Τα σχέδια της Άγκυρας στη Συρία
01/12/2024Η Τουρκία ενέκρινε αυτή την επιχείρηση προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία, δεδομένου ότι ο Άσαντ δεν έδειχνε διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα για μια τελική συμφωνία, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές.
Είναι προφανές ότι ο Άσαντ βρίσκεται σε ασθενέστερη θέση, χωρίς την υποστήριξη των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών και της Χεζμπολά, ενώ η Ρωσία είναι απορροφημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Άγκυρα, τους τελευταίους έξι μήνες, κατέβαλε προσπάθειες να προσεγγίσει τον Άσαντ. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες, απαιτώντας την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία. Αυτή η προσπάθεια διαπραγμάτευσης υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία και το Ιράκ, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Άσαντ ενέτεινε τις επιθέσεις του στο Ιντλίμπ, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να κινηθούν προς τα σύνορα. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ανησυχίες για μεγάλη προσφυγική κρίση στην Τουρκία, η οποία έχει στοιχίσει σημαντικά στη μείωση υποστήριξης που καταγράφουν ο Ερντογάν και το κόμμα του (AKP) από την κοινή γνώμη. Η Τουρκία επιδιώκει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την σταδιακή επιστροφή 1.000.000 – 2.000.000 προσφύγων στη Συρία.
Η χρονική στιγμή της επιχείρησης φαίνεται επίσης να συνδέεται με την πιθανότητα αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία υπό τη διοίκηση Τραμπ. Παρόλο που αυτή η εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη από την Τουρκία, εγείρει σοβαρά ερωτήματα: Τι θα συμβεί με τους Κούρδους της Συρίας; Θα συμμαχήσουν με τον Άσαντ εναντίον της Άγκυρας; Το ειρηνευτικό άνοιγμα που ξεκίνησε στην Τουρκία για το Κουρδικό ζήτημα, είχε επίσης αυτό το στόχο. Αν και δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Άγκυρα υιοθετεί μια σύνθετη στρατηγική, προσαρμόζοντας ευέλικτα τις τακτικές της στις περιστάσεις, εν προκειμένω, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της στη Συρία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Αυξάνεται η τουρκική επιρροή στην Συρία
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Άγκυρας στο Ιντλίμπ φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Η Τουρκία κατέβαλε προσπάθειες να ελέγξει την HTS (Hayat Tahrir al-Sham) και να την πιέσει να μετατραπεί σε ομάδα εκδίωξης στοιχείων του ISIS και της Hurras al-Din. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της HTS, Τζολάνι, εμφανίζεται με πολιτική ένδυση αντί στρατιωτικής στολής. Παρά το γεγονός ότι η HTS παραμένει μια ριζοσπαστική ομάδα, θεωρείται πλέον κάπως διαχειρίσιμη.
Οι πολιτοφυλακές της HTS, έχοντας αποκτήσει ένα επίπεδο πειθαρχίας αντίστοιχο με εκείνο του κουρδικού YPG/SDF όσον αφορά στην ιδεολογία και την ιεραρχία, έχουν εξελιχθεί σε μια αποτελεσματική δύναμη. Ενδεχομένως, η Τουρκία, το Ιράν και Ρωσία θα χαράξουν τελικά κοινή γραμμή και θα εδραιώσουν μια νέα συμφωνία κατανόησης. Μένει να φανεί εάν αυτή η κίνηση θα πείσει τον Άσαντ να επανεξετάσει την πολιτική του και να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του, ανοίγοντας τον δρόμο για μια διευθέτηση που θα μπορούσε να ενσωματώσει την αντιπολίτευση στο σύστημα εξουσίας με συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Η εμφάνιση του Τζολάνι, αρχηγού της HTS (Hayat Tahrir al-Sham), με πολιτικά ρούχα ερμηνεύεται από τουρκικές πηγές:
- Ως μετάβαση στο πολιτικό προσκήνιο από την προηγούμενη κατάσταση αφάνειας και μυστικότητας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια αλλαγή στη στρατηγική του, όπως το να επιδιώκει περισσότερη νομιμοποίηση ή αποδοχή.
- Ως προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό του και την ομάδα του ως πιο μετριοπαθείς και πολιτικά προσανατολισμένους κι όχι ως μια σκληροπυρηνική τρομοκρατική ομάδα.
- Ως προσπάθεια να διαχωρίσει τη δράση της οργάνωσής του HTS από άλλες εξτρεμιστικές ομάδες και να προσεγγίσει διεθνείς ή περιφερειακούς παίκτες. Η εικόνα του με πολιτικά ρούχα, αντί για στρατιωτική στολή, ενισχύει αυτή την αλλαγή, σηματοδοτώντας έναν διαφορετικό τρόπο παρουσίας προς τον έξω κόσμο.