Μπάιντεν: “Εξτρεμιστές οι Ισραηλινοί έποικοι” – Να “λογοδοτήσει” δεσμεύεται ο Νετανιάχου
25/10/2023Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως το Ισραήλ έχει δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την «ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Ωστόσο ο Μπάιντεν τόνισε για ακόμη μια φορά πως θα πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι».
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του, προστατεύοντας παράλληλα αμάχους στη Γάζα που είναι θύματα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, για να προστατέψει αθώους πολίτες». δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και για το «τι έρχεται μετά». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους για μια “λύση δύο κρατών” για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Επανέλαβε την έκκλησή του για τη λύση δύο κρατών μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα σύγκρουση.
Πρόσθεσε ότι “δεν απαίτησε” από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς. «Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει».
Ο Μπάιντεν έκανε επίσης μια σπάνια επίπληξη στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους «εξτρεμιστές εποίκους» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και καλώντας να «σταματήσουν αμέσως» οι επιθέσεις αυτές. «Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη», ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. «Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «δεν εμπιστεύεται» τον απολογισμό της Χαμάς για τα θύματα της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλι αλ-Αράμπι αργά την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεταξύ 100 και 300.
Διάγγελμα Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως «δεν θα δώσουμε καμία λεπτομέρεια στη δημοσιότητα σχετικά με τη χερσαία επίθεση στη Γάζα», δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο στρατός έχει ήδη εξολοθρεύσει «χιλιάδες τρομοκράτες» της Χαμάς.
Πριν το διάγγελμα του Νετανιάχου, προηγήθηκε η συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και αναμένεται νέα συνάντηση μεταξύ των στελεχών του Πολεμικού Συμβουλίου, της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ, που θεσπίστηκε μετά την έναρξη του πολέμου εναντίον της Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλοι θα λογοδοτήσουν για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ακόμη και εγώ», για την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος. «Αλλά αυτό θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου» διευκρίνισε ο Νετανιάχου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται να αναλαμβάνει μερίδιο ευθύνης για την επίθεση.
Το Ισραήλ συνεχίζει «να προετοιμάζεται» για τη χερσαία επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εξήγησε ότι ο στρατός λειτουργεί βάσει των εντολών του Πολεμικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η επίθεση καθυστερεί λόγω ΗΠΑ. «Τη στιγμή της επίθεσης θα την αποφασίσει το Πολεμικό Συμβούλιο, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε όλο τον Ισραηλινό λαό «να μην ξεχάσει ούτε μια στιγμή» όσους σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς, γιατί αυτή ήταν «σαν χιλιάδες βέλη να έπεσαν στην καρδιά μας που ήδη αιμορραγεί» ενώ ανακοίνωσε ότι θα οριστεί εθνική ημέρα πένθους για τα θύματα της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προέτρεψε ξανά τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή.
Η συνάντηση με τον Χασάν Νασράλα
Με τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ συναντήθηκε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το δίκτυο al-Manar της Χεζμπολάχ, ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, συναντήθηκε με τον υπαρχηγό της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι και τον Ζιάντ αλ Νακάλα, επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σκοπός της συνάντησης η αξιολόγηση των επόμενων βημάτων «αντίστασης προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική νίκη για την αντίσταση» στη Γάζα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που ήρθε στην κατοχή του δίκτυου al-Manar «οι ηγέτες ασχολήθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις από την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood και τα γεγονότα που ακολούθησαν σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των αντιπαραθέσεων στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της κατεχόμενης Παλαιστίνης».
Την Κυριακή, ο στρατός του Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του. Ακόμη, πριν λίγες μέρες εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ υποστήριξε πως «είμαστε στην καρδιά της μάχης» και παράλληλα διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα σε μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση.
Sayyed Nasrallah received PIJ’s leader Ziad Nakhaleh and deputy to Hamas’ political bureau Saleh al Arouri
Among other topics, discussions regarding the appropriate measures that Resistance Axis members must take to reach a definite victory in Gaza and Palestine took place pic.twitter.com/Kg4uQO709i
— Hussein (@EyesOnSouth1) October 25, 2023
Σε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τη συνάντηση, οι τρεις άνδρες φαίνονται να κάθονται ενώ στον τοίχο είναι αναρτημένες τα πορτραίτα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και του πνευματικού πατέρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί. Στον ίδιο χώρο υπήρχε ένα τέμπλο με εδάφια του Κορανίου που χρησιμεύουν ως σύμβολο της δύναμης της αντίστασης, με το απόσπασμα: «Δεν θα σας πολεμήσουν όλους παρά μόνο μέσα σε οχυρωμένες πόλεις ή πίσω από τείχη».
Ακόμη σε ένα τραπέζι που ήταν στολισμένο με μία κουφίγια – σύμβολο της παλαιστινιακής κληρονομιάς και ανθεκτικότητας – υπήρχε μια ενσάρκωση του Θόλου του Βράχου, ενός εμβληματικού παλαιστινιακού ορόσημου. Το σκηνικό πλαισίωναν δύο βάζα με λουλούδια στα χρώματα της παλαιστινιακής και της λιβανέζικης σημαίας (λευκό, πράσινο και κόκκινο).
Κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου
Στο μεταξύ χθες Τρίτη η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί Λιβανέζοι χωρικοί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.
Μέλη της Χεζμπολάχ προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.
Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα στον Λίβανο» που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του. Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις. Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς — τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.