ΘΕΜΑ

Τι λέει για το Ουκρανικό πρώην σύμβουλος της Μέρκελ

Τι λέει για το Ουκρανικό πρώην σύμβουλος της Μέρκελ, Γιώργος Βενέτης

Η Δύση προμήθευσε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία, με την ελπίδα ότι η χρήση αυτών των οχημάτων μάχης θα καταστήσει δυνατή την στρατηγική νίκη της Ουκρανίας. Ένα μήνα και πλέον από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, η απογοήτευση κυριαρχεί. Η Ουκρανία από τις 4 Ιουνίου 2023 είχε χάσει 259 άρματα μάχης και 780 τεθωρακισμένα οχήματα.

«Η Ουκρανία δεν δικαίωσε τις ελπίδες της Δύσης, χάνοντας τον εξοπλισμό που της εστάλη», αναφέρει η Berliner Zeitung, επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία έχει διαθέσει περίπου 5,5 δισ. ευρώ για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία». Η Ρωσία έχει προσαρμόσει με επιτυχία τις τακτικές για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, του πεζικού και του πυροβολικού των Ουκρανών, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα πλεονέκτημα στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού τους δυναμικού.

Πλέον στη Δύση ακούγονται άλλες φωνές, οι οποίες όμως παραμένουν μειονοτικές. Μία από αυτές είναι ο Έριχ Βαντ πρώην ταξίαρχος που, μεταξύ 2006 και 2013, υπηρέτησε ως σύμβουλος στρατιωτικής πολιτικής της Μέρκελ. Σε μια συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Emma, δήλωσε: «Στην Ουκρανία υπάρχει ένα επιχειρησιακό αδιέξοδο το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά. Μπορούμε να συνεχίσουμε να φθείρουμε τους Ρώσους, που σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, αλλά και από τις δύο πλευρές. Και αυτό σημαίνει περαιτέρω καταστροφή της Ουκρανίας. Τι έμεινε από αυτή τη χώρα; Θα ισοπεδωθεί. Σε τελική ανάλυση, αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή ούτε για την Ουκρανία. Το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης δεν βρίσκεται στο Κίεβο, ούτε στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα».

Συνεχίζοντας ο Βαντ ανέφερε: «Ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσης της διένεξης είναι οι διαπραγματεύσεις. Όλα τα άλλα σημαίνουν μια παράλογη φθορά σε ανθρώπινες ζωές. Τελικά, είναι γελοίο να λέμε ότι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλώς από τον χάρτη. Πρέπει να αποφύγουμε να οδηγήσουμε τους Ρώσους στην αγκαλιά των Κινέζων, μετατοπίζοντας έτσι την πολυπολική τάξη σε βάρος μας. Χρειαζόμαστε επίσης τη Ρωσία ως ηγετική δύναμη σε ένα πολυεθνικό κόσμο προκειμένου να αποφευχθεί η έξαρση των συγκρούσεων και των πολέμων».

Η άβολη αλήθεια

Ο Βαντ αποτελεί μια από τις σπάνιες φωνές που μίλησαν από νωρίς δημόσια κατά της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, χωρίς καμία στρατηγική για την επίλυση της κρίσης, ενώ τάχθηκε κατά της εγκατάλειψης των διπλωματικών προσπαθειών. Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η άποψη και του Αμερικανού Επιτελάρχη Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος είπε πως, «η στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας δεν είναι αναμενόμενη και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσης της κρίσεως. Οτιδήποτε άλλο είναι μια παράλογη σπατάλη ανθρώπινων ζωών».

Ο στρατηγός Μίλεϊ προκάλεσε προβλήματα στην Ουάσιγκτον με τη δήλωσή του και γι’ αυτό δέχθηκε έντονη δημόσια κριτική. Είπε μια άβολη αλήθεια που «δεν δημοσιεύτηκε σχεδόν ποτέ στα γερμανικά ΜΜΕ», προσθέτει ο Γερμανός ταξίαρχος, τονίζοντας πως «οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά ο πόλεμος αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση. Δεν ταιριάζουν με τη διαμόρφωση απόψεων. Βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό έναν συγχρονισμό μέσων που δεν έχω βιώσει ποτέ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας Αυτό είναι καθαρή χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και όχι για λογαριασμό του κράτους, όπως είναι γνωστό από ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά από καθαρή δημοκρατία», είπε στη χειμαρρώδη του συνέντευξη ο Βαντ.

Στη συνέχεια, στέκεται στο γεγονός πως η πλειονότητα των Γερμανών αντιτίθεται στις παραδόσεις και άλλων όπλων, γεγονός που αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ. Επίσης, ασκεί κριτική στην “πράσινη” υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφέροντας πως είναι πολύ επικεντρωμένη στα όπλα. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τους Πράσινους “πολεμικό κόμμα. Το κύριο καθήκον της εξωτερικής πολιτικής είναι και παραμένει η διπλωματία, η συμφιλίωση αντικρουόμενων συμφερόντων, η κατανόηση και η διαχείριση των συγκρούσεων. Λείπει αυτό εδώ.

Ο Βαντ επισημαίνει πόσο σημαντική για τους Ρώσους είναι η Μαύρη Θάλασσα: Τόσο, όσο η Καραϊβική ή η περιοχή του Παναμά για τις ΗΠΑ. Τόσο σημαντική όσο η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Ταϊβάν για την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο και για στρατηγικούς λόγους, οι Ρώσοι δεν μπορούν να βγουν από εκεί. «Εάν οι Ρώσοι αναγκάζονταν να αποχωρήσουν από την Μαύρη Θάλασσα με μαζική δυτική επέμβαση, σίγουρα θα κατέφευγαν στα πυρηνικά όπλα πριν βγουν από την παγκόσμια σκηνή. Θεωρώ ότι είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ένα πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία δεν θα συμβεί ποτέ. Είναι ανόητο να ισχυριζόμαστε πως οι Ρώσοι μπλοφάρουν», υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλος της Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως για τη Μαύρη Θάλασσα θα τα χρησιμοποιήσουν.

Η αποστολή βομβών διασποράς

Ο “πόλεμος δια αντιπροσώπων” έχει προκαλέσει ανείπωτα δεινά στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος αντιμετωπίζει συρρίκνωση των προμηθειών τροφίμων, κατακόρυφη πτώση της οικονομίας και αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων. Πόσοι από τους Ουκρανούς θα προτιμούσαν οι ηγέτες τους να είχαν συνεννοηθεί με τον Πούτιν για να κατευναστούν οι ανησυχίες του για την ασφάλεια της Ρωσίας, παρά να εμπλέξουν την χώρα σε έναν άσκοπο πόλεμο που τους κόστισε τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, την πόλη τους και για πολλούς, τη ζωή τους!

Συνειδητοποιούν άραγε οι Δυτικοί που ζητούν από το Κίεβο να νικήσει τη Ρωσία, πολεμώντας “μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό”, ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν την καταστροφή εκατομμυρίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε μια γεωπολιτική διασταύρωση πυρών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας; Η συνέχιση του πολέμου και τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη Δύση, έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη αποφάσεων που υπονομεύουν και τη ζωή στην μεταπολεμική Ουκρανία.

Σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν βόμβες διασποράς στο Κίεβο. Ο βοηθός του προέδρου της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ επεσήμανε τους κινδύνους σε σχέση με το σχέδιο των ΗΠΑ να μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στο Bloomberg: «Όταν θραύσματα πέφτουν από τις βόμβες διασποράς, άλλα εκρήγνυνται και άλλα όχι. Μετά από αυτό, τα παιδιά παίζουν… Παρακολουθούμε έναν πόλεμο, στον οποίο δεν εμπλέκεται μόνο μια πυρηνική δύναμη, αλλά η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη μαζί με τις ΗΠΑ. Αυτός είναι λοιπόν ένας πολύ επικίνδυνος κόσμος». Την δημόσια αντίδραση της εξέφρασε και η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας.

Η ουκρανική αντεπίθεση 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή 7 Ιουλίου ότι μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία που απαγορεύονται από διεθνή σύμβαση που έχουν επικυρώσει 123 χώρες, μη συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία υποφέρει από έλλειψη βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών και οι ΗΠΑ δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν στην Ουκρανία.

Η ουκρανική αντεπίθεση βασίζεται σε παράγοντες σχεδιασμού που στηρίζονται στην αναμενόμενη διαθεσιμότητα βλημάτων πυροβολικού των 155 mm. Με δεδομένο ότι η Ουκρανία θα εξαντλήσει τα βλήματα πριν εκπληρωθεί οποιοσδήποτε από τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντεπίθεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να παράσχει τα πυρομαχικά διασποράς ως λύση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει τον προγραμματισμένο ρυθμό επιθέσεων, έως ότου η αμερικανική και ευρωπαϊκή παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 mm μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ουκρανίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί το νωρίτερο στα μέσα του 2024.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας –σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό– έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς για να βομβαρδίσουν το Ντονμπάς, ιδιαίτερα το Ντόνετσκ. Ο στόχος της παροχής πυρομαχικών διασποράς είναι να σκοτώσουν τον μέγιστο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού, με δύο επιδιώξεις: πρώτον, την αποδυνάμωση του ρωσικού στρατού και δεύτερον την πρόκληση λαϊκής αντίδρασης στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι