Τι σκαρώνουν Ερντογάν και Μπαχτσελί για να μείνουν στην εξουσία
03/09/2021Οι εκλογές του 2023 αποτελούν άμεση προτεραιότητα για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην εξουσία, παρά τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η μείωση του εκλογικού ορίου του 10% για την είσοδο των κομμάτων στο νέο Κοινοβούλιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ερντογάν και του “Γκρίζου Λύκου” Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του μικρού κυβερνητικού του εταίρου, έγινε στο πλαίσιο της επίτευξης του παραπάνω στόχου.
Το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Μπαχτσελί που στις δημοσκοπήσεις δεν πιάνει το όριο του 10% πρέπει να εισέλθει οπωσδήποτε στο νέο Κοινοβούλιο για διατηρηθεί η συμμαχία με το ισλαμικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Το 10% το επέβαλε η στρατιωτική χούντα το 1980, σε μια προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας. Αν και όλες οι κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί να μειώσουν το εκλογικό όριο, δεν το έπραξαν επειδή επωφελήθηκαν από αυτό.
Ο Μπαχτσελί επιβεβαίωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, τη μείωση του εκλογικού ορίου στο 7% από το 10%. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ο πρόεδρός μας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους το όριο του 7% επιβεβαιώνοντας την απόφαση της Λαϊκής Συμμαχίας», του εκλογικού συνασπισμού του AKP με το MHP. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το ΑΚΡ είναι υπέρ της μείωσης στο 7% και ότι το υποστηρίζει και το MHP.
Μια δημοσκόπηση του Αυγούστου της εταιρείας Metropoll δείχνει γιατί αποφασίστηκε η μείωση του εκλογικού ορίου. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εμφάνισε απότομη πτώση των ποσοστών στο 25.4 % σε σύγκριση με το 30.9% του Ιουλίου και το 42.56 % που απέσπασε στις εκλογές του 2018.
Το MHP, αντίθετα παρουσιάζει μια αύξηση των ποσοστών στο 8.9 % συγκριτικά με το 5.5 % του Ιουλίου και το 11.10% του ποσοστού του εκλογών του το 2018. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου καταγράφει ποσοστό 18,5%, το Καλό Κόμμα της “Λύκαινας” Mεράλ Ακσενερ 11.5% και το φιλοκουρδικό Κόμμα του Λαού (HDP) ποσοστό 9.8%.
Ο γρίφος του κουρδικού κόμματος
Η πτώση των ποσοστών του κυβερνητικού κόμματος AKP, οφείλεται στις πολιτικές του Ερντογάν για τη διαχείριση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, της πανδημίας του κορονοϊού και των καταστροφικών πυρκαγιών της Ανατολίας. Ο Ερντογάν έχει απόλυτη ανάγκη τον Μπαχτσελί, ο οποίος το εκμεταλλεύεται για να πιέζει για την εφαρμογή εθνικιστικών πολιτικών.
Η μείωση του εκλογικού ορίου αναμένεται να επηρεάσει και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2015 με ποσοστό στο 10% των ψήφων. Εκτιμάται, ότι οι αριστερών πεποιθήσεων μη-Κούρδοι πολίτες που το υποστηρίζουν, με την αλλαγή του εκλογικού ορίου, ενδέχεται να ρίξουν την ψήφο τους σε άλλα κόμματα, για να τα ενισχύσουν. Υπενθυμίζεται, ότι το κουρδικό HDP ενδέχεται να απαγορευτεί εάν το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστηρίο το αποφασίσει. Υπέρμαχος της πολιτικής απαγόρευσης του HDP, είναι ο Μπαχτσελί, που μετά από εκκλήσεις και πιέσεις του κατατέθηκε και η υπόθεσή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο Ερντογάν, επιδιώκει να προσελκύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους στο κυβερνών κόμμα του για να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, αλλά το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Στη περίπτωση που το HDP απαγορευτεί, το ερώτημα που εγείρεται είναι το που θα πάνε οι ψήφοι των Κούρδων. Το πολιτικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση αναμένεται να τους οδηγήσει στην επιλογή άλλων κομμάτων.