Τα tweets του Τραμπ και οι ένοπλοι διαδηλωτές στο Μίσιγκαν

Τα tweets του Τραμπ και οι ένοπλοι διαδηλωτές στο Μίσιγκαν, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Το γύρο του κόσμου έκαναν τις προηγούμενες ημέρες φωτογραφίες και βίντεο με βαριά οπλισμένους Αμερικανούς να έχουν μπει μέσα στο Καπιτώλιο του Μίσιγκαν, στο Λάνσιγκ, ουρλιάζοντας και φωνάζοντας σκληρά συνθήματα κατά της κυβερνήτη Γκρέτσεν Ουίτμερ. Η “έφοδος” έγινε στο πλαίσιο διαδήλωσης ενάντια στην επέκταση του lockdown από την κυβερνήτη, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, με τον Τραμπ να προσπαθεί, μέσω twitter, να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

«Είναι πολύ καλοί άνθρωποι», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος μία μέρα μετά το περιστατικό, ο οποίος δεν καταδίκασε έστω τη μερίδα διαδηλωτών που φορούσαν μάσκες και απειλούσαν να χρησιμοποιήσουν βία λίγα μέτρα μακριά από το αιρετό σώμα της Πολιτείας. «Είναι πολύ καλοί άνθρωποι αλλά θυμωμένοι. Θέλουν πίσω τις ζωές τους με ασφάλεια! Δείτε τους, μιλήστε τους, κάντε μια συμφωνία», ήταν η προτροπή του προέδρου προς την κυβερνήτη. «Ας δώσει κάτι, να σβήσει τη φωτιά».

Η αποστροφή του Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς η διαδήλωση “Αμερικανών Πατριωτών”, όπως ονομάστηκε, της 30ής Απριλίου δεν περιελάμβανε μόνο “καλούς ανθρώπους”, αλλά και άτομα που δεν είναι κάτοικοι του Μίσιγκαν και πήγαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση με όπλα. Η αστυνομία τους επέτρεψε την είσοδο και πολύ σύντομα τα πρώτα συνθήματα γέμισαν το σκηνικό: «Κλειδώστε τη!» –το σύνθημα που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ στην προεκλογική του καμπάνια για τη Χίλαρι Κλίντον– και «Χάιλ Ουίτμερ», στα πρότυπα του “χάιλ Χίτλερ”.

Αφού μπήκαν μέσα στο Καπιτώλιο, ένοπλοι διαδηλωτές στέκονταν στη γαλαρία του κτιρίου, ακριβώς πάνω από τους γερουσιαστές. Χωρίς να τηρούν αποστάσεις ή να φορούν μάσκες, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρουρά του Καπιτωλίου και την αστυνομία. Τα άτομα αυτά αυτοπροσδιορίστηκαν ως “Πολιτοφυλακή της Ελευθερίας του Μίσιγκαν” και ισχυρίστηκαν ότι περιφρουρούσαν τη διαδήλωση.

Η επίμαχη ψηφοφορία

Η ημερομηνία της 30ής Απριλίου δεν ήταν τυχαία, προφανώς. Συνέπεσε με τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει η κυβερνήτης Ουίτμερ στις 23 Μαρτίου. Η διαδήλωση στο Μίσιγκαν επισήμως οργανώθηκε από μια ΜΚΟ, ονόματι “Μίσιγκαν ενωμένο για την Ελευθερία”. Ωστόσο, στο Λάνσινγκ εκτιμούν ότι στη διοργάνωση, όπως και σε άλλες παρόμοιες συγκεντρώσεις, έχει συμμετάσχει ο κομματικός μηχανισμός των Ρεπουμπλικάνων που στηρίζει πλήρως τον πρόεδρο Τραμπ, στο πλαίσιο της καμπάνιας υπέρ της χαλάρωσης του lockdown.

Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές του Μίσιγκαν κατήγγειλαν ότι η πλειονότητα των μηνυμάτων και τηλεφώνων που καθύβριζαν την τοπική κυβέρνηση δεν ήταν “ντόπιοι”, αλλά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, είναι να εμποδίζονται οι απλοί πολίτες από το να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφόρηση.

Για να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως προγραμμάτιζε η Ουίτμερ, απαιτείται έγκριση από την τοπική Βουλή. Εν μέσω, όμως και της διαδήλωσης, η Βουλή καταψήφισε και η κυβερνήτης κατέφυγε στην έκδοση διαταγμάτων για να παρατείνει τελικά το lockdown ως τις 28 Μαΐου. Έτσι, βρέθηκε στο στόχαστρο πληθώρας νομικών προσφυγών με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων, που αμφισβητούν τη νομιμότητα των κινήσεών της.

Η υπόθεση του Μίσιγκαν δεν είναι μεμονωμένη, καθώς εντάσσεται στο γενικότερο μπραντεφέρ μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για τη διαχείριση της πανδημίας. Άλλωστε, πριν λίγες ημέρες ο γενικός εισαγγελέας Ουίλιαμ Μπαρ είχε εκδώσει υπόμνημα με οδηγίες προς τους υφισταμένους του, συμπεριλαμβανομένου και του εισαγγελέα του Μίσιγκαν, Μάθιου Σνάιντερ, να λάβουν μέτρα αν η τοπική κυβέρνηση «ξεπεράσει τα όρια της χρηστής άσκησης εξουσίας».

«Αυτή η γυναίκα στο Μίσιγκαν»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μίσιγκαν είναι από τις Πολιτείες με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στις ΗΠΑ, μετά τη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ. Οι ΜΕΘ σε τέσσερις δήμους του Μίσιγκαν έχουν ήδη γεμίσει και τα μικρά τοπικά νοσοκομεία προειδοποιούν ότι η παραμικρή αύξηση στην εξάπλωση του κορονοϊού θα είναι καταστροφική για τις αντοχές τους.

Ταυτόχρονα, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, καθώς πάνω από το 10% του πληθυσμού της Πολιτείας, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει υποβάλει αίτηση εγγραφής στα ταμεία ανεργίας. Πολλές μικρές επιχειρήσεις, επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει στήριξη από το κράτος, την ώρα που μεγάλες αλυσίδες δέχονται σημαντική βοήθεια από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει ο Λευκός Οίκος.

Η ένταση λοιπόν στο Μίσιγκαν δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στην οικονομία και σαφώς και εξυπηρετεί πολιτικά τον Τραμπ. Άλλωστε, ο ίδιος είχε αναφερθεί στην Ουίτμερ ως «αυτή η γυναίκα στο Μίσιγκαν», απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και ενημερώνοντας ότι ο αντιπρόεδρος Πενς δεν θα απαντούσε στις κλήσεις κυβερνητών που δεν εκτιμούσαν την κυβέρνηση!

Η “γραμμή” αυτή που δόθηκε από το Λευκό Οίκο οδήγησε ουσιαστικά σε ένα “ξεκατίνιασμα” μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών και σε άλλες Πολιτείες. Το σκηνικό στο Λάνσινγκ είναι πια πρόβα τζενεράλε για την πόλωση που θα επιδιώξει ο Αμερικανός πρόεδρος και για την προσπάθειά του να περισώσει ό,τι μπορεί από την αμερικανική οικονομία, εν όψει των προεδρικών εκλογών του φθινοπώρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι