ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα τουρκικά drones της Αλβανίας περικυκλώνουν την Ελλάδα

Τα τουρκικά drones της Αλβανίας περικυκλώνουν την Ελλάδα, Γιώργος Πρωτόπαπας

Τα τουρκικά drones εξελίσσονται σε μέσο ενδυνάμωσης των αμυντικών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Άγκυρα με χώρες, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Η Αλβανία δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, αφού ο Έντι Ράμα είναι στενός σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν και μετατρέπει τη χώρα του σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Η έγκριση για την αγορά έγινε μετά το ταξίδι στην Τουρκία του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Μπίλνταρ Κούτσι, ο οποίος με τη συνοδεία στρατιωτικών επισκέφτηκε τη μονάδα παραγωγής των Bayraktar στην Κωνσταντινούπολη. Δημοσίευσε και βίντεο της συνάντησής του με εκπροσώπους της εταιρείας. Τελικά, η Αλβανία θα διαθέσει το ποσό των 8,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των drones.

O κυβερνητικός προϋπολογισμός τροποποιήθηκε στις 22 Ιουνίου για να διαθέσει το χρηματικό ποσό στο υπουργείο Άμυνας για το συγκεκριμένο σκοπό. Επισημαίνεται, ότι η Αλβανία έγινε και η πρώτη χώρα που αγόρασε το 2020,  τουρκικής παραγωγής σύστημα άντι-drone που αναπτύχθηκε από την εταιρεία National War Technologies Defense Systems Inc. Τα ραντάρ του συστήματος έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να αποτρέψουν στόχο από 5.000 μέτρα.

Οι αμυντικές σχέσεις Τουρκίας και Αλβανίας χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 1992, τότε που υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην Άγκυρα να ανοικοδομήσει την αλβανική ναυτική βάση στον Αυλώνα και παραχώρησε στο τουρκικό ναυτικό το δικαίωμα να τη χρησιμοποιεί. Η συμφωνία περιλάμβανε, ακόμα, εκπαίδευση και κατάρτιση προσωπικού, συνεργασία στην παραγωγή όπλων, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή αντιπροσωπειών και κοινές επιτροπές για την επέκταση των στρατιωτικών δεσμών.

Ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τουρκικό πολεμικό πλοίο κατέπλευσε στο Δυρράχιο. Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Αδριατική, στα ελληνικά νώτα. Η Τουρκία είχε ρόλο στην αναδιάρθρωση του αλβανικού στρατού και έχει εκπαιδεύσει Αλβανούς αξιωματικούς και καταδρομείς.

Βάση drones

Η συνεργασία των δυο χωρών ενισχύθηκε περαιτέρω, τον Φεβρουάριο του 2020, όταν υπέγραψαν το Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας για να αναπτύξουν περισσότερο τις σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και την άμυνας. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, επικύρωσε το αλβανικό κοινοβούλιο τη Συνεργασία, που ορίζει ότι η Αλβανία θα αγοράζει οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής.

Το τουρκικά drones Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του έδωσαν τη νίκη, αναγκάζοντας την Αρμενία να συνθηκολογήσει. Τα drones αλλάξαν τη διεξαγωγή του πολέμου με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί μεταμοντέρνος. Η Τουρκία το εκμεταλλεύθηκε με αποτέλεσμα να προωθήσει το προϊόν της και να διαφημίσει την αποτελεσματικότητά του.

Ο Ερντογάν έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι χρησιμοποιεί την Αλβανία για να πιέσει την Ελλάδα. Η ναυτική βάση του Αυλώνα μπορεί να γίνει και βάση Bayraktar TB2 και να απειλήσει αν πάσα στιγμή την Ελλάδα. Το κίνδυνο που εγκυμονεί τον έχουν αντιληφθεί στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ανακοίνωσε τη δημιουργία φυλακίου ειδικών δυνάμεων στους Οθωνούς. Αναμένονταν να ήταν έτοιμο μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όμως αυτό δεν έγινε. Οι Οθωνοί βρίσκονται κοντά στην Κέρκυρα και είναι απέναντι από την Αλβανία.

Τα μηνύματα

Την πρόθεση του ελληνικού στρατού για τη δημιουργία του φυλακίου είχε επικρίνει και ένας Αλβανός αντιστράτηγος, δηλώνοντας ότι είναι «σοβαρή πρόκληση και ανοησία η εγκατάσταση ελληνικού στρατού στους Οθωνούς». Επισημαίνεται, ότι Αλβανία και Ελλάδα αποφάσισαν να παραπέμψουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα. Ενδεχομένως να υποθέσουμε ότι μια ενέργεια που μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση μπορεί να χαλάσει τη συμφωνία.

Η αγορά drones από την Αλβανία στέλνει μηνύματα και προς την ελληνική πλευρά, η οποία έχει μείνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να αφυπνιστούν και να προμηθευτούν drones ώστε είναι έτοιμες να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα σε αυτό το είδος του νέου πολέμου, που ενδέχεται να κυριαρχήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx