ΔΙΕΘΝΗ

Τα Σκόπια απάντησαν στη Σόφια διακηρύσσοντας την “μακεδονική” ταυτότητα

Σημαντικές απώλειες για τον Ζάεφ στις τοπικές εκλογές – Ποιο κόμμα ενισχύεται, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Βόρεια Μακεδονία θέτει τις δικές της “κόκκινες γραμμές” στην αντιπαράθεσή της με την Βουλγαρία, με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς τις πέρασε με νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αν και έχει επενδύσει πολιτικά στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, δεν θα παραβιάσει τις “κόκκινες γραμμές” στις διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία, η οποία έχει ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας εξαιτίας των ιστορικών, γλωσσικών και εθνοτικών διαφορών τους.

Επισημαίνεται, ότι το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε μετά από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Κοινοβούλιο κράτησε την ουσία αυτού του ψηφίσματος βάσει επιστημονικών επιχειρημάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κρατήσει τον λόγο της για πέντε λεπτά, αλλά με αυτό το ψήφισμα δεν μπορεί να υπάρξει καμία ενέργεια αντίθετη στη βούληση του λαού».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε εκτός από το VMRO-DPMNE, από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, καθώς και από τα αλβανικά κόμματα. O Μιτσκόσκι δεσμεύει με το νομοσχέδιο τον Ζάεφ, οποίος παρά τις κατά καιρούς ήπιες αντιδράσεις του, δεν έχει πλέον περιθώρια ελιγμών. Η Βόρεια Μακεδονία, αν και καίγεται για την ένταξη στην ΕΕ, με το νομοσχέδιο των “κόκκινων γραμμών” θεωρεί ότι θα προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη Σόφια για να ενδώσει.

Επισημαίνεται ότι VMRO-DPMNE το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος στο ψήφισμα, είχε προτείνει ως όνομα της χώρας το “Μακεδονία”. Το νομοσχέδιο με τις οκτώ “κόκκινες γραμμές” αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία θα πρέπει να διεξάγονται «σε ισότιμη βάση, χωρίς όρους… με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του Μακεδονικού λαού».

Επίσης καθιστά σαφές ότι πρέπει να υπάρχει «αδιαμφισβήτητος σεβασμός για το αυτόχθονο μακεδονικό έθνος, για την ιστορική, γλωσσική, πολιτιστική και θρησκευτική του συνέχεια, όπως αυτή καθορίστηκε όχι μόνο από τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας αλλά από σύγχρονους Σλάβους ιστορικούς επιστήμονες, που έχουν γνωστικό αντικείμενο την ιστορία και τη γλώσσα καθώς και από το διεθνές δίκαιο».

Μοχλός πίεσης

Σε ένα άλλο σημείο επισημαίνει ότι η «μακεδονική ταυτότητα αντλεί τη νομιμότητά της από αιώνες παραδόσεων, έθιμα, συλλογική μνήμη, νοοτροπία, γλώσσα, αρθρωτή συνειδητοποίηση της εθνοπολιτισμικής μοναδικότητας, συλλογική συνέχεια, σεβασμό των παραδοσιακών θρησκευτικών θεσμών και την αφήγηση ότι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική και ιστορική περιοχή».

Τα δεδομένα αλλάζουν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σόφιας, που βρίσκονται  ήδη σε αδιέξοδο. Ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τζάνι Μακραντούλι, επισήμανε ότι η ψηφοφορία τερματίζει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ήταν πολύ επιεικής στις συνομιλίες με τη Βουλγαρία, θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

  Ένα βήμα πίσω από Σόλτς στο bras de fer με τον Μπάιντεν

Οι “κόκκινες γραμμές” καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την  επίλυση της διαμάχης Σόφιας-Σκοπίων. Η Βόρεια Μακεδονία θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το νομοσχέδιο, δείχνοντας ότι μπροστά στα εθνικά της συμφέροντα, η ένταξη στην ΕΕ έρχεται δεύτερη. Η λογική θα είναι να πείσει τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, με στόχο η ΕΕ να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην βουλγαρική πλευρά. Η Κομισιόν και η Γερμανία έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ένταξη κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι