ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι προβλέπει το νέο ρωσικό πυρηνικό δόγμα – Πρώτο πλήγμα με ATACMS στη Ρωσία

Αποστολή πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία,

Γρήγορες και κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα ανακοινώνει νέο, πιο επιθετικό δόγμα χρήσης του πυρηνικού της οπλοστασίου, ενώ ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την πρώτη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS επί ρωσικού εδάφους.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το ανανεωμένο πυρηνικό δόγμα, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην περίπτωση που υποστεί ακόμη και συμβατική πυραυλική επίθεση, σε περίπτωση που η τελευταία υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη. Η απόφαση για αλλαγή του επίσημου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας ήταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες, αλλά η υπογραφή της από τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα φαίνεται να είναι μια απάντηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν που επιτρέπει στην Ουκρανία να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Το επικαιροποιημένο δόγμα, το οποίο περιγράφει τις απειλές που θα έκαναν την ηγεσία της Ρωσίας να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης, ανέφερε ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια. Είπε επίσης ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα κράτος που είναι μέλος ενός συνασπισμού (βλέπε ΝΑΤΟ) θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επιθετικότητα εναντίον της από ολόκληρο τον συνασπισμό.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Πούτιν διέταξε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα για να πει ότι οποιαδήποτε συμβατική επίθεση στη Ρωσία με τη βοήθεια μιας πυρηνικής δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινή επίθεση στη Ρωσία. Ο πόλεμος των 1.000 πλέον ημερών στην Ουκρανία πυροδότησε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση πυραύλων που παρέχονται από τη Δύση από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αποκάλυψε τη στάση της Μόσχας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, καθώς ρωτήθηκε για τη σημασία των αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα που ενέκρινε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, είπε ότι το έγγραφο «αφορά το γεγονός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με τη χρήση συμβατικών όπλων εναντίον της», όπου αυτό θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η Ρωσία θα θεωρούσε τη χρήση δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ως μέρος μιας επίθεσης από ένα μη πυρηνικό κράτος με την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους και εάν αυτό θα συνεπαγόταν την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, το Tass ανέφερε ότι απάντησε: «Ναι, αυτό συζητείται».

Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε: «Το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας σημαίνει ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν επίθεση από το μπλοκ στη Ρωσία. Η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει με όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον του Κιέβου και βασικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Πρώτη ουκρανική επίθεση με ATACMS

Στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Καράτσεφ, φαίνεται να έχει γίνει, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται και το Bloomberg, η πρώτη χρήση των αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS μετά το πράσινο φως που έδωσε πριν λίγα 24ωρα ο Τζο Μπάιντεν. H επίθεση, σύμφωνα με το RBC Ukraine, είχε στόχο κέντρο logistics του ρωσικού στρατού «και το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές».

Η πόλη Καράτσεφ βρίσκεται 130 χλμ. μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου αντιπληροφόρησης της Ουκρανίας, στις αποθήκες που έγιναν στόχος υπήρχαν βλήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων από τη Βόρεια Κορέα. Ρωσικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πως έξι πύραυλοι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση στην περιφέρεια του Μπριάνσκ. Σύμφωνα με την σχετική αναφορά, οι πέντε καταρρίφθησαν, θραύσματα όμως έπεσαν σε στρατιωτική εγκατάσταση και προκάλεσαν πυρκαγιά.

Αντίδραση Λαβρόφ: “Θέλουμε να αποτρέψουμε το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου”

Ο Ρώσος υπουργός ΕΞωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προέβη σε δηλώσεις έπειτα από το πλήγμα που κατάφερε η Ουκρανία εναντίον ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Δύση ήθελε να κλιμακώσει τη σύγκρουση αλλά αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η φράση: «Η Ρωσία θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου».

«Χωρίς τους Αμερικανούς, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πούτιν», δήλωσε επίσης.

Ο Λαβρόφ είπε ότι ελπίζει ότι το νέο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν μείωσε το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα, θα διαβαστεί προσεκτικά.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να μην παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία μέχρι στιγμής ήταν «υπεύθυνη θέση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx