ΔΙΕΘΝΗ

Τί λέει η γερμανική μυστική υπηρεσία για Ρώσους νεοναζί

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND κατά Μόσχας για νεοναζί,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

«Εσωτερικό έγγραφο της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας υποστηρίζονται από ακροδεξιές ρωσικές ομάδες», σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Το δημοσίευμα υπογράφει ο δημοσιογράφος του περιοδικού Fidelius Schmid και παραθέτει πληροφορίες από εμπιστευτικό έγγραφο της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND), που κάνει λόγο για πολλούς ακροδεξιούς και νεοναζί που πολεμούν στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας.

Το επτασέλιδο έγγραφο που επικαλείται το Spiegel, απεστάλη την περασμένη εβδομάδα σε πολλά ομοσπονδιακά υπουργεία και επισημαίνει ότι τουλάχιστον δύο ακροδεξιές ομάδες, η Russian Imperial League και η ομάδα Rusich πολεμούν κατά του ουκρανικού στρατού, κάτι που κατά τους αναλυτές της BND καταδεικνύει πόσο παράλογο είναι το επιχείρημα της Μόσχας περί αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας.

Αν και το έγγραφο δεν αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό μαχητών, κατονομάζει ομάδες και μονάδες, όπως είναι η Russian Imperial Legion (RIL), ο παραστρατιωτικός βραχίονας της ακροδεξιάς οργάνωσης Russian Imperial Movements, η οποία το 2014 και το 2015 είχε πολεμήσει και πάλι στο Donbass στο πλευρό της Ρωσίας.

Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα η RIL, ενώ αρχικά τήρησε στάση αναμονής, κατόπιν αποφάσισε να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες και, σύμφωνα με το έγγραφο της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προσπάθησε να προσελκύσει ως μαχητές «κυρίως άτομα με στρατιωτική εμπειρία» και αποφοίτους του εκπαιδευτικού κέντρου Partizan στην Αγία Πετρούπολη. Δεν είναι σαφές αν αυτή η απόφαση ελήφθη κατόπιν σε συνεννόηση με τη ρωσική ηγεσία, αναφέρει η BND.

Όσον αφορά την ομάδα Rusich, που εκτιμάται ότι επίσης έχει εμπλακεί στις εχθροπραξίες, συμμετείχε και αυτή το 2014 και 2015 στις μάχες στο Donbass, οπότε και ήταν διαβόητη για την «ιδιαίτερη βαναυσότητα» που επέδειξε. Μαχητές της ομάδας αυτής έχουν πολεμήσει και στη Συρία, όπως επισημαίνεται, ενώ της αποδίδονται σχέσεις με την ομάδα μισθοφόρων Wagner. Οι αναλυτές της BND εκτιμούν ότι το αργότερο τον Απρίλιο η ομάδα Rusich είχε λάβει μέρος στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος.

Τέλος, αναφέρεται ότι η BND διαθέτει φωτογραφίες που δείχνουν τους δύο ιδρυτές της ομάδας, Alexej M. και Jan P. να χρησιμοποιούν ναζιστικά σύμβολα, ενώ ο Alexej M, που κατάγεται από το Donezk, είχε προσπαθήσει μέσω του Telegram να προσελκύσει εθελοντές στον πόλεμο για την υποστήριξη των φιλορωσικών και ρωσικών δυνάμεων.

  Τί είπε ο Στόλτενμπεργκ για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

To θέμα με τις ομάδες νεοναζί στις ουκρανικές και τις ρωσικές δυνάμεις, αποτελεί αντικείμενο αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, καθώς η Ρωσία χαρακτηρίζει ναζιστικό το τάγμα Αζόφ ενώ από την πλευρά της η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί διαβόητους εγκληματίες από την Τσετσενία αλλά και ακροδεξιές ρωσικές οργανώσεις που έχουν και στρατιωτικούς βραχίονες. Η ιστορία έχει και άλλη μία ενδιαφέρουσα πτυχή, τον πόλεμο μεταξύ των Μυστικών Υπηρεσιών της Ουκρανίας SBU και της Ρωσίας FSB για διείσδυση της μίας σε οργανώσεις της άλλης χώρας και σε συνωμοσίες, ιστορία που έχει απασχολήσει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 και όχι μόνο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι