ΣΧΟΛΙΟ

Τι δεν είπε η Μέρκελ για τον Ερντογάν

Τι δεν είπε η Μέρκελ για τον Ερντογάν, κόμπρα

«Δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μην βλέπω μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Η καγκελάριος της Γερμανίας εξήγησε στη συνέχεια την πολιτική της έναντι της Άγκυρας, εκθειάζοντας τη συμβολή της στο μεταναστευτικό.

Η Μέρκελ εξέφρασε αυτήν την πεποίθησή της, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το προσφυγικό και την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω οικονομική στήριξη. Με αφορμή μάλιστα την ερώτηση εξήγησε ότι επειδή δεν βλέπει την Τουρκία να γίνεται μέλος τάχθηκε υπέρ του να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση. Αυτό προβλεπόταν κατά την ίδια και στη Συμφωνία για το προσφυγικό και, όπως επανέλαβε το Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν «να εργαστεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο».

Η Μέρκελ δεν εξήγησε βέβαια γιατί δεν βλέπει την Τουρκία να παίρνει το δρόμο για τις Βρυξέλλες. Αν και αυτό το “γιατί” το γνωρίζουν άπαντες,  θα είχε τη σημασία του να ακουστούν οι λόγοι που οι καγκελάριος δεν βλέπει ενταξιακή διαδικασία σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Θα είχε άλλη βαρύτητα να ακουστεί από το στόμα της Μέρκελ ότι η Άγκυρα δεν προωθεί το Κράτος Δικαίου, ότι δεν σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ότι δεν τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ παραλλήλως καταπατεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ένωσης.

Εγκώμιο της Μέρκελ στην Τουρκία

Αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τα είπε, απαντώντας στην σχετική ερώτηση που της έγινε. Αντιθέτως έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σημειώνοντας, για άλλη μία φορά, ότι η Τουρκία «φροντίζει με εξέχοντα τρόπο ιδιαίτερα για τους Σύρους πρόσφυγες» και ότι «έχει κάνει πολλά και η ΕΕ την έχει στηρίξει σε αυτό». Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει κάνει τρεις εισβολές στη Συρία, ότι μετακινήσεις πληθυσμών γίνονται πλέον μόνον στα τμήματα της χώρας όπου η Τουρκία έχει τον έλεγχο και το γεγονός ότι η Άγκυρα διακινεί τζιχαντιστές μαχητές ανά την υφήλιο δεν θίχτηκαν από την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Η Μέρκελ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία «ως στήριξη για την δουλειά της με τους πρόσφυγες», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι για αυτά τα θέματα είναι σε συνομιλία με τον Ερντογάν. Δικαιολογώντας μάλιστα την ευρωπαϊκή απόφαση είπε ότι δεν πιστεύει πως «θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τους πρόσφυγες ως πολιτικό εργαλείο». Η ΕΕ δεν θα μπορούσε άλλωστε να πράξει κάτι τέτοιο, αφού την εργαλειοποίηση των προσφύγων την έχει παραχωρήσει, με τις πολιτικές της, ως “αποκλειστικό δικαίωμα” στον Ερντογάν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τέλος την επιθυμία η Συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό να εξελιχθεί περαιτέρω, ενώ δεν έκρυψε ότι παρότι δεν βλέπει την Τουρκία να γίνεται μέλος της ΕΕ, επιθυμεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Μετά από όλα αυτά πάντως, τα οποία αποδεικνύουν την χρεωκοπία των ελληνικών πολιτικών που επένδυσαν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο  Ερντογάν μάλλον θα πρέπει να ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο καθρεφτάκι στην Μέρκελ, σαν εκείνο που της χάρισε στην τελευταία επίσκεψή της στην Άγκυρα.

Μας συνέστησε και θάρρος για το Κυπριακό 

Σε άλλη ερώτηση πάντως σχετικά με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η Μέρκελ συνέχισε το δούλεμα προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, λέγοντας ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις.

Χαρακτήρισε βέβαια «οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, αλλά τόνισε ευθύς αμέσως, ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή, στη σωστή κατεύθυνση», κάτι για το οποίο είπε ότι είναι δύσκολη δουλειά. Αυτό δηλαδή που για όλον τον κόσμο είναι απαράδεκτο (οι ενεργειες του Ερντογάν) για την Μέρκελ είναι απλώς «οπισθοδρόμηση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, στις οποίες η ίδια ώθησε την Αθήνα, για να πει ότι «ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει», ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Μάλλον δεν άκουσε όμως τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος μετά τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο». Εκτός και αν η Μέρκελ ξέρει και άλλον τρόπο για να επιβάλλει αυτήν την βελτίωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι