Τα τελευταία σόου του Ερντογάν πριν την κάλπη

Βαγγέλης Σαρακινός
55
Τα τελευταία σόου του Ερντογάν πριν την κάλπη

Ο Ερντογάν φημίζεται για τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του και έχει αποδείξει ότι ξέρει να κλέβει τις εντυπώσεις, αναδεικνύοντας τον εαυτό του σε πρωταγωνιστή. Αυτήν την ικανότητά του επιδεικνύει άλλωστε, όποτε προκύπτει θέμα, εσωτερικό ή διεθνές, η αξιοποίηση του οποίου θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον βασικό στόχο του: την προβολή του.

Το «πλεονέκτημά» του αυτό, αξιοποίησε και την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του, χρησιμοποιώντας βεβαίως όλον τον κρατικό μηχανισμό της γειτονικής χώρας. Έτσι, τρεις ημέρες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Ερντογάν έκανε την πρώτη, συμβολική, προσγείωση στο τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι ένα από τα μεγάλα έργα που προβάλει στην προεκλογική εκστρατεία του.

Το αεροδρόμιο πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 29 Οκτωβρίου, αλλά όταν έχεις εκλογές το «μυστρί» προηγείται και εγκαινιάζονται ακόμη και ημιτελή έργα. «Θεού θέλοντος, το αεροδρόμιό μας θα γίνει σήμα κατατεθέν και πέραν των συνόρων μας» είπε κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, έχοντάς πάντα στο μυαλό του ότι η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας τον «μαύρισε» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο αυτό, το οποίο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα είναι «το μεγαλύτερο του κόσμου», καθώς θα διαθέτει έξι διαδρόμους και, σε πρώτη φάση, θα μπορεί να διαχειριστεί 90 εκατομμύρια επιβάτες  ετησίως. Αυτό το τρίτο αεροδρόμιο, το οποίο ο Ερντογάν διαφήμιζε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία του, δεν έχει ακόμη όνομα. Το μόνο που γνωρίζουμε γι αυτό είναι ότι θα αντικαταστήσει το αεροδρόμιο Αττατούρκ, γεγονός που διαθέτει και αυτό τον συμβολισμό του.

Συλλήψεις και πάλι συλλήψεις

Αν έχει συνδεθεί με κάτι η διακυβέρνηση Ερντογάν, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αυτό είναι οι μαζικές συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων του ή ατόμων που γενικώς θεωρούνται ως «εχθροί» του και κατά συνέπεια είναι, για τον ίδιο, και εχθροί της Τουρκίας.

Έτσι το πρωί του Σαββάτου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωναν την σύλληψη δεκάδων πολιτών, για τους οποίους υπήρχαν εντάλματα. Η επιχείρηση είχε επίκεντρο το Ικόνιο, αλλά προκειμένου να υπάρχει γεωγραφική διασπορά και να ακουστεί παντού, συλλήψεις έγιναν σε συνολικά 31 πόλεις.

Βασική κατηγορία η διασύνδεση με το δίκτυο Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ισλαμικό κράτος και εκλογές

Η Τουρκία δεν έχει όμως μόνο εσωτερικούς εχθρούς κατά την κρατούσα αντίληψη του Ερντογάν. Συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αποτελεί στόχο των τρομοκρατών. Στο παρελθόν μάλιστα κατηγορήθηκε ότι έκλεινε τα μάτια στην διέλευση ξένων, κυρίως Ευρωπαίων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την Τουρκία για να φτάσουν στην Συρία και να ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Την Παρασκευή πάντως οι τουρκικές αρχές συνέλλαβαν 14 άτομα στην Άγκυρα, όλοι ξένοι υπήκοοι, τα οποία φέρονται ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους και, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσηςκρίθηκαν ύποπτα για την προετοιμασία επίθεσης κατά τη διάρκεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι 14 συνελήφθηκαν στα σπίτια τους, μετά από εφόδους της αστυνομίας, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο τι είδους επίθεση σχεδίαζαν σε σχέση με τις εκλογές.

Το αν υπάρχει διασύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος και λεπτομέρειες για την σχεδιαζόμενη επίθεση είναι θέματα που τα γνωρίζουν οι τουρκικές αρχές. Ο χρόνος, ωστόσο, που έγινε η επιχείρηση, δύο εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη, δημιουργεί κάποια ερωτήματα σε σχέση με την πολιτική αξιοποίηση της.

Η «παράδοση» των F35

Η προμήθεια των 100 υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 JSF (Joint Strike Fighter) ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη στην Τουρκία, αλλά και το τρίγωνο των σχέσεων Ουάσινγκτον – Άγκυρας και Μόσχας, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους μήνες. Με γνωστές τις ενστάσεις των Αμερικανών για την προμήθεια των ρωσικών S400, η οποία έχει παγώσει, το θέμα αποτελούσε μόνιμη τριβή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο παραδόθηκε το πρώτο από τα 100 αεροσκάφη και τις επόμενες ημέρες έχει ανακοινωθεί ότι θα παραδοθεί και το δεύτερο. Και τα δύο αεροσκάφη όμως θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση της Αριζόνας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2019, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε αυτά οι πρώτοι δύο Τούρκοι πιλότοι.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει βέβαια ότι και το τρίτο και το τέταρτο αεροσκάφος θα παραμείνουν στις ΗΠΑ, ενώ το πέμπτο και το έκτο θα  αποσταλούν απευθείας στην Τουρκία. Μόνο που η οριστικοποίηση των  ημερομηνιών παραγωγής τους θα γίνει τον Νοέμβριο του 2019 και για την ώρα το Κογκρέσο αντιδρά σθεναρά σε αυτήν την προμήθεια πολεμικού υλικού. Από την άλλη η Τουρκία μετείχε με χαμηλόβαθμο στελεχιακό προσωπικό στην τελετή παράδοσης στο Τέξας, οι φωτογραφίες όμως βγήκαν και αξιοποιήθηκαν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.