Τι θα συμβεί στη Βόρεια Κορέα αν πεθάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Τι θα συμβεί στη Βόρεια Κορέα αν πεθάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, Νεφέλη Λυγερού

Εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει υποστεί εγχείρηση καρδιάς και να κινδυνεύει ή να έχει ήδη πεθάνει, το γεγονός πιθανότατα θα λειτουργούσε ως παράγοντας ραγδαίων εξελίξεων στην απομονωμένη αυτή χώρα της Άπω Ανατολής, με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στο εσωτερικό μέτωπο θα υπονόμευε τη δυναστεία των Κιμ. Ακόμα και αν αυτή επιβίωνε, θα λάμβαναν χώρα σημαντικές αλλαγές στο σύστημα εξουσίας της Πιονγκγιάνγκ.

Στην περίπτωση του πατέρα του, το επίσημο ανακοινωθέν του θανάτου του το 2011, είχε γίνει δύο 24ωρα μετά τον θάνατό του. Κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί. Το καθεστώς χρειάζεται λίγο χρόνο για να διευθετήσει το ζήτημα της διαδοχής, αλλά και να οργανώσει μία καλοκουρδισμένη δεκαήμερη ιεροτελεστία συλλογικού και υστερικού πένθους.

Μία μαυροφορεμένη παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης θα αναλάβει να ενημερώσει τους πολίτες και από το χρονικό εκείνο σημείο και πέρα θα λάβουν χώρα θεατρικού χαρακτήρα σκηνές, με χιλιάδες πολίτες να οδύρονται μαζικά στους δρόμους. Σχετικές φωτογραφίες και βίντεο θα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Θα παίζονται στρατιωτικά εμβατήρια και στην «εθνική συνάντηση πένθους» όλοι οι Βορειοκορεάτες θα πρέπει να κρατήσουν τρία λεπτά σιγής εις ένδειξη πένθους. Η σορός του Κιμ θα τοποθετηθεί στο μαυσωλείο Κουμσουσάν στην Πιονγκγιάνγκ, εκεί όπου εκτίθεται και η σορός του πατέρα του και του παππού του σε γυάλινο φέρετρο.

Οικογενειακή υπόθεση

Η διακυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αποτελεί οικογενειακή υπόθεση για περισσότερα από 70 χρόνια. Η διατήρηση της δυναστείας των Κιμ θα αποτελέσει το ύψιστο διακύβευμα, σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου του ηγέτη της. Προαπαιτούμενο για να συντηρηθεί αυτό το παράταιρο για τα δυτικά πρότυπα “θεοκρατικό” καθεστώς είναι ο διάδοχος του Κιμ να προέρχεται από την ίδια γραμμή αίματος.

Εξάλλου, ο ιδρυτής του κράτους παρουσιάζεται σαν θεός και ο γιος και διάδοχός του σαν “ο γιος του θεού”. Αυτό καθίσταται αντιληπτό από το πρώτο λεπτό που κάποιος φτάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ. Εκεί δεσπόζει τεράστιο πορτρέτο του ιδρυτή Κιμ Ιλ Σουνγκ, αλλά και του γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το μοναδικό άτομο που μοιράζεται το ίδιο αίμα με τον Κιμ και παραμένει ζωντανό (μεταξύ άλλων ο Κιμ εμφανίζεται να είχε διατάξει την εκτέλεση του θείου του και του αδελφού του, κατηγορώντας τους για προδοσία) είναι η μικρότερη αδελφή του, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία είναι μέλος του πολιτικού κατεστημένου. Από τον θάνατο του πατέρα τους το 2011 μέχρι σήμερα η 30χρονη Κιμ Γιο Γιονγκ βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του αδερφού της. Διαχειρίζεται τις δημόσιες εμφανίσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη, τα ραντεβού του και τα λογιστικά του. Ως ένα βαθμό έχει λάβει μία κάποια εκπαίδευση, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβει τα ηνία. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα αρχηγό κράτους;

Πατριαρχικό κράτος, αλλά και δυναστεία

Η Βόρεια Κορέα είναι ένα βαθιά πατριαρχικό κράτος και ακόμα και αυτή, ισχυρότερη γυναίκα της χώρας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από την πολιτική ελίτ. Από την άλλη πλευρά, το σύνδρομο της δυναστείας είναι επίσης πολύ ισχυρό. Γνωρίζοντες το πολιτικό τοπίο του καθεστώτος πιθανολογούν ότι ίσως ζητηθεί από τον θείο της Κιμ Πιόνγκ Ιλ να παίξει τον ρόλο του πολιτικού μέντορα. Ίσως είναι αυτός που θα αναλάβει επισήμως ένα  είδος άτυπης εξουσίας.

Ο Κιμ Πιόνγκ Ιλ έχει υπηρετήσει ως διπλωμάτης στο εξωτερικό επί τέσσερις δεκαετίες. Επέστρεψε προσφάτως στην Πιονγκγιάνγκ και βρίσκεται εντός της γραμμής αίματος. Θα μπορούσε να είναι επικεφαλής μίας πιο διευρυμένης ηγεσίας που θα υποστηρίζει και θα καθοδηγεί την αδελφή ως αρχηγό του κράτους, πάντα στην περίπτωση που ο σημερινός ηγέτης πεθάνει.

Εάν ανακοινωθεί ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανολογείται πως το καθεστώς θα επιβάλει απαγορεύσεις για να αποτραπούν ανεξέλεγκτες κινήσεις κάθε είδους, όπως μαζική φυγή από την χώρα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια. Αυτό είναι πιθανότερο να ισχύσει εάν ανακοινωθεί ο θάνατος, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της διαδοχής. Δεν αποκλείεται, πάντως, η Κίνα να κλείσει τα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα για να αποτρέψει Ένα τέτοιο κύμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι