ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα καρφιά του Μακρόν στον Ερντογάν και η αφωνία Στόλτενμπεργκ

Πεδίο μάχης τα Σκόπια για την πρόταση Μακρόν (video)

Νέα καρφιά κατά του Ερντογάν και των πολιτικών της Άγκυρας έριξε ο Μακρόν, μετά την συνάντησή του με τον Στόλτενμπεργκ,  στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενόψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος πρόεδρος, μπροστά στον ΓΓ της Συμμαχίας, κάλεσε τα μέλη της να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ τους, δείχνοντας ξεκάθαρα προς την Τουρκία.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι στην προσεχή Σύνοδο θα «πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή στο πλαίσιο της Ατλαντικής συμμαχίας» και τόνισε ότι «η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων δεν είναι απλώς μια λέξη». «Σημαίνει καθήκοντα, ευθύνες του ενός προς τον άλλον. Σημαίνει για τον καθέναν από τους συμμάχους ότι δεσμεύεται να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και σαφείς κανόνες συμπεριφοράς» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Μακρόν «αυτό προϋποθέτει ότι δεν ακολουθεί εθνικά συμφέροντα που συγκρούονται με τα συμφέροντα ασφαλείας των άλλων συμμάχων». Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σε ποιον αναφέρεται, συμπλήρωσε ότι αυτή η αντισυμμαχική συμπεριφορά «συνέβη κάποιες φορές τα τελευταία χρόνια στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στον Καύκασο».

Απέναντι στον Ερντογάν 

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έμεινε όμως μόνον στην προβληματική για τη Συμμαχία συμπεριφορά της Τουρκίας στις παραπάνω περιοχές. Μίλησε ακόμη και για «όρους διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων», κάτι που, όπως επισήμανε «είναι απολύτως κρίσιμο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Μια σαφή αναφορά στο θέμα των S-400, η οποία έγινε και με το βλέμμα στο Μπάιντεν.

Αιχμές άφησε όμως ο Μακρόν και για άλλους συμμάχους, όπως η Γερμανία, καθώς ζήτησε να επιδείξουν «ευθύνη» στην προσπάθειά τους για την άμυνα, αναφέροντας πρώτον τον τομέα του προϋπολογισμού, για τον οποίο είπε ότι, παρά την πανδημία, η Γαλλία έπιασε τον στόχο του 2% των στρατιωτικών δαπανών.

«Ευθύνη των εταίρων» ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος και επί του πεδίου, κυρίως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αναφέροντας και πάλι, την ενεργό δράση της Γαλλίας, η οποία «είναι στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ», τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. «Δεν είναι η ώρα για διάχυση των προσπαθειών, αλλά για ευθύνη του καθενός και συνεργασία όλων» τόνισε.

Θέλει ηγεμονία

Παραλλήλως επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κυριαρχία στον αμυντικό τομέα, παρά τους φόβους κάποιων ότι αυτό θα λειτουργούσε σε βάρος του ΝΑΤΟ. «Ξέρω πως ορισμένοι θέλουν ακόμη να βλέπουν τα πράγματα με ανταγωνιστικούς όρους, ως παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος» είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πεποίθησή του είναι πως «αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ξεπεραστεί και ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι έρχονται να προστεθούν στις προσπάθειες των Αμερικανών συμμάχων».

Ο Μακρόν τάραξε άλλωστε στο παρελθόν, τουλάχιστον δύο φορές τα νερά της Συμμαχίας και των ευρωαμενικανικών σχέσεων. Πρώτα με τις δηλώσεις του για το “εγκεφαλικά νεκρό” ΝΑΤΟ και στη συνέχεια με την πρότασή του για την δημιουργία ‘ευρωστρατού”.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου,αποτελεί μια «μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ενισχυθεί η συμμαχία ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική». Κάτι που φαντάζει βέβαια εφικτό, μετά την έλευση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, σε αντίθεση με την αποστασιοποίηση που επικράτησε κατά τη διακυβέρνηση του προκατόχου του Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι