Θρίλερ με τα F-35 των Εμιράτων – Ανησυχία στην Άγκυρα

Κι όμως, τα F-35 είναι ακατάλληλα για το ελληνοτουρκικό μέτωπο, Χρήστος Καπούτσης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο, φρόντισε να υπογράψει το “χρυσό deal” με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την προμήθεια 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και 18 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου MQ-9 Reaper.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Τραμπ δήλωνε σε συνέντευξη του πως δεν «έχει κανένα πρόβλημα να πουλήσει F-35 στα Εμιράτα», θέλοντας να διασκεδάσει τους φόβους του Ισραήλ, όπως έχουν εκφραστεί από τον ίδιο τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για την διασφάλιση της «στρατιωτικής ανωτερότητας» του εβραϊκού κράτους, έναντι των αραβικών κρατών.

Οι επιφυλάξεις του Ισραήλ παρέμειναν ισχυρές, ακόμα και όταν τα Εμιράτα υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των διπλωματικών τους σχέσεων με το εβραϊκός κράτος, τον περασμένο Αύγουστο. Η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν το έναυσμα για μία ιστορική “μεταπολίτευση” στην Μέση Ανατολή, καθώς μία σειρά από αραβικά κράτη έχουν πλέον αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, ενώ πληροφορίες φέρουν πως είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει, ακόμα και η Σαουδική Αραβία.

Εκτός όμως από το Ισραήλ ισχυρές επιφυλάξεις έχουν μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, από όλες τις πολιτικές πτέρυγες: από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ραντ Πολ, τον πιο επιφανή εκπρόσωπο του απομονωτισμού στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και γνωστό υποστηρικτή του Τραμπ, μέχρι και τον Δημοκρατικό Μπομπ Μενέντεζ, που είναι ο σημερινός επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και γνωστός πολέμιος της Τουρκίας.

Ιστορική “μεταπολίτευση” στην Μέση Ανατολή

Εάν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί, πρόκειται για μία εξέλιξη σημαίνουσας σημασίας και μένει βεβαίως να δούμε αν τελικώς επανεξεταστεί από την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν: μία αμερικανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να άρει ένα ιστορικό “ταμπού” στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εξοπλίζοντας με υπερσύγχρονο αεροπορικό εξοπλισμό ένα φιλοαμερικανικό αραβικό κράτος, κάτι που προηγουμένως απέφευγαν, λόγω και των ενστάσεων του Ισραήλ.

Όπως όμως προαναφέραμε βρισκόμαστε ενώπιον μίας ιστορικής “μεταπολίτευσης” στην Μέση Ανατολή: όταν μία σειρά από αραβικά κράτη αναγνωρίζουν το Ισραήλ, χωρίς να εξασφαλίσουν την παραμικρή δέσμευση του για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους (την στιγμή που αυτό μάλιστα διαθέτει την πιο εθνικιστική κυβέρνηση από τα χρόνια του Μεναχέμ Μπεγκίν), το εβραϊκό κράτος οφείλει να κάνει και από την πλευρά μία αντίστοιχη ιστορική υπέρβαση, ξεπερνώντας ανασφάλειες περασμένων εποχών.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεώθηκαν να αποκλείσουν την Τουρκία, χώρα που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, από την προμήθεια των F-35, λόγω της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400 που προχώρησε η κυβέρνηση Ερντογάν. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την επιπλέον σημασία της πώλησης των F-35 στα Εμιράτα, της “μικρής Σπάρτης” του αραβικού κόσμου που αντιστρατεύεται τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, με τα οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αναφερθεί από τον περασμένο Αύγουστο στην «κακοπιστία» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωση που έγινε λίγο μετά την “ορφανή” αεροπορική επιδρομή στην τουρκική βάση Αλ Ουατίγια στην Λιβύη, η οποία συνέβαλε στην αναστολή των τουρκικών σχεδίων για προέλαση των δυνάμεων της τουρκόφιλης κυβέρνησης Σαράτζ στην Σύρτη. Είναι κοινό μυστικό πως πίσω από αυτήν την επιδρομή βρίσκονταν η πολεμική αεροπορία των Εμιράτων.

Η “μικρή Σπάρτη” εναντίον της Τουρκίας

Μάλιστα, σε αντίθεση με την Σαουδική Αραβία, που “τρέμει” τους πυραύλους των φιλοϊρανών ανταρτών Χούτι στα σύνορα της με την Υεμένη και φροντίζει να κρατά ορισμένες ισορροπίες με την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκρίνουν άτεγκτη στάση έναντι της τουρκικής επιρροής στην Μέση Ανατολή. Πληροφορίες ήθελαν το Άμπου Ντάμπι να έχει ενστάσεις στην συμφωνία εξομάλυνσης των χωρών του Κόλπου με το τουρκόφιλο Κατάρ, μία συμφωνία που φέρεται να υποχρεώθηκε να υπογράψει η Σαουδική Αραβία, λόγω και της ανασφάλειας του σουνιτικού βασιλείου από την στάση που θα κρατήσει ο Μπάιντεν έναντι του σιιτικού Ιράν.

Προκρίνοντας την ανάσχεση της Τουρκίας, τα Εμιράτα έχουν γίνει μπροστάρης σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών: από την επιστροφή της πρεσβείας τους στην Δαμασκό, την σφοδρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το ιστορικό άνοιγμα τους στην Ινδία, την οποία επιθυμούν να εντάξουν και στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, παραβλέποντας τις ενστάσεις του ομόδοξου τους Πακιστάν, που επίσης αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας.

Εάν λοιπόν εξοπλιστούν και με F-35, ο Ερντογάν θα αποκτήσει έναν νέο “πονοκέφαλο” στα σχέδια του, πόσο μάλλον που ανησυχεί από την επιστροφή του “φίλου των τρομοκρατών του PKK” Μπρετ Μακ Κουργκ, στην Ουάσιγκτον. Βέβαια η εκλογή Μπάιντεν προκαλεί ανησυχίες και στα αραβικά καθεστώτα, όχι μόνο λόγο της στάσης του έναντι του Ιράν, αλλά λόγω και των επικρίσεων του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αραβικό κόσμο. Δηλώσεις, που σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία ξυπνούν μνήμες από την “Αραβική Άνοιξη” ασχέτως αν απέτυχε να αποτελέσει την “νέα μεταπολίτευση” στην Μέση Ανατολή, προς απογοήτευση των υποστηρικτών της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι