Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία

Στις μετεκλογικές συνεργασίες εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον των σημερινών εκλογών στην Αυστρία, καθώς όλοι εκτιμούν ότι το μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων, ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα κόψει πρώτος το νήμα και θα είναι ο μεγάλος νικητής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σχεδόν όλοι οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός μελλοντικού ενός κυβερνητικού συνασπισμού, χωρίς το Λαϊκό Κόμμα. Ένας τέτοιος συνασπισμός όμως, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος, μπορεί να προκύψει με τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Υπό την προϋπόθεση πάντα, ότι θα συγκεντρώνεται πλειοψηφία στη Βουλή των 183 βουλευτών το Λαϊκό Κόμμα μπορεί να συνεργαστεί με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ. Ως πρώτη επιλογή εμφανίζεται η ήδη δοκιμασμένη συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με το Κόμμα των Ελευθέρων, η οποία έληξε “άδοξα” στα τέλη του περασμένου Μαΐου, μετά την αποκάλυψη του “σκανδάλου Ίμπιζα” με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο Στράχε.

Οι τρεις εκδοχές

Η υπόθεση αυτή τραυμάτισε την σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων, χωρίς όμως να την “σκοτώσει”, παρά το γεγονός ότι ο Κουρτς παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο τον εαυτό του και το Λαϊκό Κόμμα ως θύματα. Τα σκάνδαλα, άλλωστε, γύρω από τον Στράχε και το Κόμμα των Ελευθέρων επηρέασαν ελάχιστα την κοινή γνώμη στην Αυστρία, όπως φαίνεται και από τα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα στις δημοσκοπήσεις.

Η δεύτερη εκδοχή για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού είναι μια συνεργασία του Λαϊκού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν για μια δεκαετία, από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2017, τότε που οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν πρώτο κόμμα.

Σήμερα, ωστόσο, και παρά την διατυπωμένη θέση των Σοσιαλδημοκρατών να εμποδίσουν την επανασύσταση του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού, μια συνεργασία του Λαϊκού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη. Και αυτό γιατί, πέρα από τις προγραμματικές διαφορές, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πληρώσει ήδη την συνεργασία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, όπως συμβαίνει άλλωστε και στη Γερμανία, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Μια τρίτη εκδοχή θα μπορούσε να είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, με ενδεχόμενη συμμετοχή και του φιλελεύθερου ΝΕΟΣ. Κάθε μία από τις τρεις εκδοχές έχει βεβαίως τις δικές της δυσκολίες, ενώ από τα σενάρια δεν λείπει και το ενδεχόμενο της ανατροπής, με αποκλεισμό του Λαϊκού Κόμματος από μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού.

Το σενάριο της ανατροπής

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν προέκυπτε μια νέα πλειοψηφία, χωρίς το κόμμα του καγκελαρίου Κουρτς. Με δεδομένο όμως ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει, ήδη από την δεκαετία του 1980 και την εποχή του Γέργκ Χάιντερ, οποιαδήποτε συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στους Πράσινους.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε άλλωστε να προκύψει μια ενδεχόμενη πλειοψηφία Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων και ΝΕΟΣ. Μάλιστα για να αποφευχθεί μια τέτοια “εκτροπή” ο Κουρτς, και ακόμη περισσότερο το Κόμμα των Ελευθέρων, έστρεψαν τον, έτσι κι αλλιώς περιορισμένο θεματικά προεκλογικό λόγο, στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, δηλαδή στο δικό τους γήπεδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι