Τι σηματοδοτεί η γέφυρα Μπάιντεν προς Πούτιν
13/04/2021Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, με τους δύο ηγέτες να προτίθενται να συναντηθούν σε μία σύνοδο κορυφής, η οποία αναμένεται να συγκληθεί «σε μια τρίτη χώρα τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.
Ήταν η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών έπειτα από την πρωτοφανή χαρακτηρισμό “δολοφόνος” που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μπάιντεν για το Ρώσο ομόλογο του και έπειτα από την ένταση που κλιμακώνεται στο θερμό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αλληλοεκτοξεύουν πολεμικές απειλές εκατέρωθεν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας τις αμερικανικές «ανησυχίες για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων» στα σύνορα με την Κριμαία (την οποία οι Ρώσοι έχουν μονομερώς προσαρτήσει από τον πρώτο πόλεμο του 2014) και με το Ντονμπάς, την ανατολική πλευρά της χώρας που ελέγχεται από Ρώσους αυτονομιστές, τους οποίους η Μόσχα υποστηρίζει.
Ο Λευκός Οίκος επιπλέον σημείωσε πως ο Μπάιντεν έθεσε στον Ρώσο ομόλογο του την ανησυχία του από τις απόπειρες της Ρωσίας να επηρεάσει μέσω κυβερνοεπιθέσεων τα αμερικανικά εκλογικά αποτελέσματα. Υπενθυμίζουμε πως οι Δημοκρατικοί είχαν σηκώσει έντονα τους τόνους για την υπόθεση του “Russiagate”, την ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, που κατ’ αυτούς ήταν αυτή που δώσει την νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της Χίλαρι Κλίντον.
Το ζήτημα των πυρηνικών όπλων
Οι Ρώσοι απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς και τους αποδίδουν στις ψυχροπολεμικές ιδεοληψίες του αμερικανικού κατεστημένου, από τις οποίες θεωρούν ότι εμφορείται ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, σε αντίθεση με τον αμφιλεγόμενο προκάτοχο του. Εξάλλου ο χαρακτηρισμός “δολοφόνος” που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν ξύπνησε στο Κρεμλίνο τις μνήμες από την ψυχροπολεμική ρητορική του Ρόναλντ Ρίγκαν, περί “Αυτοκρατορίας του Κακού”.
Πούτιν και Μπάιντεν επιπλέον συζήτησαν για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ένα ζήτημα στο οποίο οι δύο ηγέτες έχουν κοινές θέσεις. Το Κρεμλίνο είχε χαιρετίσει μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, που ήταν η επέκταση της Νέας Συνθήκης START, την συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων.
Δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, στο οποίο επίσης οι θέσεις των δύο ηγετών συμπίπτουν και συγκεκριμένα στην διάσωση της ιστορικής συμφωνίας που είχε συναφθεί επί της κυβέρνησης Ομπάμα. Να σημειώσουμε πως ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε αποσυρθεί μονομερώς από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από την Συνθήκη INF, που αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών μέσους βεληνεκούς.
Εν μέσω της ψυχροπολεμικής έντασης που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, το τηλεφώνημα των δύο ηγετών και η πρόθεση τους να συναντηθούν δείχνει πως οι δύο πλευρές, παρά την σφοδρή πολεμική που προηγήθηκε και το χάσμα που τους χωρίζει σε μία σειρά από διεθνή ζητήματα, δεν “κλείνουν την πόρτα” του διαλόγου και επιδιώκουν ένα ορισμένο πεδίο συνεννόησης.