ΑΝΑΛΥΣΗ

Τι σηματοδοτούν οι Ενδιάμεσες Εκλογές στις ΗΠΑ – Οι επιπτώσεις στην Ουκρανία

Τι σηματοδοτούν οι Ενδιάμεσες Εκλογές στις ΗΠΑ – Οι επιπτώσεις στην Ουκρανία, Γιώργος Βενέτης

Στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που διεξάγονται στις 8 Νοεμβρίου, αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί θα ηττηθούν. Από τη μεριά τους οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα επανεξετάσουν τις συμφωνίες οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Εάν αυτό συμβεί και περιορισθεί αυτή η ανεξέλεγκτη ροή αμερικανικού οπλισμού στην Ουκρανία τα δεδομένα επί του πεδίου αλλάζουν.

Σε δεύτερο χρόνο ενδεχομένως να ακολουθήσουν και οι ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας όρια στην αποστολή οπλικών συστημάτων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Ζελένσκι θα αναγκασθεί να ρίξει τους τόνους και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, κάτι που απορρίπτει τώρα κατηγορηματικά. Ο Ζελένσκι μάλιστα υπέγραψε και διάταγμα που απαγορεύει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, αν και αυτό θεωρείται μία επικοινωνιακή κίνηση.

Η προϊστορία δείχνει ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ χάνουν τις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές. Ο Μπιλ Κλίντον (1994), ο Μπαράκ Ομπάμα (2010) και ο Ντόναλντ Τραμπ (2018) γνωρίζουν αυτήν την παράδοση. Ο Τζορτζ Ου. Μπους δεν τη γνωρίζει, αλλά είχαν επικουρήσει τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν, όπως υποδηλώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν χάσουν ένα ή και τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις 8 Νοεμβρίου, τίθεται εν αμφιβόλω η συναίνεση για την Ουκρανία. Με τον χειμώνα να “δαγκώνει” και την οικονομία να σημειώνει κάμψη, είναι πιθανόν ο ορθολογισμός να επιστρέψει.

Έχει διαπιστωθεί και μία ευδιάκριτη αλλαγή στάσης μερίδας των Δημοκρατικών, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παράλληλα με την εμφάνιση ενός μικρού, αλλά δυναμικού αντιπολεμικού κινήματος. Δημοκρατικοί βουλευτές, υπέγραψαν επιστολή που δημοσίευσε η εφημερίδα, Washington Post, με την οποία καλούσαν τον πρόεδρο Μπάιντεν, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Και μάλιστα σε διαπραγματεύσεις απ’ ευθείας με το Κρεμλίνο, δίχως τη συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Παρέμβαση βουλευτών για Ουκρανικό

Η επιστολή συγκεκριμένα ανέφερε: «Σας καλούμε να συνοδεύσετε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με ενεργή διπλωματική ώθηση και να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να επιδιωχθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός. Ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνα για τον τρόπο που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια των Αμερικανών φορολογουμένων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε αυτή τη σύρραξη, πιστεύουμε ότι η ανάμιξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις ΗΠΑ να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες οδούς για να τερματιστεί».

Η επιστολή τους, στη συνέχεια απεσύρθη, καθώς ορισμένοι την ερμήνευσαν ως σημαντική διάσπαση από την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Όμως, η επιστολή, έστω και αν στη συνέχεια ανακλήθηκε, υποδηλώνει μία μεταστροφή ακόμη και μέσα στους κόλπους των Δημοκρατικών και αυτό έχει τη σημασία του. Το κείμενο που έφερε τις υπογραφές 30 Δημοκρατικών βουλευτών, αναφέρεται στα 60 δισ. δολάρια που έχουν αποσταλεί υπό τη μορφή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, που αποτελούν χρήματα των φορολογουμένων.

Στο πλευρό της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών έχουν συνταχθεί και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, με επιφανέστερο τον βουλευτή Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος ανέφερε πως το Κογκρέσο -σε ενδεχόμενη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές- δεν πρόκειται να δώσει λευκή πολιτική και οικονομική επιταγή στο Λευκό Οίκο για την Ουκρανία. Στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για την ανάγκη συνομιλιών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, προκειμένου να υπάρξει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός.

Οι δημοσκοπήσεις για Μπάιντεν

Μόνο ένα γεγονός θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση. Η ήττα του Μπάιντεν στις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου δεν θα επιτρέπει στους δημοκρατικούς να χορηγούν χρήματα και όπλα στους Ουκρανούς εάν δεν συμφωνούν οι ρεπουμπλικάνοι. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, τάσσεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού, αλλά και υπέρ του διαλόγου με την Ρωσία. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν διπλωματική λύση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ιδιαίτερα λόγω των αυξανόμενων φόβων για πυρηνική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, σχεδόν το 60% των Αμερικανών θα υποστήριζε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν σε διπλωματικές προσπάθειες «το συντομότερο δυνατό» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία…

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Data for Progress για λογαριασμό του Quincy Institute for Responsible Statecraft, διαπίστωσε επίσης ότι το 49% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο δεν έχουν κάνει αρκετά βήματα ώστε να επιλύσουν το Ουκρανικό με διάλογο. Επιπλέον, όπως ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Quincy Institute, ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν συγκαταλέγεται καν στις τρεις κύριες ανησυχίες των Αμερικανών. Μόλις το 6% είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μεταξύ των κορυφαίων πιο σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, με τα τρία πρώτα να είναι ο πληθωρισμός (46%), οι θέσεις εργασίας και η οικονομία (31%) και η βία με όπλα (26%).

Σύμφωνα με δεύτερη δημοσκόπηση του CBS News Battleground, το Δημοκρατικό Κόμμα καταρρέει εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 79% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα είναι «εκτός ελέγχου». Μόλις το 21% απάντησε ότι θεωρεί ότι τα πράγματα είναι «υπό έλεγχο» και όταν αυτό το 79% ρωτήθηκε ποιο κόμμα θα ψηφίσει, η πλειοψηφία του 58% απάντησε τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ μόνο το 34% δήλωσε ότι θα ψηφίσει Δημοκρατικούς. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 73% πιστεύει ότι τα πράγματα «πάνε άσχημα», με το 42% να λέει «πολύ άσχημα», και μόλις το 26% λέει ότι τα πράγματα «πάνε καλά», με το 6% να απαντά «πολύ καλά».

Και άλλα όπλα στην Ουκρανία

Προς ώρας οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό παρέδωσαν τα δύο πρώτα επίγεια συστήματα αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας NASAMS,, επίσης υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν συνολικά οκτώ από αυτά τα συστήματα ως μέρος της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρεζνίκοφ, πιστεύει ότι η Ουκρανία θα λάβει άρματα μάχης και μαχητικά δυτικής κατασκευής. Μιλώντας για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας είπε: «Αν ακούσετε ότι αυτό είναι αδύνατο, σημαίνει ότι θα είναι δυνατό στο μέλλον. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα προμηθευτούμε προσεχώς, άρματα μάχης Abrams και μαχητικά όπως τα F-16, F-15 ή Gripen από τη Σουηδία».

Ο Ουκρανός υπουργός άμυνας δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες είχαν αρνηθεί προηγουμένως να προμηθεύσουν ορισμένους τύπους όπλων, τα οποία τώρα μεταφέρονται στο μέτωπο. Μεταξύ αυτών είναι drones, πυραυλικά συστήματα και εγκαταστάσεις πυροβολικού. Οι ΗΠΑ δεν έχουν οπλίσει ποτέ κανέναν όπως εξοπλίζουν τους Ουκρανούς, έχουν ήδη δώσει στην Ουκρανία «πάνω από ένα εκατομμύριο πάσης φύσεως πυρομαχικών» από την αρχή του πολέμου. Αυτό περιλαμβάνει έως και 903.000 βλήματα των 155 χλστ. καθώς και 3.000 κατευθυνόμενους πυραύλους M982 Excalibur, 7.000 βλήματα Remote Anti-Armor Mine System (RAAMS) και 180.000 βλήματα οβίδων των 105 χλστ.

Ανησυχητικά σενάρια για το αύριο

Τι θα συμβεί αν ένα μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλεται στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος να τοποθετηθούν τα όπλα του ΝΑΤΟ πριν από την άμεση εμπλοκή των στρατευμάτων; Εάν υπήρχε κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα έβλεπε τις εξελίξεις. Αλλά εάν τα όπλα που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας αποστέλλονταν με τη μορφή βοήθειας αλλά δεν χρησιμοποιούνταν στην πραγματικότητα από τις ουκρανικές δυνάμεις, τότε θα ήταν ευκολότερο να αιφνιδιαστεί η Ρωσία με μια επίθεση. Αυτό το σενάριο είναι μια θεωρία, ωστόσο, ενίοτε οι θεωρίες βγαίνουν αληθινές.

Στα πλαίσια αυτού του σεναρίου να αναφέρουμε ότι η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία που είναι μια από τις πιο διάσημες μονάδες στην ιστορία του στρατού των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 80 χρόνια. Η μονάδα ελαφρού πεζικού, με περίπου 4700 στρατιώτες, που έχει το παρατσούκλι Screaming Eagles, εκπαιδεύεται να αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης στον κόσμο μέσα σε λίγες ώρες, έτοιμη να πολεμήσει.

Προς το παρόν, οι Screaming Eagles συμμετέχουν σε «”ασκήσεις” κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά το CBS News αναφέρει ότι είναι «έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία» εάν αυτό καταστεί απαραίτητο… Οι διοικητές των “Screaming Eagles” είπαν επανειλημμένα στο CBS News ότι είναι «έτοιμοι να εισέλθουν στην Ουκρανία» σε περίπτωση περαιτέρω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ή ρωσικής επίθεσης σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό ανέφερε το CBS News στις 21 Οκτωβρίου, επικαλούμενο πηγές της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι