Θα σκοντάψει στον Μελανσόν ο Μακρόν; – Σωσίβιο οι Ρεπουμπλικάνοι;
14/06/2022Το οριακό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καθιστά αμφίβολο το πολιτικό διακύβευμα των κοινοβουλευτικών εκλογών, που εξαρχής ήταν εάν ο Εμμανουέλ Μακρόν θα καταφέρει, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και μέσω αυτής να υλοποιήσει την πολιτική του ατζέντα.
Στον πρώτο γύρο, η παράταξη του προέδρου Μακρόν “Μαζί” κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά το 25,75% των ψήφων, εξασφαλίζοντας οριακή νίκη έναντι της “Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης” του Ζαν-Λικ Μελανσόν που έμεινε τελικά στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,66%. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε ο “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λε Πεν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18,68%, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Το πως θα διανεμηθούν οι έδρες στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, λόγω της οριακής διαφοράς των δύο παρατάξεων. Είναι δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της παράταξης του προέδρου Μακρόν θα μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με αυτή που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση. Με άλλα λόγια θα χάσει αρκετές έδρες.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η παράταξη “Μαζί” θα συγκεντρώσει από κοινού με τους Ρεπουμπλικάνους την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης. Εάν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος θα υποχρεωθεί κατά μία έννοια να συγκυβερνήσει μαζί τους. Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα, αφού εκτός από τη δεδομένη κοινωνική αντίδραση, θα έχει σοβαρά προβλήματα και στη νομοθετική εξουσία. Πώς θα περάσει νομοθετήματα για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, για τη μείωση φόρων και για πολλές ακόμα αλλαγές που έχει προαναγγείλει μεταξύ των άλλων και για το σύστημα πρόνοιας.
Κρίσιμοι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί
Εάν δεν κερδίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία, πράγμα που φαίνεται ελάχιστα πιθανό, ή θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με τους Ρεπουμπλικάνους, όπως προαναφέραμε, ή θα αναγκάζεται να συνάπτει περιστασιακές συμμαχίες στην Εθνοσυνέλευση με τη μία ή την άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να δημιουργεί περιστασιακή συμμαχία για κάθε νομοσχέδιο.
Αν η αριστερή παράταξη τελικά συγκεντρώσει τουλάχιστον 185 βουλευτές θα μπορεί να ζητά δημοψηφίσματα, καθώς και τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών ερευνών. Κάτι τέτοιο θα έδινε στον Ζαν Λικ Μελανσόν τεράστια περιθώρια κοινοβουλευτικής πίεσης στον πρόεδρο. Με άλλα λόγια, η Αριστερά θα μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη στον Εμμανουέλ Μακρόν.
Αρκετοί από τους υπουργούς δίνουν σκληρές μάχες στην εκλογική περιφέρειά τους ενάντια στους αριστερούς ανθυποψήφιουςς τους και θα πρέπει να παραιτηθούν από την κυβέρνηση εάν χάσουν τη έδρα τους, κάτι που για αρκετούς θεωρείται πως θα συμβεί. Μεταξύ αυτών που παλεύουν συγκαταλέγονται η υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία αγωνίζεται στην Essonne, λίγο έξω από το Παρίσι. Επίσης, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Στάνισλας Γκουερίνι, καθώς και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον.
Όσο πλησιάζει η Κυριακή του δεύτερου γύρου, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και οξύνεται η πολιτική σύγκρουση. Η παράταξη του Εμμανουέλ Μακρον αποκαλεί την Αριστερά «συμμαχία εξτρεμιστών» που θέλουν την «αναρχία» και την «αναταραχή» και επιδιώκουν να «αποδυναμώσουν τους γαλλικούς θεσμούς». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπόρν, η οποία αναμένεται να επανεκλεγεί στη Νορμανδία, ισχυρίστηκε ότι η αριστερή συμμαχία του Ζαν Λικ Μελανσόν ωθεί σε μια ρήξη με την Ευρώπη, ότι γοητεύεται από τα αυταρχικά καθεστώτα και ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Με άλλα λόγια, ξανασερβίρονται οι παλιές δοκιμασμένες πολιτικές συνταγές, βγαλμένες από την εποχή του παλαιού Ψυχρού Πολέμου.