Τι συνδέει τον Μπερλουσκόνι με τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαφίας

Τι συνδέει τον Μπερλουσκόνι με τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαφίας

του Δημήτρη Δεληολάνη  – 

Τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη η εισαγγελία της Φλωρεντίας αποφάσισε να βγάλει από το αρχείο, όπου βρισκόταν από τον Ιανουάριο, τη δικογραφία εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του επί τέσσερις δεκαετίες στενότατου φίλου και συνεργάτη του Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι.

Η δικογραφία αφορά τις κατηγορίες για πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει διαδραματίσει ο μεγιστάνας ως ηθικός αυτουργός και εντολοδότης της τρομοκρατικής επίθεσης της σικελικής Κόζα Νόστρα το 1992-93, με τις καταστροφικές βόμβες σε μνημεία και μουσεία στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Μιλάνο και τις δολοφονίες δικαστικών και πολιτικών στη Σικελία.

Η ιταλική Δικαιοσύνη έχει ήδη εξακριβώσει πως η τρομοκρατική επίθεση της Μαφίας αποσκοπούσε στην αποσταθεροποίηση της τότε ιταλικής κυβέρνησης, ώστε να την εξαναγκάσει να διαπραγματευτεί με τη σικελική Μαφία. Οι νονοί απαιτούσαν να χαλαρώσει ο αστυνομικός κλοιός στη Σικελία και να καταργηθούν οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης για τους φυλακισμένους μαφιόζους.

Η γέννηση του Forza Italia

Η Μαφία έβλεπε πως οι εισαγγελείς του Μιλάνου, με την επιχείρηση “Καθαρά Χέρια”, είχαν ουσιαστικά αποδιοργανώσει το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Η χριστιανοδημοκρατία του Τζούλιο Αντρεότι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μπετίνο Κράξι ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης και οι νονοί είχαν χάσει τα πολιτικά τους ερείσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εν όψει των εκλογών του 1994, ο Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι είχε αναλάβει να διοργανώσει το νέο κόμμα του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia. Χρησιμοποίησε την -εκτεταμένη σε όλη την Ιταλία- οργανωτική δομή της διαφημιστικής εταιρείας Publitalia του καναλάρχη φίλου και εργοδότη του.

Είναι εξακριβωμένο πως σε αυτή την οργανωτική του προσπάθεια, ο Σικελός Ντελ Ούτρι ζήτησε την υποστήριξη  μαφιόζικων οικογενειών, με τις οποίες ο όμιλος Μπερλουσκόνι από καιρό ήταν σε επαφή και συνεργαζόταν σε οικονομικό επίπεδο. Γι’ αυτές τις δοσοληψίες του ο Ντελ Ούτρι καταδικάστηκε τελεσίδικα σε επτά χρόνια φυλακή και τώρα εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Παλέρμου.

Οι επαφές του Μίστερ TV με την Κόζα Νόστρα

Παρέμειναν, όμως, τα ερωτηματικά γύρω από το ρόλο που διαδραμάτισε προσωπικά ο Μπερλουσκόνι σε αυτές τις επαφές του ομίλου του με την Κόζα Νόστρα. Ερωτηματικά που πλανώνται όχι μόνο από τότε που ο Καβαλιέρε κατέβηκε στον πολιτικό στίβο με το Forza Italia και κέρδισε απροσδόκητα τις εκλογές του 1994. Αλλά και από πολύ πριν, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Από τότε, δηλαδή, που είχε αρχίσει να ανατέλλει στο Μιλάνο σαν “αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας”, πρώτα στον οικοδομικό τομέα και μετέπειτα σε εκείνο της εμπορικής τηλεόρασης.

Τα στοιχεία επάνω στα οποία βασίστηκαν οι επίμονες κατηγορίες για χρηματοδότηση του Μπερλουσκόνι από τη σικελική Μαφία τα καταγράφω λεπτομερώς στο βιβλίο μου “Μπερλουσκόνι Βίος και Πολιτεία” που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια (εκδόσεις Καστανιώτη). Εδώ ας αναφέρουμε μόνον πως -σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες- οι σχέσεις του Μίστερ TV με τη σικελική Μαφία πηγαίνουν πίσω στις απαρχές της κεραυνοβόλας επιχειρηματικής του επιτυχίας.

Τόσο που από το 1973 έως το 1975 είχε φιλοξενήσει στην έπαυλή του στα περίχωρα του Μιλάνου έναν μαφιόζο πρώτου μεγέθους, τον Βιτόριο Μάνγκανο, προσωπικό φίλο του Ντελ Ούτρι. Σκοπός ήταν να εξασφαλίσει προστασία από τις εγκληματικές συμμορίες του ιταλικού βορρά.

Ατελείωτες συνομιλίες

Το στοιχείο που οδήγησε τους Φλωρεντινούς εισαγγελείς να ξανανοίξουν τώρα τον φάκελο εναντίον του Μπερλουσκόνι και του Ντελ Ούτρι είναι μια σειρά 119 συνομιλιών που υπέκλεψαν το 2016 οι αστυνομικοί και οι καραμπινιέροι της ειδικής μονάδας καταπολέμησης της Μαφίας (DIA) στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης Άσκολι Πιτσένο.

Ο ένας συνομιλητής ονομάζεται Τζουζέπε Γκραβιάνο και είναι ο μεγαλομαφιόζος που διοργάνωσε το 1993-94 τις βομβιστικές επιθέσεις στην ηπειρωτική Ιταλία. Συνελήφθη με τον επίσης μαφιόζο αδελφό του το 1994 και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή. Ο Γκραβιάνο συνήθιζε να ανοίγει την καρδιά του κατά τον προαυλισμό, μιλώντας στον Ναπολιτάνο νονό της Καμόρας Ουμπέρτο Αντινόλφι.

«Ο Μπερλουσκόνι μου ζήτησε αυτή τη χάρη και γι΄ αυτό το λόγο χρειάστηκε να βιαστούμε. Εκείνος ήθελε να κατέβει. Τότε όμως υπήρχαν ακόμη οι παλιοί. Και έστειλε να μου πουν: Καλό θα ήταν να κάνουμε μια εντυπωσιακή ενέργεια», έλεγε ο Σικελός στο Ναπολιτάνο μαφιόζο: «Πριν από 30 χρόνια, πριν από 25, κάθισα μαζί σου, έτσι; Σε βοήθησα να πλουτίσεις. Ύστερα μου έτυχε ένα ατύχημα, με συνέλαβαν, κι εσύ αρχίζεις να με μαχαιρώνεις πισώπλατα. Γιατί  άραγε; Για τα λεφτά, διότι τα λεφτά μένουν σε σένα».

Τι υπονοεί ο μαφιόζος; Μια ανάγνωση λέει πως η τρομοκρατική επίθεση της Κόζα Νόστρα το 1993-94 έγινε εσπευσμένα κατόπιν αιτήματος του Μπερλουσκόνι. Ο οποίος ήθελε να κατέβει στον πολιτικό στίβο, αλλά οι «παλιοί», δηλαδή οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλιστές, πρόβαλαν αντιστάσεις και έπρεπε να βγουν από τη μέση.

Δικαιοσύνη μετ’ εμποδίων

Ο Γκραβιάνο επανέλαβε στον Αντινόλφι και τα παράπονα του εναντίον του Μπερλουσκόνι, τον οποίο κατηγορεί πως τον εγκατέλειψε στη φυλακή και δεν χρησιμοποίησε την πολιτική του δύναμη για να ελαφρύνει τη θέση του. Παρόμοιες κατηγορίες είχε διατυπώσει με έμμεσο τρόπο και στις δίκες του.

Τα υπονοούμενα του Γκραβιάνο γίνονται, όμως, σαφέστερα, όταν συνδυάζονται με τις καταθέσεις ενός πρωτοπαλίκαρου του, του Τσέζαρε Σπατούτσα, που το 2008 αποφάσισε να ανανήψει και να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. Ο Σπατούτσα κατηγόρησε ευθέως τον Μπερλουσκόνι πως ήταν ο εμπνευστής της τρομοκρατικής εκστρατείας της Μαφίας. Επίσης, πως το 1994, μετά την εκλογική του νίκη, είχε αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Κόζα Νόστρα, προκειμένου να αλλάξει προς το ελαφρύτερο την αντιμαφιόζικη νομοθεσία.

Μέχρι τώρα όλες αυτές οι κατηγορίες, όπως και πολλές άλλες που διατύπωσαν κατά καιρούς διάφοροι ανανήψαντες μαφιόζοι, αποκρούστηκαν με σφοδρότητα από τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι. Ισχυρίζεται πως είναι σκευωρίες «κομμουνιστών δικαστών» με στόχο να τον ζημιώσουν πολιτικά. Επιχείρημα σαθρό, που όμως είχε αποτέλεσμα, καθώς οι εισαγγελείς δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν τις έρευνες. Ενώ στην περίπτωση του Ντελ Ούτρι, όπου το κατηγορητήριο κατ’ ουσία βασιζόταν στα ίδια στοιχεία που αφορούσαν και τον Μπερλουσκόνι, η δικαστική διαδικασία προς την οριστική καταδίκη δεν συνάντησε τις ίδιες δυσκολίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx