ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τριμερής ΝΑΤΟ-Τουρκίας-Σουηδίας – Θρίλερ με μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο

Τριμερής ΝΑΤΟ-Τουρκίας-Σουηδίας – Τι διαμηνύει η Αθήνα για το μεταναστευτικό

Τριμερή συνάντηση στις 12 Ιουνίου, θα έχουν Σουηδία, Τουρκία και ΝΑΤΟ, σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου.

«Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι κατανοεί την ενόχληση της Τουρκίας για τις διαμαρτυρίες που γίνονται σε βάρος της, στη Σουηδία, αλλά «από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι είναι στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης».

Και συνέχισε: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη Σουηδία ισχυρή. Θα κάνει, επίσης, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία, ισχυρότερους. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας». Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους “τρομοκράτες”, τους οποίους αρνείται να εκδώσει στην Τουρκία. Αυτός είναι ο όρος που έχει θέσει για να δώσει το “πράσινο φως” στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Ανακοίνωση για τους μετανάστες

Ανακοίνωση για τους μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο εξέδωσε η κυβέρνηση. Σε αυτή επισημαίνει ότι έχει ενημερωθεί η τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα και για να αποτραπεί η διέλευση των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι μετανάστες εντοπίστηκαν σε δύο περιοχές στον βόρειο Έβρο, στην περιοχή Μαράσια και στη Νέα Βύσσα. Ανάμεσά τους είναι αρκετές γυναίκες και παιδιά, με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για συνολικά 100 άτομα. Έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης τους από τις ελληνικές αρχές.

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Χτες, τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του ανακοίνωσε το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής ορθοδοξίας και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018. Η επαναφορά του είναι το πρώτο σήμα για επάνοδο της τουρκικής οικονομίας στη γραμμή των διεθνών αγορών που έβλεπαν αρνητικά την πολιτική Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος ήταν υφυπουργός με υπουργό τον Φατίχ Ντονμέζ που απομακρύνθηκε.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε επίσης, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια. Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:
Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν
Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου  ο  Ερντογάν ανέφερε: «Ολοκληρώσαμε μια εκλογική διαδικασία που ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας μας. Προσεύχομαι στον Θεό οι εκλογές, που γνώρισαν πολλές πρωτιές στην ιστορία της χώρας μας, να είναι ωφέλιμες για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Η Τουρκία δεν διεξήγαγε απλώς εκλογές στις 14 και στις 28 Μαΐου, αλλά αποφάσισε επίσης πώς θα ήταν ο επόμενος αιώνας.

»Το έθνος μας, μαζί με τη θέλησή του, έχει επίσης προστατεύσει την ανεξαρτησία και το μέλλον του. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δείξει ότι θα συνεχίσει να ρέει στο δικό της μέσο με την κρατική της παράδοση να ξεπερνά τα 2.200 χρόνια, την εθνική συνείδηση να ξεπερνά τα 1000 χρόνια και την κουλτούρα της συμβίωσης για αιώνες. Έγινε κατανοητό για άλλη μια φορά ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει την κοίτη αυτού του ποταμού, που εδώ και 1000 χρόνια πρασινίζει από αγάπη τα εδάφη της Ανατολίας. Η Τουρκία είναι πιο δυνατή σήμερα από χθες. Η δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ».

Ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Στο περιθώριο του δείπνου προς εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων, ο Βασίλης Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε σύντομες συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον νέο διευθυντή της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, διπλωματικό σύμβουλο μέχρι πρότινος του Ερντογάν.

Ο Χακάν Φιντάν

Ως αρχηγός της ΜΙΤ μέχρι πρότινος ο Φιντάν έγινε γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε νευραλγικής σημασίας διπλωματικές υπηρεσίες. Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα. Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent. Εργάστηκε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO). Ο Φιντάν ήταν παρών στην συνάντηση του Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του Κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν. Στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο στρατηγός Γκιουλέρ

Ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ θεωρείται ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα στον Ερντογάν που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το συριακό ζήτημα όπου αναμένεται να θέσει τα δικά του δεδομένα. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επρόκειτο να αποστρατευθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του ορίου ηλικίας του, αλλά με κατεπείγοντα νόμο το AKP αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά πέντε έτη, διατηρώντας τον έτσι στη θέση του. Η ηλικία αποστράτευσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου αυξήθηκε από τα 67 στα 72 χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει επίσης πως ο Γκιουλέρ διαδέχεται τον Ακάρ για δεύτερη φορά. Ο Γκιουλέρ έγινε τον Ιούλιο του 2018 ο 30ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαδεχόμενος τον Χουλουσί Ακάρ. Είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες το καλοκαίρι του 2016 αλλά την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, από την UBS στη Νέα Υόρκη έως τη Merrill Lynch στο Λονδίνο, προτού ριχθεί στον στίβο της τουρκικής πολιτικής το 2007.

Στα πρώτα βήματα της καριέρας του είχε εργαστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα (1993-1997). Η αναγνώριση ήρθε το 2015, τότε που οι επενδυτές εξέφραζαν σοβαρές ανησυχίες για τους χειρισμούς του Ερντογάν. Τότε ο τραπεζίτης διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές. Είχε, μάλιστα, συνδεθεί με τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ του 2009 και του 2015.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέταζε εδώ και καιρό την τοποθέτηση του Σιμσέκ στο ΥΠΟΙΚ, λόγω των σημαντικών επαφών με ξένους επενδυτές. Η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών με τον Ερντογάν έγινε τον περασμένο Μάρτιο, μετά το πέρας της οποίας ο Σιμσέκ είχε δηλώσει ότι «είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλλω σε κάθε θέμα του τομέα μου».

H Εζντεμίρ στις Κοινωνικές Υποθέσεις

Γεννημένη στις Βρυξέλλες, είναι η νέα Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας. H Mαïνούρ Εζντεμίρ, πρώην δημοτική σύμβουλος του CdH (Ανθρωπιστικό Δημοκρατικό Κέντρο) στο Σκαρμπέεκ και βουλευτής Βρυξελλών για δέκα χρόνια, ορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Γεννημένη στις Βρυξέλλες το 1982, η Mαϊνούρ Εζντεμίρ, απόφοιτη του ULB στις πολιτικές επιστήμες, έλαβε μέρος το 2006, στις δημοτικές εκλογές. Εξελέγη με το cdH. Τον Ιούνιο του 2009 έγινε βουλευτής Βρυξελλών. Επανεξελέγη το 2014. Αποβλήθηκε από το CdH μετά από δηλώσεις της για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν το 2015 τα βελγικά μέσα, είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Mαϊνούρ Εζντεμίρ αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή των Βρυξελλών το 2019, στο τέλος της δεύτερης θητείας της. Την επόμενη χρονιά, ο Τούρκος πρόεδρος, με τον οποίο ήταν κοντά την όρισε Πρέσβη στην Αλγερία, θέση την οποία αφήνει για να αναλάβει υπουργική θέση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι