Τα τουρκικά ΜΜΕ για το νέο αεροπλανοφόρο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν – Τι λένε για την εποχή Τραμπ
22/01/2025Το κανάλι Star της Τουρκίας δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι εγχώριες και εθνικές κινήσεις της Τουρκίας προκάλεσαν πανικό: Μπήκαν σε αναζήτηση όπλων», όπου καταγράφεται η αντίδραση της Ελλάδας στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Το κανάλι Star ισχυρίζεται ότι, μετά τις πρόσφατες κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη «Γαλάζια Πατρίδα», η Ελλάδα φέρεται να έχει “πανικοβληθεί”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς για τις φρεγάτες τύπου Belharra και τα υποβρύχια που αγόρασε από τη Γαλλία. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την περίοδο 2025-2037, το οποίο θα περιλαμβάνει και την προμήθεια υποβρυχίων, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει ένα ακόμη αεροπλανοφόρο.
Παρουσίαση για το νέο αεροπλανοφόρο
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε πρόσφατη εκδήλωση για την Ημέρα της Νίκης της 30ης Αυγούστου, ανακοίνωσε το σχέδιο για το αεροπλανοφόρο MUG, το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το αεροπλανοφόρο Anadolu. Το MUG, το οποίο έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του και παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο, προορίζεται για την υποδοχή επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αναμένεται να ενισχύσει τις ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας, επιτρέποντας την προβολή δύναμης πέρα από τους ωκεανούς.
Το αεροπλανοφόρο θα διαθέτει δύο διαδρόμους για προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των Hürjet και των UAV, και θα είναι εξοπλισμένο με το Εθνικό Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (MDAS) για την εκτόξευση πυραύλων αεράμυνας και πυραύλων cruise.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του MUG
Μήκος: 285 μέτρα
Πλάτος: 72 μέτρα
Εκτόπισμα: 60.000 τόνοι
Ταχύτητα: 25 κόμβοι
Κύρια πρόωση: COGAG με 4 τουρμπίνες
Εποχή Τραμπ για την Τουρκία
Στην εφημερίδα Aydınlık δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Προκάλεσε τους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης», το οποίο αναφέρεται στις εσωτερικές αντιφάσεις της πολιτικής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και την ασάφεια που επικρατεί γύρω από τις αμερικανικές στρατηγικές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κατάρρευση της κυριαρχίας του δολαρίου, αναφέρει το άρθρο, οδήγησε στην εκλογή του Τραμπ, ο οποίος προωθεί μια «στροφή προς τα μέσα», αποστασιοποιούμενος από τη διεθνή εμπλοκή. Ωστόσο, η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δυνάμεις που επιθυμούν να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, προκαλώντας εσωτερικές συγκρούσεις και αυξανόμενο κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην αντίφαση που υπάρχει μεταξύ των «πραγματιστών» και των «φαντασιοπληκτών» στις ΗΠΑ, με το πρώτο στρατόπεδο να προτάσσει την ανάγκη εσωτερικής εστίασης και απομάκρυνσης από τις διεθνείς υποχρεώσεις, ενώ το δεύτερο επιθυμεί την κυριαρχία των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ σηματοδότησε μια «στροφή προς τα μέσα», εντούτοις δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί με τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς πόλους της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.
Η Τουρκία, ως παράγοντας στην περιοχή, φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξωτερική της πολιτική, κυρίως λόγω της απομάκρυνσης από παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Παλαιστίνη και άλλες αραβικές χώρες, γεγονός που δημιουργεί πολιτική απομόνωση και στρατηγικούς κινδύνους. Η ανάγκη για αναπροσαρμογή της τουρκικής πολιτικής τονίζεται ως αναγκαία για την Τουρκία προκειμένου να αποκαταστήσει τους πραγματικούς συμμάχους της, κάτι που φαίνεται να είναι προτεραιότητα σε αυτή την ασταθή διεθνή συγκυρία.