Θέλει την Μανμπίτζ και γρήγορα ο Ερντογάν
21/01/2019Έτοιμος να αναλάβει την επιτήρηση της ασφάλειας στην Μάνμπιτζ στην βόρεια Συρία δηλώνει ο Ερντογάν, έναν χρόνο μετά την εισβολή στο Αφρίν. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, και οι προβληματισμοί, για την αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή, ενώ το Ισραήλ προχωρά σε νέες επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στην Συρία.
Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων, ο ισραηλινός στρατός έβαλε την περασμένη νύχτα εναντίον θέσεων της ιρανικής δύναμης Κουντς στη Συρία. Προειδοποίησε μάλιστα την Δαμασκό να μην αποπειραθεί αντεπίθεση εναντίον των δυνάμεών του ή της επικράτειας του Ισραήλ.
Η επίθεση είχε στόχους στα περίχωρα της Δαμασκού και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο κατά την διάρκειά της σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους δύο Σύροι, αν και το ρωσικό επιτελείο κάνει λόγο για τέσσερις. Από την πλευρά της η Δαμασκός υποστηρίζει ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» και κατέρριψε κάποιους από αυτούς, κάτι που είχε γίνει και νωρίτερα την Κυριακή στο νότιο τμήμα της χώρας.
Χτυπά πάλι το Ισραήλ
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον μήνα που το Ισραήλ χτυπά στόχους κοντά στην Δαμασκό. Η πρώτη ήταν στις 11 Ιανουαρίου, όταν ισραηλινά πολεμικά βομβάρδισαν αποθήκη στο αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας, προκαλώντας προβλήματα και σε εμπορικές πτήσεις. Τότε βέβαια στόχος ήταν η Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί για το Τελ Αβίβ ιρανική προέκταση στην περιοχή.
Το Ισραήλ επιτίθεται συχνά εναντίον ιρανικών στόχων καθώς βλέπει την παρουσία τους στην Συρία, ως μια μόνιμη απειλή για την ασφάλεια του. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, στην διάρκεια μια τέτοιας επιχείρησης, καταρρίφθηκε από λάθος ένα ρωσικό μαχητικό, γεγονός που προκάλεσε την επίσκεψη Νετανιάχου στην Μόσχα και την ανάπτυξη S300 στην Συρία από τον Πούτιν.
Εκρήξεις ακούστηκαν όμως το πρωί της Κυριακής και στο νότιο τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, κοντά σε γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, οι οποίες αποδόθηκαν σε «τρομοκράτες». Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι η βόμβα ήταν τοποθετημένη κοντά σε αυτοκινητόδρομο και ότι εξουδετερώθηκε από την Πολιτική Άμυνα, η οποία συνέλαβε τον βομβιστή.
Εκρηκτική επέτειος
Η βόμβα στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην Δαμασκό δεν προκάλεσε θύματα, σε αντίθεση με την βόμβα που εξερράγη σε λεωφορείο στην Αφρίν, ανήμερα της επετείου της εισβολής του τουρκικού στρατού, η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2018, με την επωνυμία “Κλάδος Ελαίας”.
Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν από αυτήν την βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει, μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση. Η έκρηξη στην Αφρίν έγινε ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες μετά την φονική επίθεση αυτοκτονίας στην Μανμπίτζ, από την οποία σκοτώθηκαν και Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι τουρκικές δυνάμεις παραμένουν εδώ και έναν χρόνο στην Αφρίν, έχοντας εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή της YPG, τα μέλη της οποίας η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και επέκταση του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Την ίδια ώρα ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρό του και την επίσης κουρδοκρατούμενη Μανμπιτζ, όπου όμως εδρεύουν οι Αμερικανοί στρατιώτες, μέχρι να αποχωρήσουν από την περιοχή, όπως αποφάσισε ο Τραμπ.
Το θέμα αυτό, και κυρίως η προστασία των Κούρδων μετά την αμερικανική αποχώρηση, προκάλεσε τις προηγούμενες εβδομάδες νέα ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Υψηλότατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι (Μπόλτον και Πομπέο) διαμήνυσαν στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψουν «σφαγή των Κούρδων» και συνέδεσαν την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού με την προστασία τους, προκαλώντας την έκρηξη του Ερντογάν.
Από τον Πούτιν στον Τραμπ
Χθες πάντως, σε συνομιλία που είχε με τον Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει τον έλεγχο της ασφάλειας στην Μάνμπιτζ της Συρίας και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Ο Ερντογάν εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του στον Τραμπ για την φονική επίθεση στην πόλη, χαρακτηρίζοντας την ως μια προκλητική ενέργεια που είχε στόχο να επηρεάσει την απόφασή του για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για άλλη μία φορά, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα, στην κοινή λήψη μέτρων κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν θα επιτρέψει στο PKK και το συριακό κουρδικό κόμμα PYD να αποσταθεροποιήσουν τη βορειανατολική Συρία.
Την ώρα όμως που ο Ερντογάν κάνει σχέδια για την Μανμπίτζ, οι Κούρδοι, φοβούμενοι μια νέα τουρκική εισβολή, την οποία έχει προαναγγείλει άλλωστε ο Ερντογάν, έχουν προσεγγίσει ήδη την Δαμασκό και τον Άσαντ. Μετά από έκκληση των Κούρδων άλλωστε, δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν μπει στην Μανμπίτζ, προκαλώντας νέες αντιδράσεις της Άγκυρας, η οποία επιμένει στον «οδικό χάρτη» που συμφώνησε πριν ένα χρόνο με την Ουάσινγκτον και προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή.
«Οι YPG αποσύρονται από τη Μάνμπιτζ, οι ΗΠΑ παίρνουν πίσω τα όπλα που έδωσαν στους Κούρδους και η Μάνμπιτζ θα κυβερνηθεί από τους κατοίκους της » επιμένει η Άγκυρα, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την επέκταση του Άσαντ και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας. Υποστηρίζει άλλωστε ομάδες ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του συριακού καθεστώτος.
Τα ζητήματα αυτά, υπό το πρίσμα του κενού ισχύος που αφήνει πίσω της η αποχώρηση των Αμερικανών, θα συζητήσουν την Τετάρτη ο Πούτιν με τον Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ρωσία. Η τουρκική πλευρά, εκτός από την κατάσταση στην Μανμπίτζ, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της Ιντλίμπ, καθώς αυτό που επιδιώκει είναι η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης», σε όλο το μήκος των συνόρων της με την Συρία.
Ο Ερντογάν συζήτησε αυτήν την ιδέα με τον Τραμπ και έκτοτε διαμηνύει ότι, αν δημιουργηθεί αυτή η ουδέτερη ζώνη, τον έλεγχο θα τον έχει η Άγκυρα. Αυτό ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου πριν λίγες ημέρες, την ώρα που η Μόσχα προσανατολίζεται σε μία τριμερή συνάντηση κορυφής για την Συρία στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Αστάνας, με την συμμετοχή δηλαδή και του Ιράν.
Ο Λαβρόφ πάντως είναι κάθετος, καθώς επιμένει ότι «το βέλτιστο και το μόνο δίκαιο» είναι το βόρειο τμήμα της Συρίας να ξαναπεράσει στον έλεγχο της Δαμασκού. Απορρίπτει έτσι την ιδέα την «ζώνης ασφαλείας» στην οποία έχει επενδύσει ο Ερντογάν και την επιδιώκει με κάθε τρόπο.