Τελεσίγραφο από Μόσχα στον Ερντογάν για τον Καύκασο
01/10/2020Μετά από αρκετά 24ωρα συγκρούσεων, η Μόσχα εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει φρένο στα σχέδια του Ερντογάν για επικράτηση στο Νότιο Καύκασο. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διαμήνυσε ότι μια τουρκική ανάμειξη στο μέτωπο Αρμένιων-Αζέρων θα απαντηθεί με στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας. Αναφέρεται στη Συνθήκη της Τασκένδης, που υποχρεώνει τη Ρωσία να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία.
Υπενθυμίζουμε ότι δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από ένα κατεστραμμένο μαχητικό της Αρμενίας τύπου SU-25, το οποίο κατερρίφθη από τουρκικό F-16. Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει διαψεύσει τη σχετική πληροφορία. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός είναι απολύτως ψευδής», ενώ την κατάρριψη διέψευσε και το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα».
Δίχως να κατονομάσει την Άγκυρα, η Ρωσία κατήγγειλε επιπλέον και την παρουσία μαχητών από την Λιβύη στη ζώνη των συγκρούσεων, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου στον Τούρκο πρόεδρο. Συγκεκριμένα, πέντε ημέρες μετά το ξέσπασμα της σφοδρής σύγκρουσης που πλέον αποδεικνύεται ότι ήταν προσεχτικά οργανωμένη εδώ και καιρό, το Αζερμπαϊτζάν αδυνατεί να επικρατήσει. Για την ακρίβεια, μετράει πολλές απώλειες.
Οι αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, ανταπάντησαν. «Είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο καταστροφής και στρατιωτικού εξοπλισμού ευρείας ακτίνας για να καταστρέψουν το ανθρώπινο δυναμικό, κινητούς και ακίνητους στόχους, στρατιωτικό εξοπλισμό σε μεγάλες περιοχές», ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
Στρατόπεδο επέλεξε ο Μακρόν
Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, αν ισχύουν τα λεγόμενα του υπουργού Άμυνας της Αρμενίας Αρτσρούν Χοβχανισιάν, έχει παραχωρήσει τον εναέριο έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεών του εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Οι δύο εμπόλεμες χώρες, όμως, δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα «μέχρι την πλήρη, άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση» αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο Γάλλος πρόεδρος, επιλέγοντας στρατόπεδο. «Λέω στην Αρμενία και στους Αρμένιους: η Γαλλία θα κάνει το καθήκον της», δήλωσε. Καταφέρθηκε εναντίον των τουρκικών δηλώσεων και ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και Ευρωπαίους ηγέτες.
Η Αρμενία, άλλωστε, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τη Δύση, μέσω των ασφαλιστικών μέτρων που ζητά κατά του Αζερμπαϊτζάν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η αρμένικη κοινότητα στην Ελλάδα βγήκε πάντως για πρώτη φορά στους δρόμους μετά την έναρξη της στρατιωτικής σύγκρουσης. Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνο τον Τούρκο πρόεδρο.