ΘΕΜΑ

Θρήνος για τα νεκρά παιδιά στην Kοπτική εκκλησία της Αιγύπτου (videos)

Θρήνος για τα νεκρά παιδιά στην Kοπτική εκκλησία της Αιγύπτου (videos)

Σε τραγωδία κατέληξε ο εκκλησιασμός χιλιάδων κοπτών χριστιανών στη βόρεια Γκίζα, στην Αίγυπτο, στην Κοπτική εκκλησία,  όπου εξαιτίας βραχυκυκλώματος  –όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις– ξέσπασε φωτιά. Μέσα στον πανικό τους οι πιστοί, άρχισαν να τρέχουν, να σπρώχνουν και να ποδοπατούν άλλους προσκυνητές. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πάνω από δέκα από τους νεκρους είναι δυστυχώς μικρά παιδιά και πολλοί θάνατοι δεν επήλθαν από το ποδοπάτημα, αλλά από την εισπνοή των καπνών. Κάποιοι λιποθύμησαν από τις αναθυμιάσεις και απανθρακώθηκαν.

Στην διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης τραυματίσθηκαν και πέντε πυροσβέστες και αστυνομικοί, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, που απέστειλε άμεσα δεκάδες ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, πλην όμως οι θάνατοι ήταν άμεσοι. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι πολλά παιδάκια χάθηκαν επειδή υπήρχε ειδικός χώρος για αυτά, και μάλλον δεν πρόλαβαν να τα σώσουν όλα. Άγνωστο αν τα παιδάκια σκοτώθηκαν στις σκάλες ή πέθαναν από τις αναθυμιάσεις στον χώρο τους.

«Οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στον τρίτο και στον τέταρτο όροφο για εκκλησιασμό. Τότε είδαμε καπνό να βγαίνει από τον δεύτερο», είπε ένας αυτόπτης στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Άρχισαν όλοι τότε να κατεβαίνουν από τις σκάλες τρέχοντας. Έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο και συνέχιζαν, ποδοπατώντας οι επόμενοι τους προηγούμενους. Μετά ακούσαμε μία έκρηξη, οπότε σπίθες και φλόγες άρχισαν να βγαίνουν από τα παράθυρα. Εγώ και η κόρη μου βρισκόμασταν στο ισόγειο, οπότε προλάβαμε να βγούμε».

Άλλος αυτόπτης είπε ότι μετά τις προσευχές άφησε την αδερφή του στην εκκλησία. «Δεν είχα ξεμακρύνει ούτε δέκα μέτρα από την Εκκλησία, όταν άκουσα φωνές και είδα πυκνό καπνό να βγαίνει από το κτίριο. Όταν η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, βρήκα το πτώμα της αδερφής μου. Τα πτώματα είναι όλα απανθρακωμένα και πολλά από αυτά ήταν μικρά παιδιά, γιατί στην Εκκλησία υπήρχε ειδική αίθουσα για τα μικρά», είπε.

H φωτιά ξέσπασε στις 9 το πρωί εν ώρα λειτουργίας και φαίνεται πως ξεκίνησε από ένα aircondition στο δεύτερο όροφο του κτιρίου. Το βραχυκύκλωμα προκάλεσε πολλούς καπνούς και οι καπνοί έσπειραν τον πανικό προτού καν εξαπλωθούν καν οι φλόγες. Αν και γενικά οι Κόπτες ευημερούν στην Αίγυπτο και έχουν ικανό μορφωτικό επίπεδο, η εκκλησία βρίσκεται σε φτωχογειτονιά της περιοχής.

Εκτιμάται ότι στο ναό και στο δρόμο έξω από αυτόν, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι περίπου 5.000 χριστιανοί. Αρχικά υπήρχαν αναφορές για τριάντα νεκρούς, αλλά το Reuters μεταδίδει για τουλάχιστον 41, ενώ 55 είναι οι τραυματίες. Κλιμάκιο της εισαγγελίας μετέβη αμέσως επί τόπου για να διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς. Το Υπουργείο Υγείας έστειλε 30 ασθενοφόρα στον τόπο του ατυχήματος για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα δύο μεγάλα Γενικά Νοσοκομεία της περιοχής, της Imbaba και της Agouza.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως «κινητοποιήθηκαν όλες οι κρατικές υπηρεσίες για το τραγικό συμβάν» και εξέφρασε τα συλληπτήρια του στον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’.

/

Οι Κόπτες συνιστούν το 10% του πληθυσμού της χώρας, καθώς υπολογίζονται στα περίπου 10 εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειοψηφία υπάγεται πνευματικά στη Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αλεξανδρείας. Υπάρχει και η Κοπτική Καθολική Εκκλησία, ή Ανατολική Καθολική Εκκλησία, που υπάγεται στον Πάπα και αριθμεί όμως μόνον 170.000 μέλη. Η λέξη Κόπτες προέκυψε από παραφθορά της ελληνικής ονομασίας της Αιγύπτου, που με τη σειρά της είχε ρίζες στην μυκηναϊκή απόδοση της ονομασίας της χώρας από τους ίδιους τους κατοίκους της Αιγύπτου. Μέχρι την κατάκτηση από τους Άραβες, Κόπτες ονομάζονταν σχεδόν όλοι οι Αιγύπτιοι. Εν συνεχεία ως Κόπτες προσδιορίζονταν όσοι παρά τους διωγμούς, δεν εξισλαμίσθηκαν.

Ο ναός Αμπού Σιφίν βρίσκεται στη συνοικία Ιμπάμπα. Ο άγιος αντιστοιχεί στον Άγιο Μερκούριο, ο οποίος για τους Κόπτες ονομάζεται Φιλοπάτηρ Μερκούριος και ήταν Έλληνας στρατιώτης που αποκεφαλίσθηκε στην Καισάρεια επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ειδωλολατρικές τελετές το 250 μ.Χ. Στα αραβικά το όνομά του αποδόθηκε ως Abu-Seifein (أبو سيفين), που σημαινει “ο πατέρας με τα δύο σπαθιά”. Το δεύτερο σπαθί σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε στον  οσιομάρτυρα από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο ναός που καήκε ήταν αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία και στον Άγιο Μερκούριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι