Τι φοβάται το Κίεβο από την παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία
04/07/2023Οι μαχητές της Wagner αποτελούν συνώνυμο της αποτελεσματικότητας, της μαχητικότητας και της πειθαρχίας, είναι ο πιο επιτυχημένος ιδιωτικός στρατός. Ως εκ τούτου, η μεταφορά μέρους της δυνάμεως της Wagner στην Λευκορωσία, προβλημάτισε Κίεβο, Βαρσοβία, Βίλνιους και ΝΑΤΟ, το οποίο δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των 15.000 περίπου μαχητών Wagner που εγκαταστάθηκαν στην Λευκορωσία. Το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους.
Φόβους ότι η παρουσία της Wagner στην Λευκορωσία θα προκαλέσει περιφερειακή αστάθεια εκφράζει ο Λιθουανός Πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα. «Εάν η Wagner αναπτύξει τους κατά συρροή δολοφόνους της στη Λευκορωσία, όλες οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αστάθειας», δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και με ηγέτες από άλλες έξι χώρες-μέλη στη Χάγη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες η Γερμανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη μόνιμης δύναμης 4000 στη Λιθουανία.
«Μια ομάδα έμπειρων στη μάχη και, κυρίως, καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών και τέτοιοι, αναμφίβολα, είναι οι στρατιώτες της Wagner, που έχει ίσως πολλές χιλιάδες στρατιώτες, είναι πάντα ένας πιθανός κίνδυνος. Είναι δύσκολο να αποκλείσουμε ότι η παρουσία του ομίλου Wagner στη Λευκορωσία δεν μπορεί να αποτελεί πιθανή απειλή για την Πολωνία και τη Λιθουανία, η οποία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Λευκορωσία μεταξύ των κρατών μας, αλλά και για τη Λετονία, η οποία γειτονεύει με τη Λευκορωσία», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα.
Το Τρίγωνο του Lublin
Η μεταφορά των μαχητών της Wagner στη Λευκορωσία προκαλεί γεωπολιτικές εξελίξεις και επιφέρει ντόμινο ανακατατάξεων στην περιοχή. Στις 28 Ιουνίου 2023 συναντήθηκαν στο Κίεβο οι πρόεδροι Πολωνίας, Λιθουανίας και Ουκρανίας (Τρίγωνο του Lublin). Πρόκειται για μία τριμερή περιφερειακή συμμαχία για πολιτική, οικονομική και κοινωνική συνεργασία. Ο Πολωνός πρόεδρος και ο Λιθουανός ομόλογός του δεν είχαν ανακοινώσει την επίσκεψή τους στον Ζελένσκι.
Η σύνοδος της τριμερούς συμμαχίας πραγματοποιήθηκε με φόντο την παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία. Υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη επέμβασή της στη δυτική Ουκρανία. Μία επίθεση της Wagner στα δυτικά της Ουκρανίας ίσως αποκόψει την Πολωνία και τη Λιθουανία από το Κίεβο. «Όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει. Η μεταφορά των ρωσικών στρατευμάτων, πιθανώς με τη μορφή της Wagner στη Λευκορωσία, καθώς και η μετεγκατάσταση του επικεφαλής της ομάδας εκεί, είναι πολύ αρνητικά σήματα για εμάς, τα οποία θέλω πολύ να το μοιραστούμε με τους συμμάχους μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος.
Από την πλευρά της, η γεωπολιτικός Λιούμπα Λούλκο, σε άρθρο της στη Pravda, αποκαλύπτει ότι έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό σχέδιο δράσης για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων από την Πολωνία και τη Λιθουανία. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα επίσημο αίτημα από το Κίεβο. «Θα συμβεί σύντομα, καθώς ο Ζελένσκι έχει την τελευταία ευκαιρία για “σωτηρία”. Να εφαρμόσει δηλαδή το σενάριο της σύστασης συνομοσπονδίας με την Πολωνία με την ανάπτυξη του ουκρανο-πολωνο-λιθουανικού σώματος 20-25.000 ανδρών».
Επίθεση από τη Λευκορωσία
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο επικεφαλής της Wagner έφτασε στη Λευκορωσία στις 27 Ιουνίου. Ενώ δεν υπάρχουν βίντεο ή φωτογραφίες που να δείχνουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, δορυφορικές εικόνες μιας αεροπορικής βάσης έξω από το Μινσκ έδειξαν ότι δύο αεροπλάνα, που συνδέονται με τον Πριγκόζιν, προσγειώθηκαν εκεί το πρωί εκείνης της ημέρας. Την μεταφορά των μισθοφόρων στην Λευκορωσία επιβεβαιώνουν και συγγενείς τους.
Στην Λευκορωσία άρχισαν να δημιουργούνται στρατόπεδα για να εγκατασταθούν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Verstka, ένα από αυτά βρίσκεται κοντά στην πόλη Οσιπόβιτς στην περιοχή Μογκίλεφσκαγια και μπορεί να φιλοξενήσει 8.000 μαχητές. Το εν λόγω στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία και θα καταλαμβάνει ένα χώρο 24.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή θα δημιουργηθούν μερικά τέτοια στρατόπεδα, αλλά δεν αναφέρεται ακριβής αριθμός.
Το Κίεβο θεωρεί την παρουσία των Wagner στη Λευκορωσία ως απειλή και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ. «Η εμφάνιση νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των Wagner, παρακολουθείται και εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Η Ουκρανία παρακολουθεί στενά και αναλύει ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας, ιδίως τις κινήσεις στρατευμάτων και όπλων στη Λευκορωσία και σε άλλα εδάφη που συνορεύουν με εμάς». Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Βάλερι Ζαλούζνι είπε στην Washington Post ότι η Wagner είναι από τους μεγαλύτερους φόβους του.
Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως πίσω από αυτές κινήσεις, μπορεί να βρίσκεται ένα άλλο σενάριο. Αυτό της επίθεσης στο Κίεβο από τη Λευκορωσία. Με τον Πριγκόζιν και 15-25.000 μαχητές της Wagner στη Λευκορωσία, μια επίθεση στο Κίεβο είναι πιθανή. «Έχει πάει ήδη στη Λευκορωσία; Τι θα κάνει στη Λευκορωσία; Είναι σε δυσμένεια, στην εξορία, ή στην πραγματικότητα, είναι αυτό κάποιο έξυπνο τέχνασμα του Κρεμλίνου για να τον τοποθετήσει στη Λευκορωσία, όπου η Wagner θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα εκεί και να σχηματίσει ξανά ένα είδος κίνησης-ματ ενάντια στο Κίεβο; Είναι στην πραγματικότητα μια έξυπνη κίνηση», σχολίασε η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα Ντιάνα Μαγκνάι.
Η Πολωνία και τα επεκτατικά σχέδια
Την ίδια στιγμή στην Ρωσία άρχισαν να επαναλειτουργούν σημεία υποδοχής νέων μισθοφόρων της Βάγκνερ στο Νοβοσιμπίρσκ και στην Τιουμέν. Γιγαντοαφίσες της Wagner ξανατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους. Η Ρωσία εδώ και καιρό καταγγέλλει ιμπεριαλιστικά σχέδια της Πολωνίας στην ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνουν την απόκτηση σφαίρας επιρροής στην Ουκρανία.
Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), έχει αποκαλύψει ότι η Πολωνία επιδιώκει να αποκτήσει έλεγχο σε τμήμα της δυτικής Ουκρανίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον και η Βαρσοβία εργάζονται πάνω σε σχέδια για την καθιέρωση του αυστηρού στρατιωτικού και πολιτικού ελέγχου της Πολωνίας επί των ιστορικών της κτήσεων στην Ουκρανία».
Η Πολωνία το αρνείται και δήλωσε ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (στις 21 Φεβρουαρίου 2022), ο Πούτιν αναφέρθηκε στα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας αποκλειστικά ως εδάφη που «κατασχέθηκαν και μεταβιβάστηκαν» από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Η Πολωνία είχε τον έλεγχο σε ορισμένα εδάφη, που σήμερα αποτελούν μέρος της Ουκρανίας, σε διάφορες περιόδους στο παρελθόν, πιο πρόσφατα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων. Η δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Λβίβ απορροφήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Καταληκτικά, οι εμπλεκόμενοι παραβλέπουν το γεγονός ότι όσο περισσότερο παρατείνεται αυτός ο παντελώς αχρείαστος πόλεμος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ο πόλεμος μεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να κλιμακωθεί σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων και ως εκ τούτου σε έναν πυρηνικό πόλεμο με καταστροφή του μεγαλύτερου μέρος της ζωής στη γη.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι ηγέτες του κόσμου δεν θα ξεπεράσουν τα όρια. Όμως η διαχείριση ενός πολέμου υψηλής τάσης μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να είναι ορθολογική, αλλά εάν οι συνθήκες υψηλής τάσης παραταθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι πιθανότητες να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο, έστω και ακούσια, αυξάνονται. Ποτέ στο παρελθόν η ανθρωπότητα δεν ένιωσε τόσο μακροχρόνια πυρηνική απειλή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρίση της Κούβας διήρκησε μόνο 13 ημέρες.
Ας σκεφθούν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις από την ασφάλεια που τους παρέχει η απόσταση από το πολεμικό πεδίο, αυτό που είχε πει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ το 1917: «Εάν οι άνθρωποι γνώριζαν πραγματικά για τις συνθήκες στο μέτωπο, ο πόλεμος θα σταματούσε αύριο. Αλλά φυσικά δεν ξέρουν και δεν μπορούν να ξέρουν»…