ΑΠΟΨΗ

Θα διαχωρίσει τη Σουηδία από τη Φινλανδία ο Ερντογάν;

Θα διαχωρίσει τη Σουηδία από τη Φινλανδία ο Ερντογάν; Ζαχαρίας Μίχας

Διαίρει και βασίλευε! Το γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ρητό έχει υιοθετηθεί ως στρατηγική σε αναρίθμητες περιπτώσεις. Η λογική είναι απλή: Βάλε τους αντιπάλους σου να τσακώνονται μεταξύ τους, προσπάθησε να σπείρεις τον διχασμό, διότι αυτό θα τους αποσπάσει από το να ασχολούνται μαζί σου. Στη χειρότερη περίπτωση θα αδυνατήσει το μέτωπο που στρέφεται εναντίον σου! Μήπως αυτή είναι μια στρατηγική, την υιοθέτηση της οποίας εξετάζει η Τουρκία στην υπόθεση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Η Άγκυρα βρήκε άλλη μια ευκαιρία για ανατολίτικο παζάρι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των δυο χωρών ότι θα καταθέσουν από κοινού αίτημα, έσπευσε να τους πει “μη βιάζεστε”. Για άλλη μια φορά, οποιαδήποτε εξέλιξη θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί, ή μάλλον επιχειρεί να επιβληθεί στην πράξη σαν ρυθμιστής επί παντός! Μιας χώρας που δεν δέχεται μύγα στο σπαθί της και επιτίθεται σε όποιον τολμήσει να την παρατηρήσει για τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα εκατομμύρια των νεκρών που έχουν αφήσει πίσω τους τα οθωμανικά χατζάρια κ.λπ. Μια χώρα με ναζιστικής εμπνεύσεως αίσθημα υπεροχής της τουρκικής φυλής, η οποία βέβαια είναι μειονότητα στο σύγχρονο τουρκικό κράτος.

Βλέπει όμως η Άγκυρα ότι η πολιτική της έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, παρά την γνωστή κατευναστική αντιμετώπιση που της επιφυλάσσει η Δύση. Υπάρχει ασφαλώς και η εσωτερική διάσταση, με τον Ερντογάν να επιχειρεί να προβάλλει εαυτόν ως τον Τούρκο ηγέτη που δεν υποχωρεί στην υποστήριξη των “εθνικών δικαίων”! Πλησιάζουν κρίσιμες εκλογές και ο αυτοδίδακτος “οικονομολόγος”-καταστροφέας της τουρκικής οικονομίας αντιλαμβάνεται ότι θα καταβάλει τίμημα.

Αφού έκανε το κομμάτι του και στρίμωξε Σουηδούς και Φινλανδούς, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να διασπάσει το μέτωπο Σουηδίας και Φινλανδίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Σουηδία προχώρησε σε χαλάρωση του εξοπλιστικού εμπάργκο που είχε επιβάλει στην Τουρκία από το 2019. Για τη Φινλανδία δεν προκύπτει κάτι παρόμοιο. Οι Φινλανδοί αποδεικνύονται πιο σκληρά καρύδια, ή απλώς δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στην “Υψηλή Πύλη” για να αποσπάσουν τη συναίνεση της Άγκυρας.

Ελιγμοί Ερντογάν

Κατά συνέπεια, το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν και κατά πόσον η Τουρκία θα υποχωρήσει και θα πει “ναι” στην περίπτωση της Σουηδίας, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την ένταξη της Φινλανδίας, με στόχο να διχάσει το ΝΑΤΟ. Αυτό επ’ ουδενί δεν αποκλείει η Τουρκία να μείνει πιστή στη γνωστή αμετροεπή πολιτική της και να επιμείνει στην ικανοποίηση όλων των όρων της, που συμπεριλαμβάνουν και τους “τρομοκράτες Κούρδους”.

Τα λόγια του συμβούλου επικοινωνίας του Ερντογάν στη μεγαλύτερη φινλανδική εφημερίδα, την “Helsing in Sanomat”, είναι χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε το Ελσίνκι ότι δεν καταλαβαίνει την Τουρκία. Υποθάλπει πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και άλλα που χαρακτηρίζει τρομοκράτες και προχώρησε σε τελεσίγραφο! «Η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι πιο σημαντικό, η ένταξη στο NATO ή η προστασία των οργανώσεων αυτού του είδους»!

Απαιτεί δηλαδή ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να εκδοθούν στην Τουρκία πρόσωπα που χαρακτηρίστηκαν από την ίδια σαν τρομοκράτες όχι επειδή ενεπλάκησαν σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά απλά επειδή είναι Κούρδοι ακτιβιστές ή μέλη του κινήματος Γκιουλέν. Κι αυτό προσπερνιέται ελαφρά τη καρδία από τη Δύση που κατά τα άλλα θεωρεί το κράτος δικαίου ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτισμικής της ταυτότητας.

Βέβαια, αρχές και αξίες είναι άγνωστες λέξεις για το ισλαμιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Πλην ίσως των ισλαμικών, οι οποίες επιτρέπουν, εάν δεν επιβάλουν, το να κοροϊδεύει και να παραπλανά ο πιστός μουσουλμάνος τους “απίστους”. Εδώ δεν δίστασε να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και να προσπαθεί να προσεταιριστεί αυτούς που έβριζε χυδαία (Ισραήλ, Αίγυπτο, Εμιράτα και Σαουδική Αραβία). Άρα θα είναι… ευλογημένο από τον Αλλάχ εάν αποφασίσει να επιχειρήσει να διχάσει ένα ακόμα “κλαμπ απίστων”, όπως το ΝΑΤΟ, λέγοντας ναι στη Σουηδία και όχι στη Φινλανδία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι