Θα τορπιλίσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ ο πόλεμος στην Γάζα;
17/01/2024Jean Monnet: «Εάν επρόκειτο ν’ αρχίσω πάλι από την αρχή, θα επέλεγα τον πολιτισμό»
Η Γερμανία εξυψώθη τελευταίως στο πνευματικό επίπεδο που την διακρίνει ανά τούς αιώνες (φιλοσοφία, ψυχολογία, νομική), αιτουμένη, προδήλως δυνάμει του άρθρου 9 της Συβάσεως περί την Πρόληψη και Καταστολή της Γενοκτονίας, αποσαφήνιση περί την εφαρμογή αυτής και παρέμβαση της ιδίας ως τρίτου διαδίκου εκ μέρους του Ισραήλ στην ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – International Court of Justice (ICJ) – προσφυγής της Νοτίου Αφρικής, η συζήτηση της οποίας εξεκίνησε την 11.01.2024, διατεινόμενη διαρρήδην, την 12.01.2024, ότι απορρίπτει τις κατηγορίες περί διαπράξεως γενοκτονίας υπό του Ισραήλ. Κατά της κατηγορίας αυτής έχουν δηλώσει πλείστες άλλες χώρες (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς), ενώ η Τουρκία παραμένει εγκλωβισμένη στο αμαρτωλό παρελθόν της, προσφερομένη όπως παράσχει στοιχεία υπέρ της ανωτέρω κατηγορίας.
Στο αντιπέρα στρατόπεδο και κατά δηλώσεις, την 01.12.2023, του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Χαμάς Φατί Χαμάντ (Fathi Hammad), οι σκοποί της Χαμάς υπερβαίνουν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την κατάλυση του κράτους του Ισραήλ και των Εβραίων όπου γης, εκτεινόμενοι, ως μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητος, στην εγκαθίδρυση ενός παγκοσμίου Ισλαμικού Χαλιφάτου, θέτοντος υπ’αυτό άπαντα τα ισλαμικά κράτη, έως και τα λοιπά κράτη ανά την υφήλιο, με πρωτεύουσα το Ισραήλ.
Και ο νυν ηγέτης της Χαμάς Μαχμούντ Αλ-Ζαχάρ (Mahmoud Al-Zahar) δήλωσε πως, όχι μόνον το Ισραήλ, «αλλά και πάντας ο Σιωνισμός, έως και ο προδοτικός Χριστιανισμός, θα τεθούν υπό ένα Ισλαμικό Σύστημα», έως και ο έτερος ηγέτης αυτής Καλέντ Μασ’αλ (Khaled Mash’al), ότι «το Έθνος του Ισλάμ θα ηγηθεί του Κόσμου», ακόμη δε και o αξιωματούχος της Χαμάς Αχμάντ Βαρ (Ahmad Bahr), ότι «οι Επαναστάσεις της Αραβικής Ανοίξεως αποτελούν πρελούδιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου».
Oύτε ακραίοι Άραβες της Δύσεως φείδονται να εξυμνούν δημοσίως την Χαμάς και τις κτηνωδίες αυτής της 7ης Οκτωβρίου, όπως ο Imam Alhajie Jallow της Μάντισον της Πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, δηλώσας, την 12.01.2024, ότι «οι Αδερφοί μας στην Γάζα είναι ήρωες˙ (…), οι δε Εβραίοι θα εκτελεσθούν υπό των Μουσουλμάνων». Kαι την 14.01.2024, ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μοχάμεντ Ελ-Κούρντ (Mohammed Ei-Kurd), ομιλών σε αντι-ισραηλινό ράλι, είπε πως «πρέπει να μονιμοποιήσομε τις σφαγές, καθιστώντας αυτές status quo».
Τί θέλουν τα αραβικά κράτη
H πλειοψηφία των αραβικών κρατών επιθυμεί την απόλυτη ομαλοποίηση των σχέσεων μετά του Ισραήλ και την εξαφάνιση της Χαμάς. O διαπραγματευτής από πλευράς Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) των Συμφωνιών Αβραάμ μετά του Ισραήλ και επί κεφαλούς της Επιτροπής Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων, Dr. Ali al Nuaimi, δήλωσε, κατόπιν βιαιοτήτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την 06.05.2021: «Οι Συμφωνίες Αβραάμ δεν αφορούν στο μέλλον των Εμιράτων και του Ισραήλ, αλλά σ’εκείνο ολοκλήρου της περιοχής. (…) Τα δικαιώματα και οι ελπίδες των Παλαιστινίων υφαρπάσθησαν υπό της Χαμάς σε εξυπηρέτηση ατζέντας του Ιράν.
Και είναι ο εξτρεμισμός του Ιράν κατά του οποίου οφείλομε να μαχόμεθα. (…) (…) δεν υπάρχει πισωγύρισμα (…). (…) έχομε διαπιστώσει, ότι μπορούμε να εγείρομε γέφυρες εμπιστοσύνης και σεβασμού. (…). (…) ο παλαιστινιακός λαός (…) μπορεί να βαδίσει πέραν ενός ακάμπτου καθεστώτος που φέρει ατζέντα καταχρήσεως των εξουσιών του εις βάρος του αυτού λαού που κυβερνά. (…) ο παλαιστινιακός λαός στην Γάζα υποφέρει εξαιτίας της Χαμάς, όχι των Ισραηλινών. (…) Επιθυμία μας είναι ο παλαιστινιακός Λαός ν’απολαμβάνει ό,τι και εμείς, (…)».
Η δε από 15.09.2020 διμερής συμφωνία μεταξύ Εμιράτων και Ισραήλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα Μέρη αναλαμβάνουν όπως ενθαρρύνουν μεταξύ τους την κατανόηση, τον σεβασμό, την συνύπαρξη και την καλλιέργεια μεταξύ τους ειρηνικού πολιτισμού (…), κατά το πνεύμα του κοινού τους απογόνου Αβραάμ και της νέας εποχής ειρήνης και φιλίας που εγκαινιάζεται δια της παρούσης Συνθήκης, δια της εδραιώσεως διαπροσωπικών προγραμμάτων, διαθρησκευτικού διαλόγου και αμοιβαίων ανταλλαγών χαρακτήρος πολιτισμικού, ακαδημαϊκού κ.α. (…) Τα Μέρη θα εργασθούν από κοινού προς αντιμετώπιση του προάγοντος το μίσος, την διαίρεση και την τρομοκρατία εξτρεμισμού (…).
(…) Επιπλέον, τα μέρη δηλούν έτοιμα όπως μετά των ΗΠΑ αναπτύξουν και εξαπολύσουν “Πρόγραμμα Στρατηγικής δια την Μέση Ανατολή”, προς εξάπλωση της συνεργασίας στην περιφερειακή διπλωματία, το εμπόριο, την ασφάλεια κ.α. (…) δια την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις μεταξύ τους σχέσεις και προς όφελος ολοκλήρου της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της προωθήσεως της περιφερειακής ασφαλείας και σταθερότητας˙ περαιτέρω σκοπείται η δημιουργία περιφερειακών οικονομικών ευκαιριών (…)».
Δια των ανωτέρω, εμφαίνεται, ότι οι διμερείς Συμφωνίες Αβραάμ, συναφθείσες και μετά του Μπαχρέιν και του Μαρόκου, διέπονται υπό μιας ολιστικής περιφερειακής προσεγγίσεως, περικλείουσας πλείωνες τομείς. Ωστόσο, ο πρεσβεύων τομεύς είναι ο του Πολιτισμού. Είναι μία διάφορη προσέγγιση από του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), περιλαμβανομένης της ΕΕ, εγερθείας χάρις στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακος και Χάλυβος (Ε.Κ.Α.Χ.), ήτοι κοινοπραξίας επί των στοιχείων των χωρών εκείνων (Γαλλία, Γερμανία) που απετέλεσαν τις αιτίες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Μολαταύτα, o πρωταγωνιστικός ζηλωτής της προσεγγίσεως αυτής, Ζαν Μονέ (Jean Monnet), φέρεται ειπών εκ των υστέρων (σελ. 4), ότι «εάν επρόκειτο ν’ αρχίσω πάλι από την αρχή, θα επέλεγα τον πολιτισμό», σκέψη που εφαρμόζει το Netflix.
Τί κατάφερε η Χαμάς
Η αποθράσυνση της Χαμάς στα όρια της απύθμενης κτηνωδίας της 7ης δεν θα ήταν εφικτή άνευ της επιεικούς μεταχειρίσεως του Ιράν υπό των ΗΠΑ – μερική άρση κυρώσεων υπό της κυβερνήσεως Μπάιντεν – όπερ η αυτή κυβέρνηση έπραξε και μετά του Αζερμπαϊτζάν προ της τελευταίας γενοκτόνου επιθέσεων κατά του Ορεινού Καραμπάχ – παύση εξαιρέσεως του Αζερμπαϊτζάν από της στηρίξεως των αναδυομένων ελευθέρων αγορών της πρώην ΕΣΣΔ – έως και δια της προσφάτου αφαιρέσεως των Χούθι από της λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων, αποστερήσασα και την Σαουδική Αραβία των έως πρότινος αποσταλέντων όπλων.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο έγκριτος Βρετανός δημοσιογράφος Ντάγκλας Μάρεϊ υπογράμμισε το θρασύδειλο της Χαμάς, ειπών , ότι «ουδείς στρατός εχρησιμοποίησε ποτέ τον άμαχο πληθυσμό του ως ενεχύρου, εξ ου και η Χαμάς δεν αποτελεί στρατό, παρά τρομοκρατική οργάνωση. (…) Αν αναρτήσεις αφίσα απολεσθέντος κατοικιδίου σε δημόσιους χώρους, αυτή η αγγελία παραμένει αφισοκολλημένη˙ ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αφίσες των απαχθέντων/απωλεσθέντων θυμάτων της Χαμάς της 7ης, που αφισοκολληθείσες παντού στην Δύση κατεστράφησαν υπό προσηλυτισθέντων μουσουλμάνων οπαδών της Χαμάς. (…) Η υπό τις παρούσες συνθήκες επιδίωξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης εν’ όψει λύσεως δύο κρατών [συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου], (…) αποτελεί πλήρη φαντασίωση».
Οι Συμφωνίες Αβραάμ δεν θα είχαν συλληφθεί άνευ εγκρίσεως αυτών υπό της Σαουδικής Αραβίας. Και είναι την παραμονή συνάψεως τοιαύτης διμερούς ομαλοποιήσεως των σχέσεων μεταξύ αυτής και του Ισραήλ που εξαπελήθησαν οι ωμότητες της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι επίσης υποκινούμενοι υπό του Ιράν Χούθι διατείνονται, ότι εάν είχε εφαρμοσθεί κατάπαυση πυρός στην Παλαιστίνη, δεν θα είχαν εξαπολύσει τις έκτοτε επιθέσεις τους.
Κατά τον λαβόντα, την 05.12.2022, συνέντευξη από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου Καναδό ψυχολόγο Τζόρνταν Πήτερσον, αν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε θέσει τις Συμφωνίες Αβραάμ σε δευτέρα μοίρα, ως δημιουργήματος του προκατόχου του προέδρου Τραμπ, θα είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και σήμερα δεν θα είχαν επισυμβεί οι ωμότητες της 7ης και υπό το σκεπτικό τούτο παρ’ ημίν μηδέ οι επιθέσεις των Χούθι. Ωστόσο, ο Τζ. Πήτερσον ορθώς φρονεί, ότι το ταχύτερο ολοκληρωθούν οι Συμφωνίες, το ταχύτερο θα επέλθει ομαλότης στην Μέση Ανατολή.