ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τι κρύβει η επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Τι κρύβει η επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Επισημοποίηθηκε τελικά η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν που θα γίνει στη Γενεύη τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους. Ωστόσο, το πως αυτό θα γίνει εφικτό εγείρει ερωτήματα, καθώς ο Μπάιντεν ανδρώθηκε πολιτικά στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου που είχε οριοθετεί.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο που ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν στη Γενεύη της Ελβετίας στις 16 Ιουνίου 2021. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν το πλήρες φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων, καθώς επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα στη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας». Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε: «Σκοπεύουμε να συζητήσουμε την κατάσταση και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας-Αμερικής, τα προβλήματα στρατηγικής σταθερότητας, καθώς και επίκαιρα θέματα της διεθνούς ατζέντας».

Παρά την επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ-Ρωσίας ο Μπάιντεν ελπίζει να δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας που με στόχο να αποφύγει ρωσικές αδικαιολόγητες  εκπλήξεις. Ο Πούτιν παρά τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον Μπάιντεν, έχει διατηρήσει μια ήπια στάση, χωρίς όμως να έχει δείξει υποχωρητικότητα. Η συνάντησή τους δεν αναμένεται να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς κανένας από τους δυο, δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική.

Επισημαίνεται και η έλλειψη προσωπικής χημείας των δυο ηγετών. Οι αμερικανό-ρωσικές σχέσεις αναμένεται να έχουν αυξομειώσεις αναφορικά με περιφερειακά θέματα, όπως και έγινε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας για την οποία υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία τους. Θα είναι η πρώτη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Πούτιν με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ.

Σε μια τετ-α-τετ συνομιλία τους στον παρελθόν ο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρος, κοίταξε τα μάτια του Πούτιν και είπε ότι «δεν νομίζω ότι έχετε ψυχή.” Επίσης, ο Μπάιντεν τον Μάρτιο ανέφερε στο ABC News για τον Πούτιν, πως θεωρεί ότι αυτός δεν έχει ψυχή, ενώ σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι είναι δολοφόνος, απάντησε καταφατικά. Ακόμα ανέφερε ότι ο Πούτιν «θα πληρώσει το τίμημα. Θα δείτε σύντομα» καθώς τον κατηγόρησε για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Το Κρεμλίνο ανακάλεσε τον πρέσβη του στις ΗΠΑ για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια. Ο Πούτιν απάντησε στις επικρίσεις του Μπάιντεν ευχόμενος «καλή υγεία» και με μια πρόταση για μια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση.

Μέτωπα

Η σχέση των δύο ηγετών ξεκίνησε με εντάσεις, με τις ΗΠΑ να υιοθετούν επιθετική στάση προς τη Ρωσία, επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον της με αφορμή: τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexey Navalny, το φερόμενο χακάρισμα των SolarWinds σε αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και την έκθεση της CIA που φέρεται να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν από τη Ρωσία για να διεξάγουν επιθέσεις εναντίων των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν έχει ανοίξει μέτωπο με τη Ρωσία και στο θέμα της Ουκρανίας καθως έχει δεσμευθεί να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Επιδιώκει μέσω του Κίεβου να ασκήσει πίεση στον Πούτιν και είναι πιθανό να επεκτείνει την αμερικανορωσική αντιπαράθεση και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από Λευκορωσία και Μολδαβία, μέχρι το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Έχει εκφράσει έντονα την υποστήριξή του, προς της αντιπολίτευση της Λευκορωσίας , έχει επικρίνει την πολιτική της Μόσχας προς το Μινσκ, καθώς και το ρωσικό ρόλο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παράλληλα, ο Μπάιντεν αναμένεται να επιδιώξει και μια πιο συντονισμένη στρατηγική εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανδρώθηκε πολιτικά κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που υπήρχαν κάποιες δικλείδες ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης για μην ξεφύγει ο έλεγχος στις κρίσεις, δεν υφίσταται σήμερα.  Η Ρωσία του Πούτιν έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να επηρέζει τη λήψη αποφάσεων σε σημαντικά διεθνή ζητήματα. Επιπλέον, κάποιες περιφερειακές κρίσεις που αφορούν Ουάσινγκτον και Μόσχα ενδέχεται να μην είναι διαχειρήσιμες καθώς εμπλέκονται και άλλοι ανεξέλεγκτοι παράγοντες –εθνοτικές συγκρούσεις, ισλαμική τρομοκρατία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι