Τερμάτισε τη συμφωνία για τα σιτηρά το Κρεμλίνο – Ανησυχία στις αγορές
17/07/2023Τον άμεσο τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά με την Ουκρανία και την εξαγωγή τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σήμερα στη λήξη της υφιστάμενης που είχε συναφθεί με τη διαμεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της Τουρκίας.
Η συμφωνία που είχε συναφθεί τον περασμένο Ιούλιο, αποσκοπούσε στην ανακούφιση από τις συνέπειες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που είχαν μπλοκαριστεί λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Είχε παραταθεί αρκετές φορές, ωστόσο, αυτό δεν έγινε σήμερα. Η Ρωσία ισχυριζόταν εδώ και μήνες ότι οι όροι για την παράτασή της δεν είχαν εκπληρωθεί. Η απόφαση της Μόσχας έρχεται στον απόηχο και των εκρήξεων στη γέφυρα της Κριμαίας τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Το Κρεμλίνο πάντως διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει σύνδεση της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας με την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», η οποία προορίζεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη συμφωνία ήταν γνωστή πριν από την επίθεση. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στην συμφωνία όταν υλοποιηθούν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτη του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, ο οποίος τόνισε πως η Μόσχα πρέπει να ανταποδώσει τη νέα επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας το πρωί, καταστρέφοντας ουκρανικές υποδομές και να παγώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά: «Αυτό χρειάζεται να κάνουμε, όχι να συζητάμε τη συμφωνία για τα σιτηρά που βοηθά τα αφεντικά του Κιέβου και τους προϊσταμένους τους στη Δύση να γεμίζουν τις τσέπες τους. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα σιτηρά έπειτα από τη νέα τρομοκρατική επίθεση».
Επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα
Σε κάθε περίπτωση η μη ανανέωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέο γύρο αναταραχής στις διεθνείς αγορές, παρότι μία τέτοια εξέλιξη θεωρούνταν πιθανή ανά πάσα στιγμή. Πέραν του θέματος των τιμών που θα αυξηθούν διεθνώς, είναι ερώτημα εάν και κατά πόσον οι φτωχότερες χώρες που είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κυρίως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής πως και αν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που έχουν ανάγκη. H απόφαση του Κρεμλίνου αυξάνει την αβεβαιότητα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, σημειώνει το Bloomberg.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Αντόνιο Γκουτέρες, εάν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για τη συμφωνία ή δεν υπάρχει καμία προοπτική αναβίωσης του πλαισίου. Παράλληλα αναμένονται οι ανακοινώσεις του Κιέβου για τα συμβόλαια που είναι ανοιχτά και πως θα εκπληρωθούν. Όσον αφορά τις άλλες οδούς εξαγωγής, οδικώς και σιδηροδρομικώς από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες μεταφοράς.