Τα μαζεύει ο τουρκικός στρατός από τη Συρία;
06/11/2020Σε μια σημαντική στρατηγική κίνηση προχώρησε πρόσφατα η Άγκυρα, αποσύροντας τα στρατεύματά της από μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας στην πόλη Μορέκ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική θέση στη βόρεια επαρχία της Hama που εξυπηρετούσε στον έλεγχο της μετανάστευσης, την προβολή ισχύος και την καταπολέμηση των Κούρδων. Πλέον στην περιοχή έχουν απομείνει μόνο βρώμικες τσάντες άμμου.
Η βάση στο Μορέκ ήταν μία από τις δώδεκα βάσεις που δημιούργησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ακριβώς στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ. «Ο τουρκικός στρατός την δημιούργησε κοντά στην εθνική οδό Δαμασκού-Χαλεπίου. Ωστόσο, πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αφού ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών πόλεων στην περιοχή, ιδίως του Μορέκ και του Χαν Σέιχουν, τον Αύγουστο του 2019» όπως αναφέρει έκθεση του Κέντρου Μελετών και Ανάπτυξης Jusoor.
Η παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια και δυτική Συρία ξεκινάει από το 2016, όταν η Άγκυρα στήριζε σουνιτικές ανταρτικές πολιτοφυλακές και τζιχαντιστές. Ωστόσο, φέτος, η Τουρκία αντιμετώπισε διαδηλώσεις γύρω από τις τουρκικές βάσεις από Σύριους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ και τους Ρώσους. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελετών και Ανάπτυξης Jusoor «Η απόσυρση από τον τουρκικό στρατιωτικό σταθμό στην πόλη Μορέκ στις 20 Οκτωβρίου προκάλεσε έκπληξη στη Συρία, ειδικά μεταξύ του τοπικού πληθυσμού που εκτοπίστηκε από τα σπίτια του το 2019 ως αποτέλεσμα του ρωσικού στρατού στην περιοχή. Αυτοί οι κάτοικοι ήλπιζαν ότι η τουρκική πλευρά θα καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία για να διευκολύνει την ασφαλή επιστροφή τους και έτσι τα τουρκικά παρατηρητήρια τους έδωσαν ελπίδες ότι θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους» ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2020, υπήρξε μεσολάβηση Τουρκίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός καθώς η Άγκυρα δυσκολεύτηκε να εφοδιάζει της στρατιωτικές βάσεις που παρακολουθούν την εκεχειρία. Ήδη από τις 20 Αυγούστου 2020, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι αντάρτες και ισλαμιστικές φατρίες, συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστικών ομάδων, όπως η Hayat Tahrir al-Sham, είχαν αποσυρθεί εντελώς από το Μορέκ. Επίσης, τα τουρκικά στρατεύματα δέχτηκαν επιθέσεις στο Marj al-Zohour και στο Mutaram από συριακές δυνάμεις.
Γιατί τώρα
Αν και η Τουρκία απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει πλήρως από τη Συρία υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι που μάλλον την αναγκάζουν να βάλει νερό στο κρασί της:
- Πρώτον, η πορεία της τουρκικής οικονομίας δεν βοηθάει σε στρατιωτικές περιπέτειες. Ενδεικτικά, η τουρκική λίρα πάει από το χειρότερο στο χείριστο!
- Δεύτερον, είναι οι ισχυρές ρωσικές πιέσεις προς την Άγκυρα. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη Δαμασκό και συνεπώς πιέζει την Τουρκία να αποσυρθεί.
Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων που θα ανέρχονται στους 10.000 με 15.000. Φαίνεται ότι όλα τα παρατηρητήρια θα έχουν εκκενωθεί μέχρι των Δεκέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, η Ρωσία και η Συρία θα έχουν ευκολότερο έργο μπροστά τους ώστε να ανακτήσουν τα εδάφη που κατέχονται από τους αντάρτες στα δυτικά και έτσι να αποκαταστήσουν τον έλεγχο της Δαμασκού σε όλη την επικράτεια.
Η απόσυρση από την εκτεθειμένη αυτή θέση διήρκεσε μέρες και σύμφωνα με μέλος της φιλοτουρκικής συριακής αντιπολίτευσης είναι μέρος της ευρύτερης τουρκικής επιχείρησης για «ενοποίηση των γραμμών κατάπαυσης του πυρός» που επιτεύχθηκαν μετά τη συμφωνία του Μαρτίου που έβαλε τέλος στις μάχες γύρω από την Ιντλίμπ.