ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι είπαν οι Μπάϊντεν-Ερντογάν για τα F-16 – Συνάντηση και με Σίσι

Τι είπαν ο Μπάϊντεν- Ερντογάν για τα F-16

Το θέμα της προμήθειας F-16 στην Τουρκία τέθηκε στη σύντομη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στο Νέο Δελχί.

Όπως είπε έπειτα σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν στη συζήτηση έθεσε το ζήτημα της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έδειξε να τον ενοχλεί τονίζοντας πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο δεν αποφασίζει μόνος και για το οποίο εκκρεμεί απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν εδώ, στο πόδι. Και συζητήσαμε επίσης το θέμα των F-16 εκεί. Δυστυχώς, στο θέμα των F-16, οι φίλοι μας λένε ότι η Σουηδία είναι Σουηδία. Τώρα, αυτού του είδους η προσέγγιση μας ενοχλεί σοβαρά. Όταν το λένε αυτό, έχω μια απάντηση σε αυτούς. Λέτε ότι όλα έχουν να κάνουν με το Αμερικανικό Κογκρέσο. Έχουμε κι εμείς Κογκρέσο. Αν δεν περάσει μια τέτοια απόφαση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, δεν είναι δυνατόν να πω “ναι”. Δεν είμαι σε σημείο που να μπορώ να αποφασίσω μόνος μου», είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν.

Και σημείωσε: «Η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όσο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, φυσικά και θα πρέπει να περιμένω την απόφαση του Κοινοβουλίου μου».

Συνάντηση με Σίσι

Προηγουμένως, την πρώτη επίσημη κατ’ ιδίαν συνάντηση έπειτα από μία δεκαετία είχαν την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί. Η συνάντηση των δύο ηγετών, επί της ουσίας, σηματοδότησε τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, Ερντογάν και αλ Σίσι συνομίλησαν παρουσία πολλών μελών των αντιπροσωπειών τους. Η Τουρκία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο την αποκατάσταση των διπλωματικών επαφών με την Αίγυπτο, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2013.

Οι σχέσεις Άγκυρας- Καΐρου είχαν διαρραγεί μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Αιγύπτιου προέδρου, του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλήσει «ποτέ» με τον «δικτάτορα Σίσι».

Μία ημέρα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αντάλλαξαν μάλιστα, την πρώτη τους χειραψία τον Νοέμβριο του 2022 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, μία ακόμη χώρα με την οποία η Αίγυπτος ανανέωσε πρόσφατα τις διπλωματικές της σχέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι