ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα ρίξει την ένταση στο Ουκρανικό η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν;

Συνεχής ενημέρωση – "Πόλεμο" στο ρούβλι κήρυξε ο Μπάιντεν

H τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν απλά επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να αναστραφεί το ψυχροπολεμικό κλίμα που κυριαρχεί στις σχέσεις των δύο κρατών. Η παράμετρος της Ουκρανίας αποτελεί και τον παράγοντα που θα καθορίσει και το πόσο εχθρικές μπορεί να γίνουν οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλία διάρκειας δύο ωρών και ενός λεπτού και το επίμαχο ζήτημα που κυριάρχησε ήταν η Ουκρανία. Ο Πούτιν ζήτησε, σύμφωνα με το Associated Press, εγγυήσεις από τον Μπάιντεν ότι το ΝΑΤΟ ποτέ δεν θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει την Ουκρανία που επιδιώκει να γίνει μέλος του. Οι Αμερικανοί ανέφεραν ότι το αίτημα του Πούτιν δεν αποτελεί βάση για συζήτηση.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν, από την πλευρά του, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα αντιδράσουν με ισχυρά οικονομικά μέτρα στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Παράλληλα, ανάφερε την ανησυχία του καθώς και των ευρωπαίων συμμάχων του για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα. Ο Πούτιν απάντησε ότι η ευθύνη δεν πρέπει να μετατεθεί στους ώμους της Ρωσίας, καθώς το ΝΑΤΟ είναι αυτό που ενισχύει το στρατιωτικό του δυναμικό στα σύνορά μας

Όμως, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 90.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η συγκέντρωση των δυνάμεων θα μπορούσε τελικά να φτάσει τους 175.000 Ρώσους στρατιώτες.

Οικονομικές κυρώσεις

Θεωρούν, ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις ρωσικών δυνάμεων που έχουν γίνει στη ρωσό-ουκρανική μεθόριο τα τελευταία χρόνια εκτός των τακτικών προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Οι ρωσικές δυνάμεις εκτιμάται ότι έχουν τις δυνατότητες να πραγματοποιήσουν ταχεία και άμεση εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της ανέγερσης γραμμών ανεφοδιασμού όπως ιατρικές μονάδες και καύσιμα που θα μπορούσαν να συντηρήσουν μια παρατεταμένη σύγκρουση. To ζητούμενο είναι αν η Ρωσία θα αποφασίσει ή θα αναγκαστεί να εισβάλλει.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν, όπως αναφέρει η Washington Post η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επίθεση και στις αρχές του 2022 με 100 τακτικές ομάδες ταγμάτων, που είναι διπλάσιες δυνάμεις συγκριτικά με αυτές που είχαν αναπτυχθεί την άνοιξη. Ο Πούτιν επανειλημμένα έχει περιγράψει την επέκταση του ΝΑΤΟ ή ορισμένων επιθετικών πυραύλων της συμμαχίας στην Ουκρανία ως «κόκκινη γραμμή».

Οι ΗΠΑ για να συνετίσουν τη Ρωσία εξετάζουν να της επιβάλλουν μεγάλου αντίκτυπου οικονομικές κυρώσεις που θα πιέσουν τον Πούτιν, καθώς θεωρούν ότι η οικονομία είναι το μόνο ευαίσθητο σημείο του. Οι κυρώσεις είναι πιθανόν να στοχεύουν το στενό κύκλου του Ρώσου προέδρου και τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβάνοντας και περιορισμός μετατροπής του εθνικού νομίσματος ρούβλι σε δολάρια και άλλα νομίσματα.

Προάσπιση εθνικών συμφερόντων

Η τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν -Πούτιν ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα επέφερε καμία αλλαγή στις τεταμένες, έως εχθρικές, αμερικανορωσικές σχέσεις, και με βάση το τι ειπώθηκε έγινε με στυγνή προσέγγιση της προάσπισης των εκατέρωθεν εθνικών συμφερόντων. Το αν θα κλιμακωθούν οι εντάσεις στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο εξαρτάται από την αντίδραση των δύο πλευρών, που εμμένουν στις θέσεις τους. Μπορεί να ερμηνευθεί και σαν μια τακτική αναγνώρισης κινήσεων.

Ο Πούτιν φοβάται μια νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ο Μπάιντεν δείχνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει καμία ρωσική επιθετική κίνηση κατά της Ουκρανίας. Αλώστε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ δεν αφήνει καμία παρερμηνεία για το ότι αντιλαμβάνεται τη νΡωσία ως απειλή όπως και την Κίνα. Οι αμερικανορωσικές σχέσεις έχουν επιστρέψει με επιλογή του Μπάιντεν στην ψυχροπολεμική εποχή και η Ουκρανία αποτελεί ένα σημαντικό σημείο έντασης. Ο Αμερικανός πρόεδρος  που έχει γαλουχηθεί στην ψυχροπολεμική εποχή έχει υιοθετήσει, όπως είχε εξαγγείλει και προεκλογικά, μια επιθετική εξωτερική πολιτική προς τη Ρωσία του Πούτιν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι