ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα μηνύματα προς Κίεβο και Μόσχα από την Διάσκεψη του Μονάχου

Τα μηνύματα προς Κίεβο και Μόσχα από την Διάσκεψη του Μονάχου,

Στην είσοδο του πολυτελούς ξενοδοχείου Bayerischer Hof, στο κέντρο του Μονάχου οι προσκεκλημένοι στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας περνούν από την έκθεση φωτογραφίας με «τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η Ρωσία δεν προκλήθηκε στην φετινή Διάσκεψη η οποία άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ο πρόεδρος της, Κρίστοφ Χιούσγκεν, αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «δεν γίνονταν να δοθεί στο Κρεμλίνο βήμα για την προπαγάνδα του».

Στις εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου συμμετέχουν εκπρόσωποι 100 χωρών και πρώτος ομιλητής ήταν ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι, που μίλησε μέσω τηλεσύνδεσης. Αναφέρθηκε στην περυσινή Διάσκεψη, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας. Θύμισε στους συμμετέχοντες την έκκληση που είχε απευθύνει τότε για στρατιωτική βοήθεια ώστε να αποτραπεί η ρωσική εισβολή και δεν πήρε απάντηση. Ευχαρίστησε την Δύση για την βοήθεια μετά την έναρξη του πολέμου και απηύθυνε νέα έκκληση για έγκαιρη μεταφορά του νέου οπλικού πακέτου «για να νικήσει ο Δαβίδ τον Γολιάθ», όπως είπε.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που ακολούθησε στο βήμα της Διάσκεψης προσπάθησε πρωτίστως να μετριάσει τις αντιδράσεις που έχει ακόμα στο εσωτερικό του κόμματός του (SPD) για την αποστολή βαρέων αρμάτων (Leopard) και αντιαεροπορικών πυραύλων: «Ορισμένοι λένε ότι η παράδοση νέων εξοπλιστικών πακέτων παρατείνει τον αιματηρό πόλεμο. Συμβαίνει το αντίθετο. Είναι σημαντικό ο Πούτιν να συνειδητοποιήσει το συντομότερο δυνατό ότι δεν μπορεί να επιτύχει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του. Αυτό σημαίνει επίσης ότι όλοι όσοι θέλουν να παραδώσουν άρματα μάχης το κάνουν πραγματικά γρήγορα», τόνισε ο Σολτς, δίνοντας μήνυμα επίσπευσης των γερμανικών αρμάτων Leopard.

Οι ισορροπίες του Σολτς

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ισορροπίες που επιθυμεί το Βερολίνο: «Οι ισορροπίες μεταξύ της καλύτερης δυνατής υποστήριξης προς την Ουκρανία και της αποφυγής μιας ανεπιθύμητης κλιμάκωσης» είναι μία δύσκολη άσκηση όπως είπε, αλλά επιβεβλημένη προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου. Ο Σολτς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο αναθεωρητισμός του Πούτιν δεν θα κερδίσει και διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι «θα έχει όση βοήθεια χρειάζεται η Ουκρανία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στην φετινή Διάσκεψη του Μονάχου με τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που είχαν ποτέ. Επικεφαλής είναι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Συμμετέχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μαζί με 60 γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την «στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο ως το μόνο δρόμο για την ειρήνη».

Εκτός από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που εκπροσωπούνται σε ανώτατο πολτικό επίπεδο, όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (και η Ελλάδα) καθώς και η Βρετανία εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak. Η Κίνα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μιλήσει αύριο. Η ομιλία του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι δυτικές χώρες εγκαλούν το Πεκίνο για “φιλορωσική ουδετερότητα”, κάτι που μεταφέρθηκε έντονα και από τα γερμανικά μέσα στην υποδοχή του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο σήμερα στην προεδρική κατοικία Novo-Ogarevo κοντά στη Μόσχα. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο η ατζέντα περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. Την παραμονή της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν τα θέματα της ασφάλειας και άμυνας αλλά και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα μιας κοινής ομάδας στρατευμάτων στη χώρα του, διευκρινίζοντας ότι ο στρατός των δύο χωρών βρίσκεται σε στενή συνεργασία για το ενδεχόμενο επίθεσης από άλλες δυνάμεις. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο προέδρων ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους στην Αγία Πετρούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος κορυφής ΚΑΚ, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx