Τί είπε ο Λαβρόφ στον ΟΗΕ για τις υπό προσάρτηση περιοχές
25/09/2022Οι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες διεξάγονται δημοψηφίσματα θα τεθούν υπό την «πλήρη προστασία της Ρωσίας αν προσαρτηθούν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις αιτιάσεις του Κρεμλίνου για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι είναι παράνομη, έχει τις τάξεις της νεοναζί και καταπιέζει τους ρωσόφωνους στις ανατολικές επαρχίες. «Μετά τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσόνα και Ζαπορίζια), η Ρωσία βεβαίως θα σεβαστεί την έκφραση της βούλησης αυτών των ανθρώπων που για πολλά χρόνια υποφέρουν από τις καταχρήσεις του νεοναζιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στην ερώτηση αν η Ρωσία θα είχε λόγους να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο Λαβρόφ απάντησε ότι το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους «που θα κατοχυρωθεί περαιτέρω στο Σύνταγμα της Ρωσίας στο μέλλον, τελεί υπό την πλήρη προστασία του κράτους και όλων των σχετικών διαταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τα πυρηνικά».
«Όλοι οι νόμοι, τα δόγματα, οι αντιλήψεις και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτειά της» σημείωσε, αναφερόμενος στο δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στην ερώτηση αν η Ρωσία δέχεται πιέσεις από την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου, ο Λαβρόφ απάντησε: «Μπορείτε να πείτε στο κοινό σας ότι απέφυγα να απαντήσω στην ερώτησή σας».
«Η κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας επιδεινώνεται ραγδαία και αντί για έναν δίκαιο διάλογο και μια αναζήτηση συμβιβασμού η Δύση πραγματοποιεί προκλήσεις», συνέχισε ο Λαβρόφ και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για αυτή την κατάσταση. «Η κρίση μεγαλώνει. Η κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας επιδεινώνεται ραγδαία. Αντί για διάλογο και αναζήτηση συμβιβασμού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση, τις κραυγαλέες σκηνοθεσίες και τις προκλήσεις που έχουν ως απώτερο στόχο την διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Πρότεινε επίσης την διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αύξηση των πέντε μονίμων μελών και την είσοδο Βραζιλίας και Ινδίας, όμως δεν είπε ποιες άλλες χώρες θα έπρεπε να μπουν για να γίνει δεκαμελές, όπως προτείνει.
Η αντίδραση Κουλέμπα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι αναφορές του Λαβρόφ στις τέσσερις επαρχίες και η προηγούμενη δήλωση του Πούτιν ότι δεν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είναι «ανεύθυνα και απολύτως απαράδεκτα λόγια. Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει. Καλούμε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να μιλήσουν τώρα και να κάνουν σαφές στη Ρωσία ότι τέτοιου είδους ρητορικές θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και δεν θα γίνουν ανεκτές», τόνισε ο Κουλέμπα.
Putin’s and Lavrov’s irresponsible statements on the possible use of nuclear weapons are absolutely unacceptable. Ukraine won’t give in. We call on all nuclear powers to speak out now and make it clear to Russia that such rhetorics put the world at risk and will not be tolerated.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) September 24, 2022
Η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να «λογοδοτήσει για τις περαιτέρω προσπάθειές της να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ», όπως ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.
Το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να ψηφίσουν και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια του τετραήμερου δημοψηφίσματος, το οποίο οι δυτικές χώρες χαρακτήρισαν «απάτη που έχει ως στόχο να αιτιολογήσει μια κλιμάκωση στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία».
Exit poll στη Ζαπορίζια
Σύμφωνα με exit poll που διενήργησε το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Κριμαίας στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, το 93% όσων ψήφισαν ήδη τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία. Η είδηση δημοσιεύεται πρώτη στο σημερινό δελτίο του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti. Για τις άλλες περιοχές δεν έχει αποτελέσματα exit polls. Η μέτρηση στη Ζαπορίζια έγινε σε δείγμα 500 πολιτών, με τηλεφωνική κλήση και με έναν απλό υπολογισμό προκύπτει ότι 35 άτομα δεν είπαν “Ναι” στην προσάρτηση.
Στη Χερσώνα, όπου επίσης διεξάγεται δημοψήφισμα, στο κέντρο της πόλης επλήγη από τις ουκρανικές δυνάμεις χθες το απόγευμα ένα ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.