός στρατός θα εξαπολύσει επίθεση με τακτικά πυρηνικά όπλα»! Έχει χοντρύνει πολύ το πόκερ.

«Πρόκειται περισσότερο για πυρηνικό εκβιασμό, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» θεωρεί ο Andrei Kolesnikov του think tank Carnegie Endowment for International Peace, «επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Πούτιν στο μέλλον και τι έχει στο μυαλό του». Το BBC ανέφερε επί του θέματος: «Για να αποφύγουμε τον πυρηνικό πόλεμο, είναι προτιμότερο να υπάρχει τουλάχιστον ένα πλαίσιο. Με την απώλεια αυτού του πλαισίου γινόμαστε μάρτυρες της πραγματικής απειλής ενός πυρηνικού πολέμου».

Και ίσως έχει σημασία η απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βαρσοβία στο ερώτημα ποιος είναι ο τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Είναι απλό, είπε: «Η Ρωσία σταματά την εισβολή στην Ουκρανία» χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε Κριμαία, Ντομπάς και τις ρωσικές διεκδικήσεις επί ουκρανικών εδαφών.

Στο παιχνίδι και η Black Rock

Και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα πολεμικά μέτωπα, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η συνάντηση που έγινε 15-16 Φεβρουαρίου στην εμπορική έκθεση της Βαρσοβίας. Εκεί λοιπόν, μαζεύτηκαν μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές και κατασκευαστικές εταιρείες για να συντονίσουν τις ενέργειές τους στο «πιο περίπλοκο πρόγραμμα –μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης  Ουκρανίας». Και το πακέτο ξεπερνά το 1,3 τρισ. δολάρια!

Μάλιστα τον  συντονισμό της πλατφόρμας ανασυγκρότησης θα αναλάβει η αμερικανική Blackrock, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας. Για να καταλάβουμε που πάει το πράγμα, αν όχι γιατί γίνονται όλα αυτά, η Blackrock, μέσα σε μόλις 30 χρόνια έγινε ο πιο μεγάλος επενδυτής στον κόσμο. Διαχειρίζεται 6,3 τρισ. δολάρια για λογαριασμό των πελατών της. Συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με δικαιώματα ψήφου σε 17.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Apple, Microsoft, Google, Bayer Monsanto, HSBC, Deutsche Bank, British American Tobacco, Nestlé, Shell, BP.

Σύμφωνα με έρευνα του  Investigate Europe, η BlackRock αλλάζει θεμελιωδώς τις δομές του κλασικού καπιταλισμού μέσω της ισχύος, την οποία έχει αποκτήσει ως ο μεγαλύτερος επενδυτής-μέτοχος στον κόσμο. Ο έλεγχος που ασκεί όχι μόνο σε μεμονωμένες εταιρείες αλλά και οριζοντίως σε κλάδους της οικονομίας, περιορίζει τον ανταγωνισμό και διαμορφώνει συνθήκες μονοπωλίου. Η εταιρεία, μέσα από διαρκείς μεταμορφώσεις, αλλάζει συνεχώς “καπέλα”: Πότε μέτοχος και πότε σύμβουλος, πότε επενδυτής και πότε ελεγκτής, σπανίως όμως ελεγχόμενος. Κατά τα άλλα, η Δύση στέλνει όπλα για να πραστατεύσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας!

Θέλουν οι ΗΠΑ, που καθορίζουν τη συμπεριφορά των δυτικών χωρών, να κλείσουν αυτό το μέτωπο, ώστε να ασχοληθούν με τον βασικό τους στόχο και μέγα αντίπαλο στη διεθνή οικονομία, την Κίνα; Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την εξωφρενική παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ που από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου φώναξε: «Ευρώπη ξύπνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κινεζικές προκλήσεις»! Κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα ομαλοποιηθεί η ζωή στον πλανήτη. Η ανοικτή πλέον υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα, δείχνει πως η αμερικανική απειλή τους βρίσκει ενωμένους. Και αυτό δημιουργεί δυσκολίες αν όχι φόβους για το τελικό αποτέλεσμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι