Τα “παιδιά του Σόρος”στην Αρμενία καρφωμένα στην εξουσία
25/01/2021Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις, τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και της Εκκλησίας, αλλά επιδιώκει να ελέγξει και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αρμενίας. Ο Πασινιάν μετά την συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, έχει γίνει όμηρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν επιθυμεί καμία παρέμβαση της Δύσης στην παραδοσιακή ρωσική σφαίρα επιρροής. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την Αρμενία για την στήριξή τους.
Οι εξελίξεις στην Αρμενία δείχνουν ότι ο Πασινιάν παλεύει με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε, στο πλαίσιο αυτό, το διορισμό δύο νέων μελών του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου με την πλειοψηφία του πολιτικού συνασπισμού του Πασινιάν, το «Βήμα μου». Η ενωμένη αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε τον διορισμό τους κάνοντας για ακόμη μια φορά σαφές, ότι παραμένει στόχος η απομάκρυνσή του Πασινιάν από την εξουσία. Τους τελευταίους μήνες δικαστές εναντιώθηκαν στις συλλήψεις δεκάδων ηγετών και μελών της αντιπολίτευσης, καθώς και ακτιβιστών που διαδήλωσαν για να παραιτηθεί ο Πασινιάν.
Οι δυο νέοι δικαστές ο Γκατζίκ Ζαχανγκιριάν και Νταβίτ Καχατσουριάν, είναι επιλογές του Πασινιάν, ο οποίος έχει κατηγορήσει το δικαστικό σώμα της Αρμενίας, ότι αποτελεί τμήμα μιας “ψευδό-ελίτ”, που προσπαθεί να τον ανατρέψει μετά τη συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, της 10ης Νοεμβρίου 2020.
Οι ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει τον Ζαχανγκιριάν ότι κάλυψε εγκλήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις, ως επικεφαλής στρατιωτικός εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της θητείας του 1997-2006. Ο Καχατσουριάν ήταν πρόεδρος του ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος, Open Society Foundation στην Αρμενία και ο αδελφός του Σασούν Καχατσουριάν είναι επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Ερευνών.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Ρούμπεν Βαρταζαριάν, επικριτής του Πασινιάν, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία για το διορισμό των νέων δικαστών, κατηγόρησε την πολιτική συμμαχία του πρωθυπουργού για αποτυχία “εκκαθάρισης” του δικαστικού σώματος. Παρότρυνε δε, τους βουλευτές να ψηφίσουν νομοθεσία για απαλλαγή από δικαστές που διέπραξαν κατάφωρες παραβιάσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
O Πασινιάν, ο οποίος καθημερινά δέχεται τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να επιδεικνύει αντοχές, αλλά η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται και από τις διαθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η στρατηγική του έχει στόχο την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την πλήρη υπαγωγή της Αρμενίας στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σε μια δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Αρμενία Λυν Μ. Τρέισι, όπου εκφράζει στήριξη προς την Αρμενία. Η Τρέισι επισήμανε, ότι η Ουάσινγκτον ανανεώνει τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με τον αρμενικό λαό, την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα για να υποστηρίξει τις προσδοκίες του λαού, καθώς αυτός εξέφρασε την επιλογή του για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
Όμως, οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με Ιράν, Ρωσία και Τουρκία αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, σύμφωνα με τον γνωστό Αμερικανό νεοσυντηρητικό αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν, επιστημονικό σύμβουλο του American Enterprise Institute (AEI). Σε άρθρο του στο περιοδικό The National Interest, αναφέρει ότι ενώ το λόμπι των Αρμενίων προωθεί την αναγνώριση των ΗΠΑ για τη γενοκτονία τους από την Τουρκία, διπλωμάτες και λομπίστες του Αζερμπαϊτζάν διατηρούν εδώ και πολύ καιρό ένα χαμηλό τόνων, αλλά εξίσου αποτελεσματικό προφίλ στο Κογκρέσο.
Ιράν και Ρωσία
Χαρακτηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν ως σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ως περιφερειακό τοίχος, που εμφανίζεται πρόθυμο να σταθεί απέναντι στη Ρωσία και το Ιράν. Ο Αζέρος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Ελίν Σουλεϊμάν, καθώς και μια ομάδα από παράγοντες επιρροής, ενημερώνουν γερουσιαστές ότι η Αρμενία διατηρεί στενές σχέσεις με Ιράν και Ρωσία. Αντίθετα, ο Ρούμπιν επιχειρηματολογεί ότι οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με Ρωσία και Ιράν έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και εμπεριέχουν μια σημαντική στρατηγική διάσταση, συγκριτικά με εκείνες που διατηρεί η Αρμενία, με τις δύο αυτές χώρες.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υπερηφανεύεται για το πως η συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με Ιράν και Ρωσία λειτουργεί σε βάρος της Αρμενίας. Στην ομιλία του για το Νέο Έτος του 2021 δήλωσε ότι, «υπάρχει τριμερές σχήμα που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και τη Ρωσία. Έχει η Αρμενία ένα τέτοιο σχήμα με άλλες χώρες; Οχι!Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα του πόσο σωστή ήταν η πολιτική μας».
Ο Ρούμπιν καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει πλέον στρατηγικός σύμμαχος του Ιράν και της Ρωσίας, διατηρώντας φιλοδυτικό προσωπείο, μόνο και μόνο για να αποφύγει μια αλλαγή της πολιτικής της Ουάσινγκτον. Με απλά λόγια, η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν σήμερα, είναι η ενίσχυση του Κρεμλίνου και του Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Ο Ρούμπιν επιχειρεί να αφυπνίσει το Κογκρέσο σχετικά με τις συμμαχίες του Αζερμπαϊτζάν και να αποφασίσει να υποστηρίξει την Αρμενία. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βάσει δηλώσεων του θεωρεί τη Ρωσία σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ. Αναφορικά με τον Ιράν, ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία με τα πυρηνικά. Αλλά, αν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τις αμερικανικές προτάσεις, τότε ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει.