ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Ερυθρός Σταυρός για την υγειονομική κατάσταση στη Γάζα

Τί λέει ο Ερυθρός Σταυρός για την υγειονομική κατάσταση στη Γάζα, Γιάννης Πεγειώτης

O Ερυθρός Σταυρός αναφέρει πως η υγειονομική κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, διακινδυνεύοντας τις ζωές χιλιάδων τραυματιών, ασθενών και εκτοπισμένων ανθρώπων.

Οι μαρτυρίες των ομάδων διανομής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού είναι συγκλονιστικές: «Τις τελευταίες ημέρες ομάδες της ΔΕΕΣ, που διανέμουν κρίσιμες προμήθειες σε ιατρικές δομές σε όλη τη Γάζα, έχουν γίνει μάρτυρες φρικιαστικών εικόνων που τώρα έχουν επιδεινωθεί λόγω των οξύτατων εχθροπραξιών. Αυτό πλήττει σοβαρά τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα και βαραίνει τους πολίτες, τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό».

Ο William Schomburg, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ICRC στη Γάζα, είναι ξεκάθαρος: «Η καταστροφή που πλήττει τα νοσοκομεία στη Γάζα γίνεται αφόρητη και πρέπει να σταματήσει. Οι ζωές χιλιάδων πολιτών, ασθενών και ιατρικού προσωπικού βρίσκονται σε κίνδυνο».  Οι πληροφορίες κατά νοσοκομείο που μας παρέδωσε ο Ερυθρός Σταυρός είναι οι παρακάτω:

  • Τα νοσοκομεία Παίδων δεν έχουν γλιτώσει από τη βία, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Al Nasser, που υπέστη σοβαρές ζημιές από τις εχθροπραξίες και του νοσοκομείου Al Rantisi, το οποίο έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία του.
  • Το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο παραπομπής στη Λωρίδα της Γάζας, ήδη κατακλυσμένο από ασθενείς, φιλοξενεί τώρα χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους τον τελευταίο μήνα λόγω της σύγκρουσης. Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση γύρω από νοσοκομεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη την παρουσία αμάχων, οι οποίοι προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η συνεργαζόμενη με μας Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) εργάζεται ακατάπαυστα για να συνεχίσει τη λειτουργία του νοσοκομείου Al Quds, καθώς δοκιμάζεται έντονα, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και φάρμακα εν μέσω αυξανόμενων εχθροπραξιών. Επίσης, ο άλλος μεγάλος φορέας του Ερυθρού Σταυρού, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο,  που συνεργάζεται με την γραμματεία μας υποστηρίζει την τοπική δράση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε περισσότερες από 191 χώρες, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 16 εκατομμύρια εθελοντές για το καλό της ανθρωπότητας, έχει τοποθετηθεί δημόσια για την υγειονομική κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ:

«Η IFRC επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς όλα τα μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να σταματήσουν αμέσως τις αδιάκριτες επιθέσεις. Αυτό σημαίνει προστασία πολιτών, εργαζομένων στον τομέα της υγείας και εγκαταστάσεων, ανθρωπιστών πρώτων ανταποκριτών, άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση ομήρων, ταχεία και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για τους ανθρωπιστές. Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια, τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα δεν είναι στόχοι και πρέπει να προστατεύονται. Δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση ασθενών και όσων τους φροντίζουν από τα νοσοκομεία. Ζητάμε να σταματήσουν οι απαιτήσεις για το αντίθετο».

Κατά τις τελευταίες ημέρες οι υγειονομικές εγκαταστάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο μαχών, βομβαρδισμών και μιας πρωτοφανούς μάχης ανακοινώσεων, απαντήσεων και ανταπαντήσεων από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. Η πληροφόρηση από τον Ερυθρό Σταυρό είναι μια ασφαλής και φιλαλήθης βοήθεια στη στάθμιση των ποικίλων ανακοινώσεων και των όποιων σχεδίων παραπληροφόρησης.


* Ο Γιάννης Πεγειώτης είναι Κύπριος εκπαιδευτικός και ερευνητής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι