ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τελεσίγραφο Ζάεφ στην ΕΕ μετά τη “σφήνα” για αποσύνδεση

Τελεσίγραφο Ζάεφ στην ΕΕ μετά τη “σφήνα” για αποσύνδεση, Βαγγέλης Σαρακινός

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, έστειλε τελεσίγραφο στην ΕΕ για το θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας του. Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά τις υπόνοιες που άφησε ο Επίτροπος Διεύρυνσης για πιθανή αποσύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας από εκείνη της Αλβανίας, αν τα Σκόπια δεν τα βρουν με την Σόφια.

Στην συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ζάεφ επανέφερε το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποτελούν θέμα συζήτησης εντός της ΕΕ. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο τα Σκόπια το “έλυσαν” με την Ελλάδα με την Συμφωνία των Πρεσπών (χάρη στην ελληνική “γενναιοδωρία”), όχι όμως και με τη Βουλγαρία, η οποία εγείρει ζητήματα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ο Ζάεφ φέρεται να είπε στην επικεφαλής της Κομισιόν πως αυτή η παραδοχή, ότι δηλαδή δεν τίθεται τέτοιο θέμα προς συζήτηση εντός της ΕΕ, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ότι αποτελεί μονόδρομο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Με απαιτήσεις ο Ζάεφ 

Παραλλήλως στη συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ Βαρχέλι, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Επιτροπής και ότι αναμένει ένα κατάλληλο επίπεδο συνομιλητών και από τη Βουλγαρία. «Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουμε άλλη μία προσπάθεια το επόμενο διάστημα, αλλά οι συνάδελφοί μας στη Βουλγαρία και όλοι στην ΕΕ να γνωρίζουν ότι ούτε θα συζητήσουμε ούτε θα διαπραγματευτούμε για την ταυτότητά μας» τόνισε ο Ζάεφ, πατώντας ουσιαστικά πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όλες οι  προσπάθειες να τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα απορριφθούν από την Βόρεια Μακεδονία».

Στην συνάντησή τους, Ζάεφ και Βαρχέλι συμφώνησαν πάντως, ότι η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι λόγος για να μπει τέλος στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι, την Δευτέρα, η εκπρόσωπος  της Κομισιόν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας από την αντίστοιχη της Αλβανίας, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει ανάμεσα στα Σκόπια και την Σόφια.

«Η θέση της Επιτροπής είναι ότι και οι δύο χώρες (“Βόρεια Μακεδονία” και Αλβανία) πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να δουν «την διακυβερνητική διάσκεψη να ξεκινά και για τις δύο χώρες, το συντομότερο δυνατό». Συμπλήρωσε όμως, ότι, όπως έχει δηλώσει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, το Συμβούλιο της ΕΕ θα αποφασίσει, εάν θα γίνει η λεγόμενη «αποσύνδεση» (decoupling).

Συνάντηση και με Μητσοτάκη 

Σήμερα, μετά τη συνάντηση του Ζάεφ με την φον ντερ Λάιεν, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη στήριξή της στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος είπε ότι η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε και την ικανοποίησή της για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει τα Σκόπια. Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η στήριξη της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την αποστολή εμβολίων, αλλά και τα επενδυτικά έργα και τις υποδομές που θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Ζάεφ θα έχει την Πέμπτη συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Την συνάντηση επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα εφαρμογής της  Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εδώ όμως προκύπτουν ζητήματα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καθυστερεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια. Και αυτό γιατί υπάρχει η διατυπωμένη άρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που τρενάρει τα μνημόνια με τα Σκόπια για να αποφύγει ακόμη και πιθανές αποχωρήσεις, ζητά από τα Σκόπια να εφαρμόσουν πιστά τη Συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία και τα μακεδονικά προϊόντα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι