ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Μόσχα διαψεύσει τις δηλώσεις Τζόνσον στο BBC για απειλές Πούτιν (upd)

Η Μόσχα διαψεύσει τις δηλώσεις Τζόνσον στο BBC για απειλές Πούτιν (upd)

Η Μόσχα διαψεύδει τις δηλώσεις Τζόνσον στο BBC ότι σε συνομιλία που είχε με τον Πούτιν πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος του είπε ότι μπορεί «να τελειώσει σε ένα λεπτό με έναν πύραυλο». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ψευδή την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας και μετέφερε μία εντελώς διαφορετική εκδοχή της συνομιλίας που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Ξέρω τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας και για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω επίσημα: αυτό είναι ψέμα», τόνισε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχαν απειλές για πυραυλικά πλήγματα από τον πρόεδρο Πούτιν. Μιλώντας για τις προκλήσεις ασφαλείας ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η πιθανή ανάπτυξη νατοϊκών ή αμερικανικών πυραύλων κοντά στα σύνορά μας θα σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πύραυλος θα μπορεί να πλήξει τη Μόσχα μέσα σε λίγα λεπτά»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αφηγείται σε ντοκιμαντέρ του BBC μία συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μερικές ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος του είπε ότι «μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει»! Στο ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων (το πρώτο θα μεταδοθεί απόψε), ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται σε μία μακροσκελή και εξαιρετική, όπως τη χαρακτηρίζει, τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022.

Τότε ο Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει πως δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στη γειτονική χώρα, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. Ο Τζόνσον λέει πως προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Δύση θα επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν έπαιρνε τον δρόμο της ένοπλης σύρραξης. Και συνεχίζει: «Μου είπε: “Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (…) Τι εννοείτε όταν λέτε σύντομα;”». Ο Τζόνσον λέει ότι του απάντησε: «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά».

Επίσης, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι πιθανότητες του Κιέβου να επιτύχει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ήταν απίθανες, λόγω των θέσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας στο θέμα αυτό. «Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί. Είπε “Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει”, ή κάτι τέτοιο», λέει ο Μπόρις Τζόνσον. «Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τη Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων. Σύμφωνα με τον Βρετανό πολιτικό, στη συνομιλία του με τον Πούτιν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι «η διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα ήταν μια πλήρης καταστροφή για τη Ρωσία». Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε επίσης ότι το Λονδίνο θα υποστηρίξει το Κίεβο.

Στο ντοκιμαντέρ μιλάει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε πως αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Κι αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», είχε πει. O Ζελένσκι προσθέτει ότι η Ουκρανία μπορεί να αντισταθεί με όπλα από τη Δύση.

Η επίσκεψη Γουάλας στη Μόσχα

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας αναφέρεται στο ταξίδι που είχε κάνει στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Αφηγείται πως είδε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ. «Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Σοϊγκού να μην πάνε σε πόλεμο και μου απάντησε “η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα κάνουμε πόλεμο”. Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει», δηλώνει ο Γουάλας.

«Αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν “Βράνιε” στα ρωσικά. “Βράνιε” σημαίνει επίδειξη δύναμης, εκφοβισμός: Θα σου πω ψέματα. Θα ξέρεις πως λέω ψέματα. Θα ξέρω ότι ξέρεις πως λέω ψέματα, μολαταύτα θα σου πω ψέματα. Ήξερε πως ξέρω και ήξερα πως ξέρει. Αλλά νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν πως είναι πανίσχυρος… Ήταν το σχετικά ανατριχιαστικό αλλά ξεκάθαρο ψέμα πως δεν επρόκειτο να το κάνουν αυτό που με έπεισε πως όντως θα το έκαναν. Θυμάμαι πως καθώς βγαίναμε έξω ο στρατηγός Γκεράσιμοφ είπε: “Δεν θα ταπεινωθούμε ποτέ ξανά. Είχαμε τον τέταρτο στρατό στον κόσμο, τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο. Είμαστε σαν την Αμερική κι εμείς τώρα”. Και εκείνη τη στιγμή σχημάτισα την αίσθηση πως δυνητικά αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος» που θα εισέβαλαν, δηλώνει ο Γουάλας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι