ΘΕΜΑ

Τι λένε τα Pentagon Papers για τα σαμποτάζ σε Ρωσία-Λευκορωσία

Τι λένε τα Pentagon Papers για τα σαμποτάζ σε Ρωσία-Λευκορωσία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Οι διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων από το Πεντάγωνο, τα περιβόητα Pentagon Papers, “επιβεβαιώνουν” ότι τα  σαμποτάζ σε Λευκορωσία και Ρωσία διεξήχθησαν από Ουκρανούς πράκτορες κι όχι από Ρώσους αντιφρονούντες. Περισσότερες πληροφορίες από τις διαρροές των άκρως απόρρητων εγγράφων στο Διαδίκτυο συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν αυτό, για το οποίο πολλοί είχαν έντονες υποψίες, αλλά παρέμενε αναπόδεικτο.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, τα Pentagon Papers αναφέρουν ότι Ουκρανοί πράκτορες πραγματοποίησαν επιθέσεις με drones εντός της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, κόντρα μάλιστα στις επιθυμίες των ΗΠΑ. Η δε ηγεσία στο Κίεβο εξέτασε και άλλους στόχους εκτός Ουκρανίας. Δύο έγγραφα, μάλιστα, φαίνεται να δείχνουν ότι η Ουκρανία ξεκινά επιχειρήσεις εντός άλλων χωρών, αν και ορισμένα δυτικά κράτη διαμήνυσαν ότι τυχόν τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να τα αναγκάσουν να επανεξετάσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς το Κίεβο.

Ειδικά από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο, στόχοι εντός Ρωσίας επλήγησαν από σμήνη drones που εισέρχονταν στον εναέριο χώρο της για πολλές ημέρες. Στο στόχαστρο μπήκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αεροπορικές βάσεις, καθώς και μη στρατιωτικές υποδομές σε διάφορες περιοχές. Οι επιθέσεις με drones στην συνοριακή περιοχή Belgorod της Ρωσίας έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα τους τελευταίους μήνες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για παράδειγμα, δήλωσε για μια επίθεση στα τέλη Φεβρουαρίου: «Το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή του Κρασνοντάρ και στη Δημοκρατία της Αντιγέας (στο νότιο Καύκασο)».

Πλήγμα στη  Λευκορωσία

Μία δολιοφθορά ήταν η πρόκληση ζημιάς σε ένα μεγάλο ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που ήταν σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Machulishchy στην περιφέρεια Μινσκ στη Λευκορωσία. Μια μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε τη βάση. Εκείνη την εποχή διοχετευόταν η πληροφορία ότι ήταν έργο της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Αποδεικνύεται πως ήταν Ουκρανοί που χρησιμοποίησαν ένα μικρό drone γεμάτο εκρηκτικά για να πραγματοποιήσουν την επίθεση εναντίον του κατασκοπευτικού An-50U, το οποίο η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec αποκαλεί “ιπτάμενο ραντάρ” που μπορεί να λειτουργεί ως ιπτάμενο κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Στα Pentagon Papers αναφέρεται ότι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας είχαν υποστηρίξει ότι πράκτορες τους στη Λευκορωσία είχαν παρακούσει εντολές και επιτέθηκαν στο ρωσικό αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Λευκορωσίας στις 26 Φεβρουαρίου. Στο άκρως απόρρητο έγγραφο αναφέρεται και μία άλλη επίθεση σε έναν σταθμό συμπίεσης αερίου στα προάστια της Μόσχας.

Υπενθυμίζουμε πως ο Πρόεδρος Λουκασένκο είχε προειδοποιήσει το Κίεβο ότι θα μπορούσε να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία εάν το έδαφος της Λευκορωσίας συνεχίσει να απειλείται. Το περιστατικό δολιοφθοράς προκάλεσε την οργή της Λευκορωσίας και εναντίον της Ουάσιγκτον και γενικά κλιμάκωσε την πιθανότητα διεύρυνσης του πολέμου, άμα κρίνει κανείς από την ρητορική του Λουκασένκο. Μια εβδομάδα αργότερα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο είπε ότι ένας τρομοκράτης εκπαιδευμένος από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο ενορχήστρωσε την επίθεση και ότι «περισσότεροι από 20 συνεργοί που βρίσκονται στη Λευκορωσία έχουν συλληφθεί. Οι υπόλοιποι κρύβονται».

Έχει ενδιαφέρον η αναφορά στα Pentagon Papers ότι Ουκρανοί πράκτορες ενεργούν «σε αντίθεση με τις επιθυμίες των ΗΠΑ και της Δύσης». Ίσως η συμπερίληψη αυτής της φράσης σε έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, να είναι μια προσπάθεια να διαχωρίσει η Ουάσινγκτον τη θέση της από τέτοια σαμποτάζ. Μπορεί επίσημα να αποθαρρύνει τους Ουκρανούς από τέτοιες επικίνδυνες επιθέσεις, αλλά ουσιαστικά κάνει τα στραβά μάτια. Το σημαντικό για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι να αποστασιοποιηθεί από τις αμφιλεγόμενες τακτικές της Ουκρανίας, ιδιαίτερα τις ανορθόδοξες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να σύρουν το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αποκαλύψεις από τα Pentagon Papers

Ακολουθούν 14 ακόμη σημαντικές αποκαλύψεις που περιέχονται στο αρχείο πληροφοριών που διέρρευσε με βάση διάφορες πηγές:

  • Τοποθεσίες προσπαθειών της CIA για στρατολόγηση κυρίως ατόμων που έχουν πρόσβαση σε συνομιλίες παγκόσμιων ηγετών που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Η Wagner προσπάθησε να αποκτήσει όπλα από ένα μέλος του ΝΑΤΟ: την Τουρκία. Επίσης, ορισμένα από τα μελλοντικά σχέδια της Wagner είναι γνωστά στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
  • Λεπτομέρειες για την ευαίσθητη δορυφορική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ρωσικών δυνάμεων, συγκεκριμένα το “βίντεο χρονοσειράς LAPIS” – που περιγράφεται ως ένα προηγμένο δορυφορικό σύστημα, το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό.
  • Εκτιμήσεις του Πενταγώνου για τα πεδία μάχης στην Ουκρανία.
  • Σύμφωνα με την Guardian: «Μια διαφάνεια πρότεινε ότι ένα μικρό απόσπασμα με λιγότερο από εκατό άτομα προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων από μέλη του ΝΑΤΟ (Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Λετονία) ήταν ήδη ενεργό στην Ουκρανία».
  • Περιγραφές των δραστηριοτήτων συλλογής πληροφοριών από τη CIA, την NSA, την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (NRO)
  • Μια ανασκόπηση (23ης Φεβρουαρίου) της κατάστασης στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς προβλέπει μια «ξεκάθαρη εκστρατεία φθοράς» εκ μέρους της Ρωσίας που «πιθανότατα οδηγείται σε αδιέξοδο, εμποδίζοντας τη Μόσχα να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή το 2023».
  • Σύμφωνα με την Washington Post: «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διεισδύσει τόσο βαθιά στον ρωσικό στρατό και στους διοικητές του που μπορούν να προειδοποιούν την Ουκρανία εκ των προτέρων για επιθέσεις και να αξιολογούν αξιόπιστα την ισχύ και τις αδυναμίες των ρωσικών δυνάμεων».
  • Σύμφωνα με την Washington Post: «Μία μόνο σελίδα που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε μεταδώσει σχέδια για να χτυπήσει θέσεις ουκρανικών στρατευμάτων σε δύο τοποθεσίες σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον Φεβρουάριο και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές ετοίμαζαν χτυπήματα σε δώδεκα ενεργειακές εγκαταστάσεις και ισάριθμες γέφυρες στην Ουκρανία».
  • Σύμφωνα με την Washington Post: Μια σύνοψη της ανάλυσης από το World Intelligence Review της CIA, λέει ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να θεωρήσει τις επιθέσεις της Ουκρανίας βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος ως «μια ευκαιρία να χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ επιτιθέμενο» και ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία εάν θεωρούσε ότι οι επιθέσεις ήταν σημαντικές.
  • Οι ισχυρές σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικές άμυνες της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν ελαχιστοποιήσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή ρωσικών αεροσκαφών, ενδέχεται να ξεμείνουν από πυρομαχικά τις επόμενες εβδομάδες.
  • Έκθεση της CIA ισχυρίζεται ότι η Μοσάντ υποστήριξε τις διαδηλώσεις ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
  • Μια αναφορά τονίζει ότι οι εσωτερικές συζητήσεις δείχνουν πως οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα αιτήματα να παραδώσουν βλήματα πυροβολικού στις ΗΠΑ για να αναπληρώσουν τα αμερικανικά αποθέματα. Θεωρούν ότι τα βλήματα θα καταλήξουν στην Ουκρανία.
  • Μια άλλη αναφορά λέει ότι η ουκρανική αεράμυνα βρίσκεται σε κίνδυνο εάν δεν ενισχυθεί από δυτικούς συμμάχους.

Το θέμα δεν έχει κλείσει και προφανώς θα απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ στο άμεσο μέλλον. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις πλήττουν τις σχέσεις ΗΠΑ με συμμάχους τους, ενώ άλλοι θεωρούν τις διαρροές εφιάλτη για την άτυπη συμμαχία σε επίπεδο πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx