ΘΕΜΑ

Τί γίνεται με τα καραβάνια προσφύγων από την Συρία

Τί ακριβώς συμβαίνει με τα καραβάνια προσφύγων από την Συρία,

Σε παράφραση ακόμη και των αναφορών των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων προβαίνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως κάνει σήμερα η Milliyet στο δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP για την συγκέντρωση που έκαναν χθες ομάδες διαδηλωτών στη Συρία, στο συνοριακό πέρασμα του Ιντλίμπ, Μπαμπ αλ Χαβά με την Τουρκία. Η διαδήλωση είχε ειρηνικό χαρακτήρα και αίτημα να απεγκλωβιστούν από την ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρίσκονται, ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και των φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης Tahrir al-Sham που συνεργάζεται με τις τουρκικές δυνάμεις.

Στην ανταπόκριση του AFP, με παραπομπή στο Middle East Eye Net αναφέρεται ότι εκατοντάδες πολίτες με τις οικογένειές τους έκαναν πορεία προς το συνοριακό πέρασμα για να διαδηλώσουν, όμως δέχθηκαν την επίθεση των δυνάμεων της Tahrir al-Sham η οποία ήταν θυγατρική της Αλ Κάιντα και οι διαδηλωτές έφυγαν προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα. Πάντα σύμφωνα με το  AFP οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ απωθήθηκαν από το σημείο με την απειλή βίας ενώ κατασχέθηκαν κάμερες και άλλα υλικά των συνεργείων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδωσε το AFP οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, επειδή «ο απελευθερωμένες περιοχές [της ανταρτοκρατούμενης βόρειας Συρίας] είναι πολύ στενόχωρες για τους αμάχους και βλέπουμε όσους έχουν φύγει να αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα όντα και να λαμβάνουν εξαιρετική δουλειά και μισθούς στην Ευρώπη».

Στο Ιντλίμπ, στην παραμεθόριο με την Τουρκία βρίσκονται περίπου 4 εκατομμύρια άμαχοι, οι μισοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ και πήγαν στα βόρεια της χώρας για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο οι περιοχές εκεί είναι υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων και των συνεργαζόμενων ισλαμιστικών οργανώσεων όπως η Tahrir al-Sham.  Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Συρίας εξέφρασαν την προθυμία για αναθέρμανση των σχέσεων τους, κάτι που πυροδότησε νέο κύμα ανησυχίας, ιδίως μεταξύ των εκτοπισμένων Σύριων που ουσιαστικά είναι εσωτερικοί πρόσφυγες στο Ιντλίμπ.

Τα μηνύματα προς τους Σύριους να συγκεντρωθούν στα τουρκικά σύνορα στα λεγόμενα «ειρηνικά καραβάνια» άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναζητώντας είσοδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το AFP. Αυτές οι ομάδες με την ονομασία «Καραβάνι αλ-Νουρ» (Καραβάνι του Φωτός) επρόκειτο να κινηθούν εκ παραλλήλου και σε συντονισμό.

Η τουρκική εκδοχή

Το δημοσίευμα της Milliyet, παραβλέπει όλα όσα γίνονται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και τις ευθύνες των τουρκικών δυνάμεων και των συμμαχικών τους ισλαμιστικών οργανώσεων και προαναγγέλλει προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, ανάλογο με αυτό που επιχειρήθηκε τον Μάρτιο του 2020 μέσω του Έβρου, με την παρακίνηση και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν.

Στους καταυλισμούς στη βόρεια Συρία, η κατάσταση είναι δραματική και αυτό αποτυπώνεται τόσο στα μηνύματα αυτών που διαμένουν εκεί όσο και στις αναφορές των εκπροσώπων της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης AANES για επιθέσεις από φανατικούς πυρήνες ισλαμιστών. Η ένταση έχει αναζωπυρωθεί μετά τις 10 Αυγούστου όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ρωσικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Άσαντ για την αποκατάσταση των επαφών Τουρκίας-Συρίας, κάτι που σύμφωνα με τους Κούρδους θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι